Brăila s-a trezit. Bucureşti, ne-aţi auzit? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila s-a trezit. Bucureşti, ne-aţi auzit?

Peste o mie de persoane au ieşit, miercuri seara, pe străzile Brăilei, după modelul dictat de capitală. A fost cel mai mare protest al brăilenilor de după 89. În ultimii ani, oamenii din municipiul nostru au tăcut, au scrâşnit din dinţi, au înjurat în barbă, au protestat pe reţelele de socializare, însă pe 4 noiembrie au prins curaj şi s-au dezlănţuit. Parcă s-au eliberat de toată furia, revolta şi supărarea provocate de clasa politică, în special. A fost protestul lor, al brăilenilor. Deşi au fost încercări ale politicului de a interveni şi de a "revendica" mişcarea în masă, acestea au eşuat total.
Studenţii s-au întors acasă, elevii liceelor rivale s-au unit, tinerii au uitat că în câteva ore începe o nouă zi de muncă, părinţii ai căror copii sunt în afara graniţelor ţării în căutarea unui trai mai bun, toţi au ieşit să protesteze. Fiecare a avut un motiv pentru care s-a alăturat mulţimii. Ciudat este faptul că iluminatul stradal a cam avut "probleme", miercuri seara. Pe platoul din Piaţa Independenţei abia te zăreai la faţă. Doar bliţurile telefoanelor, aparatelor de fotografiat şi al camerelor de filmat luminau zona. Nici Centrul Vechi, nici bulevardele, nici arterele principale pe unde au colindat protestatarii nu s-au bucurat de lumina artificială.
La ora 18.45, peste 300 de brăileni erau pe platoul din faţa Prefecturii, cu vuvuzele şi pancarte. Strigau, scandau şi se filmau pentru a arăta Bucureştiului că şi Brăila pulsează odată cu capitala.
"Am ieşit în stradă pentru că vreau să-mi aduc copiii şi nepoţii în ţară. Vreau să-mi văd nepoţii crescând şi să înveţe limba română, iar copiii să aibă un loc de muncă şi să câştige decent", ne-a mărturisit o femeie în vârstă.
În câteva minute, oamenii au ocupat Calea Călăraşilor, blocând circulaţia maşinilor şi tramvaielor. Şoferii nu s-au arătat deloc supăraţi, ci din contră, au claxonat în semn de solidaritate. Traficul a revenit la normal, 5 minute mai târziu, când poliţiştii rutieri şi jandarmii şi-au făcut apariţia, însoţind grupul de protestatari. Pe trotuare, ceilalţi priveau înmărmuriţi, nevenindu-le să creadă că Brăila a prins glas. Nu puţini au fost aceia care s-au alipit coloanei, ieşind dintre blocuri ca furnicile din muşuroi. Scandând "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!", s-au îndreptat spre Catedrală. Preţ de un minut, s-au oprit în faţa lăcaşului de cult, strigând "Vrem spitale, nu catedrale!", apoi s-au întors spre platoul din Piaţa Independenţei.

Solidaritate «Colectiv»ă. Localurile din Centrul Vechi, clamate

Au fost câteva persoane de o anumită culoare politică ce au încercat să le "dicteze" traseul, însă tinerii nu au ascultat şi şi-au continuat drumul spre Piaţa Traian, apoi au mers în Centrul Vechi, acolo unde sunt câteva localuri şi pub-uri. Când au ajuns în dreptul acestora, au început să ţipe "Hoţii!" şi "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!", făcând referire la cele 32 de persoane decedate în urma incendiului din clubul "Colectiv", de săptămâna trecută. Chelnerii priveau prin geamurile late grupul numeros şi atât de vocal, temându-se ca totul să nu degenereze în violenţă fizică şi distrugere. Însă, nu a fost aşa. Protestatarii au demonstrat că nu huliganismul îi caracterizează şi că scopul acţiunii lor este altul, chiar dacă în mulţime se aflau şi membri ai galeriei echipei de fotbal brăilene. Îi recunoşteai uşor pe cei din urmă. Aveau fulare în jurul gurii şi îşi întindeau braţele când scandau, iar din când în când, mai scăpau şi câte o "România! România!".
Grupul a făcut apoi stânga, pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, de unde i-a preluat, din nou, echipajul poliţiei rutiere. Abia când toţi s-au încolonat pe bulevard, îţi puteai da seama câţi sunt. Când vârful a ajuns aproape de Tribunalul Brăila, coada era încă la intersecţia cu Republicii.

"Pentru sănătatea noastră, ne-nclinăm în faţa voastră!"

Protestatarii au intrat din nou pe Calea Călăraşilor, hotărâţi să ajungă tocmai pe Buzăului, la Spitalul Judeţean. Motivul? Au vrut să mulţumească în primul rând medicilor care i-au salvat pe răniţii din clubul "Colectiv", apoi colegilor de bisturiu de la Brăila. Până să ajungă în dreptul unităţii spitaliceşti, tinerii au scandat numele lui Raed Arafat, cel care a pus bazele SMURD România, "Cinste lor, cinste pompierilor", dar şi "Poliţia e cu noi!" şi "Cea mai frumoasă meserie e la Jandarmerie!", în semn de mulţumire pentru "i-au scos din casă" pe oamenii legii, plimbându-i prin tot oraşul.
Pe rampa Unităţii de Primiri Urgenţe, medicii, ambulanţierii şi câţiva pacienţi urmăreau cu lacrimi în ochi şi plini de emoţie mulţimea dezlănţuită.
Cel care dădea "tonul" era un tânăr brăilean de 21 de ani, student la Constanţa. A venit acasă special pentru a protesta. "Nu m-am aşteptat să iasă aşa mulţi oameni în stradă. Eu nu-mi aduc aminte de vreun protest la Brăila", ne-a spus Mircea. Deşi nu merge în cluburi, pentru că nu-i plac, solidaritatea faţă de generaţia sa l-a scos din casă. "Ceea ce s-a întâmplat la «Colectiv» e groaznic. Eu nu ies în cluburi şi pub-uri, dar am prieteni care o fac. Oricând li se poate întâmpla şi lor asta. Nu vreau să rămân fără prieteni din cauza corupţiei!", ne-a mai povestit băiatul, fluturând puternic tricolorul.

Mulţimea, în genunchi în faţa părinţilor lui Andrei Bucă

Solidaritatea protestatarilor faţă de victimele "Colectiv" nu a avut limite miercuri seara. După ce le-au arătat medicilor recunoştinţa lor, grupul numeros s-a îndreptat spre casa lui Andrei, tânărul arhitect mort în incendiul din clubul bucureştean. Când au ajuns în faţa porţii, părinţii îi aşteptau în prag. Mulţimea gălăgioasă şi vuvuzelele au tăcut în faţa durerii familiei îndoliate. Momentul de reculegere a fost întrerupt de tatăl lui Andrei, Dorin Bucă. Acesta le-a mulţumit pentru gestul extraordinar şi le-a spus: "Andrei nu a murit degeaba! Aşa l-am educat şi pe el, să nu plece capul în faţa nimănui! Să aibă demnitate, ceea ce faceţi şi voi acum, daţi dovadă că nu vă lăsaţi călcaţi în picioare de un sistem corupt! Cei care sunt liberi, nu mor niciodată! Vă iubesc!". La schimb, sutele de oameni au aplaudat, au strigat numele tânărului mort în "Colectiv" şi au îngenuncheat în faţa părinţilor care şi-au pierdut singurul copil.
Acesta a fost apogeul protestului de miercuri seară de la Brăila, dar şi punctul ce a marcat încheierea lui. Protestatarii au început să se retragă la casele lor. În faţa Prefecturii, punctul de plecare, s-au mai întors puţini peste 100 de oameni. Au aprins lumânări în faţa monumentului de pe platou, apoi liniştea a cuprins oraşul.
La plecare, tinerii au promis că vor continua să iasă în stradă, până când "sistemul va fi resetat". "Nu ne încălzesc demisiile de azi (miercuri - n.r.). Nu mai vrem politicieni corupţi, nu mai vrem să ne spele creierele. Gata, ne-am trezit! Dacă nu ne aud, facem revoluţie", ne-a spus Dragoş, un alt tânăr protestatar, în timp ce aprindea o lumânare în memoria victimelor "Colectiv", la finalul mişcării în masă.

VIDEO1 - Protestul, în imagini:

VIDEO2 - Moment de reculegere în faţa casei lui Andrei, tânărul arhitect brăilean mort în incendiul din clubul “Colectiv”:

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro