Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Merg săptămânal în natură, să mă relaxez câteva ore, să scap de aglomerația orașului. Este minunat să stai la 10 metri de lebedele de vară sau de alte păsări sălbatice care devin “prietenoase” dacă se obișnuiesc cu tine.
În urmă cu ceva timp, cineva care îmi citea articolele din ziarul ”Obiectiv” mi-a reproșat că scriu prea “cuminte”, adică doar despre ce este frumos și că nu abordez subiecte care să deranjeze lumea. I-am spus atunci că prefer să arăt celor ce iubesc natura, partea frumoasă, deoarece județul nostru are un potențial turistic pe această nișă, destul de important, dar care încă nu este exploatat la adevărata valoare. Într-un interviu televizat spuneam despre turismul de acest gen, că poate ajunge să aducă plus valoare dacă se investește la nivel de pensiuni și nu numai. Nu este cazul să ne comparăm cu Delta Dunării în ceea ce privește turismul, dar pot veni turiști și bani din această activitate și avem exemple concrete cu vapoarele care efectuează plimbări pe Dunăre sau șalupele Administrației Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, unde trebuie să faci rezervare prin telefon pentru a putea ocupa din timp un loc pentru o plimbare pe Dunăre.
Acum câteva zile am ieșit să admir păsările sălbatice de pe traseul meu consacrat deja: Seaca – Comăneasca – Lacu Sărat II Brăila. Sunt probleme legate de păstrarea curățeniei cam peste tot în zonele sălbatice din Brăila. Din acest traseu pot spune că doar la Seaca este curat și ordine cât de cât, pentru că este vorba despre o exploatare piscicolă și cine are în administrare acea baltă a avut grijă să fie curat, asta cel puțin cât am umblat eu. Recunosc că nu am dat ocol bălții ca să spun că este curat 100%.
Am să încerc să vă spun că probleme destul de grave sunt în zona dig – mal din Insula Mare a Brăilei, unde sunt plase băgate peste tot, chiar dacă este vorba despre o perioadă în care pescuitul este interzis. Am văzut în jur de 10 plase și chiar persoane care intrau în apă cu cizme până la brâu să vadă dacă au prins ceva. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că cele 10 plase erau băgate pe două bălți, nici nu vreau să mă gândesc ce era dacă mergeam mai mult prin baltă. Legat de ecologizarea acestei zone, pot spune că acum nu prea se vede mizeria din cauza apei care este undeva la baza digului.
Vreau să atrag atenția asupra unei zone, care este și arie protejată, zona mlăștinoasă de la Comăneasca, înecată de gunoaie și de indolența oamenilor care trec pe aici. Anul trecut zona era plină de stuf și papură și doar în anumite zone, pe malul apei, pescarii găsiseră locații unde să dea la pește cu o vargă. Așa că mai nou, cei ce vin și pescuiesc aici ce credeți că fac? Au tăiat sau au incendiat stuful și papura de pe malul apei, pentru a putea pescui în liniște. Gunoaiele lăsate de cei care vin la pescuit sau poate doar la un grătar, sunt diverse, de la peturi la resturi de mâncare, anvelope de mașini, plastice de la mașini, saci de rafie de la cei ce lucrează în agricultură și nu mai au nevoie de ei, doze din aluminiu, de bere sau suc și multe altele care nici nu vă trec prin cap. Am văzut o zonă compactă cu stuf, incendiată și arsă la ras, nu vreau să amplific fenomenul, dar cred că suprafața depășea un hectar. Oameni buni, știu că aveți oi, capre, vaci și aveți nevoie de zone pentru păscut, că sunt puține aceste suprafețe, dar gândiți-vă înainte de a face asta! Sunt păsări care cuibăresc, au pui mici care nu au scăpare, sunt reptile care pot fi prinse în zona unde dați foc. Chiar nu vă pasă de nimic? Zona are nevoie urgentă de o ecologizare, îmi amintesc că anul trecut puii de lișiță, lebădă etc. Înotau printre plastice, peturi sau saci de rafie, iar câinii ciobănești intrau în apă și chiar în stuf pentru a prinde aceste păsări.
Pentru final am să vă spun și de Lacu Sărat II. Aici zona este mai curată, dar pe un șanț paralel cu lacul, ce credeți că a aruncat cineva? O sobă de teracotă întreagă, adică demolată, dar cred că este toată. Acolo sunt peturi lăsate de cei care vin la grătar, ceva plastice de la mașini și nu numai, iar mai nou, cam de anul trecut, văd urme lăsate de cei care au identificat locația ca fiind una bună pentru a se plimba cu ATV-urile sau motocicletele. Coada lacului I și prima parte a lacului II merită și necesită și ele ecologizate.
Am vrut să vă atrag atenția despre faptul că lipsa bunului simț în ceea ce privește respectul față de natură este dus uneori la rang de dispreț și că sunt zone care au nevoie de o ecologizare urgentă, dacă ne dorim ca turiștii și mai ales biodiversitatea să poată fi admirată și pe viitor, pe viu, nu doar în reportaje păstrate în timp pentru a ne lăuda cu ceea ce aveam. Nu în ultimul rând, primăriile din județ care dau în folosință terenurile celor care au animalele domestice (oi, capre, vaci), trebuie să le explice că acele terenuri nu sunt ale lor. Sunt zone, de exemplu la Comăneasca, traseul Corbu Nou – Corbu Vechi, zona dig – mal din Insula Mare a Brăilei sau zona Siret la Vameșu unde nu poți trece în siguranță din cauza câinilor care însoțesc turmele de oi, capre sau cirezile de vaci. Singurul loc unde nu sunt probleme de acest gen este la Lacu Sărat II, unde cîinii sunt legați la stână iar cel ce însoțește turma nu este agresiv.
Cu toate aceste probleme de educație și civilizație, consider că plimbările în natură sunt din ce în ce mai căutate de cei ce doresc să scape de stresul aglomerației din oraș, pentru câteva ore.