Brăila , rată de promovabilitate de 91% la proba scrisă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Concursul de directori şi directori adjuncţi

Brăila , rată de promovabilitate de 91% la proba scrisă

• la examen s-au prezentat 127 de dascăli, dintre care 116 au promovat şi 11 au picat • la proba de ieri au fost admişi să participe 129 de candidaţi, dar doi candidaţi de la Şcoala din comuna Zăvoaia nu s-au prezentat la examen • în perioada 17 octombrie-17 noiembrie se vor desfăşura celelalte două probe ale concursului

 

Ieri s-a desfăşurat proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi din cadrul unităţilor de învăţământ preuniverstar din Brăila. În total au fost admişi să dea testul-grilă 129 de candidaţi pentru 93 de unităţi de învăţământ. Reamintim că în judeţul nostru au fost scoase la concurs 108 posturi de directori şi 50 de adjunct pentru 108 unităţi de învăţământ.

Conform informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, la proba scrisă, rata de promovabilitate este de 91,34%. La testul-grilă s-au prezentat 127 de dascăli, doi profesori de la Şcoala din comuna Zăvoaia fiind absenţi. Din totalul celor prezenţi, 116 au luat examenul scris iar 11 l-au picat. Conform metodologiei, cei care nu promovează proba scrisă nu pot participa la următoarea probe şi sunt eliminaţi din concurs.

“Primii la Evaluarea Naţională, locul 7 la Bac şi astăzi se confirmă încă o dată valoarea sistemului de învăţământ din judeţul Brăila prin faptul că 91,34% dintre candidaţi au promovat. Felicit candidaţii, felicit întreaga comisie de organizare care a funcţionat ireproşabil şi, de asemenea, mulţumesc reprezentanţilor autorităţilor locale, ai părinţilor, elevilor pentru răbdarea şi seriozitatea cu care au participat la această evaluare”, ne-a declarat Cătălin Canciu, inspector şcolar general.

Testul grilă a început la ora 10.00, dascălii având la dispoziţie două ore pentru a rezolva subiectele. Proba a vizat evaluarea aptitudinilor cognitive şi a competenţelor manageriale ale candidaţilor iar subiectele au fost elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Membrii comisiilor de concurs au evaluat testul-grilă în aceeaşi zi, după expirarea duratei maxime de rezolvare, în prezenţa candidaţilor şi a doi martori aleşi succesiv dintre candidaţi. Rezultatele probei scrise nu se contestă.

Pentru fiecare probă de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declaraţi „admişi” candidaţii care au realizat un punctaj de cel puţin 35 de puncte pentru fiecare probă şi din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puţin 105 puncte.

Profesorii care au trecut de proba scrisă vor susţine alte două probe: analiza CV-ului (realizată în plenul comisiei de concurs, în prezenţa candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor şi punctajelor prevăzute de metodologie şi pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV), respectiv un interviu în faţa comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenţie, calitatea şi susţinerea de către candidaţi a ofertei manageriale şi a unui plan operaţional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute, conform criteriilor şi punctajelor din metodologie. Toate probele sunt obligatorii şi sunt monitorizate de observatorii desemnaţi de Ministerul Educaţiei.

 

Date statistice

La nivel naţional au fost scoase la concurs 9.054 posturi, 6.549 de directori şi 2.505 de adjunct. Conform unei statistici realizate de Ministerul Educaţiei, numărul de candidaţi înscrişi pe posturile vacante de director este de 6.664, din care 3.908 (59%) în mediul urban şi 2.756 (41%) în mediul rural. Pentru adjuncţi s-au înscris 2.312 candidaţi, 1.880 în urban (81%) şi 432 (19%) în rural.

După perioada de analiză a dosarelor, din numărul total de 6.664 înscrişi, admişi au fost 6.502 – 98% şi respinşi: 162 – 2%. Pentru posturile de adjuncţi din totalul de 2.312 candidaţi înscrişi, au fost admişi 2.257 – 98% şi respinşi: 55 – 2%. Cele mai multe dosare respinse s-au înregistrat în judeţele Bucureşti - 16, Constanţa - 13 şi Giurgiu şi Galaţi - 10. La polul opus se află Ilfov, unde niciun dosar nu a fost respins. La Brăila au fost respinse doar 4 dosare.

În ceea ce priveşte gradul de înscriere a candidaţilor pe posturile vacante de directori, cel mai mare procent s-a înregistrat în judeţul Dolj - 165,46% (321 de candidaţi pentru 194 de posturi), urmat de Giurgiu - 137,50% (154 de candidaţi pentru 112 posturi) şi Bacău - 114,45% (196 de candidaţi pentru 173 de posturi). La adjuncţi pe primele locuri se află Doljul - 186% (136 de candidaţi pentru 73 de posturi), Giurgiul - 148% (74 de candidaţi pentru 50 de posturi) şi Vâlcea - 123% (48 de candidaţi pentru 39 de posturi). La Brăila, la directori, gradul de înscriere este de 106,48% (115 candidaţi înscrişi pentru 108) posturi, iar la adjuncţi 66% (33 de candidaţi pentru 50 de posturi). Precizăm că la nivel naţional procentul înscrişilor este de 101,71% pentru directori şi 92,30% pentru adjuncţi.

Legat de gradul de neînscriere pe postul de director, situaţia se prezintă în felul următor: Arad - 39%, Tulcea - 36% şi Giurgiu - 32%, iar la adjuncţi Harghita - 14%, Vaslui - 13% şi Covasna - 12%. La Brăila, gradul de neînscriere este de 13% pentru directori (din totalul de 108 unităţi nu există înscrişi la 15) şi 10% pentru adjuncţi (din totalul de 50 nu există cereri la 5), media naţională fiind de 17% pentru prima şi 5% pentru a doua.

În statistica Ministerului Educaţiei se regăseşte şi situaţia şcolilor unde există concurenţă (3 sau mai mulţi candidaţi înscrişi) iar în fruntea clasamentului se află Doljul - 29 de şcoli, urmat de Bucureşti - 12 şi Gorj - 11, iar la adjuncţi Dolj - 19, Gorj - 12 şi Prahova - 10. În judeţul nostru doar la două şcoli există concurenţă: “Panait Istrati” şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. 

În ediţia de ieri, 12 octombrie, a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, în materialul “Profesorii, în ring” s-a strecurat o greşeală. Precizăm că profesoara Adriana Dumitrescu participă la concursul pentru ocuparea funcţiei de director de la Liceul “Anghel Saligny”. Ne cerem scuze!

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro