Brăila rămâne pe podium la Evaluarea Naţională | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila rămâne pe podium la Evaluarea Naţională

• după 7 ani în care s-a aflat pe primul loc pe ţară, Brăila rămâne în top la Evaluarea Naţională • judeţul nostru ocupă locul 3 în ierarhia naţională, înainte de contestaţii, cu o promovabilitate de 86% • rata de promovare la nivel naţional, înainte de contestaţii este de 76,1%

 

Brăila rămâne în topul judeţelor la Evaluarea Naţională! Ieri s-au afişat primele rezultate obţinute de absolvenţii de clasa a VIII-a la examen, rezultate ce plasează judeţul nostru pe locul 3 în ierarhia naţională, cu o rată de promovare de 86%, înainte de contestaţii. Pe primul loc se află Clujul, cu o promovabilitate de 88,7%, pe doi Bucureștiul, cu 87.6%, iar pe locul patru Galaţiul -  80,8%, urmat îndeaproape de Vâlcea - 80,7% şi Prahova - 80%. La polul opus, cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în judeţele Giurgiu - 60,3% şi Teleorman 63,6%. În ultimii şapte ani, Brăila s-a aflat constant pe primul loc în clasamentul pe ţară.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, situaţia statistică generală arată că dintre cei 2.218 candidaţi prezenţi la examen, 1.907 candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică 86,02%

Dintre aceştia, 9 candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Vorbim de elevi de la următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială “Ion Luca Caragiale”, Şcoala Gimnazială “Mihu Dragomir”, Şcoala Gimnazială “Ion Creangă”, Şcoala Gimnazială “Ion Băncilă”, Şcoala Gimnazială “Fănuş Neagu” (patru medii de 10) şi Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul”.

Trebuie precizat că în judeţul nostru rata de participare la Evaluarea Naţională a fost de 87%: 2.218 candidaţi prezenţi, dintr-un total de 2538 elevi înscrişi.

La proba de Limba şi literatura română s-au obţinut 2.067 note peste sau egale cu 5 (cinci), adică un procent de 93%, iar 46 candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece). La proba de Matematică, 1.797 candidaţi (81%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 58 de candidaţi au obţinut nota 10 (zece). De menţionat că un elev a fost eliminat din cauza unor tentative de fraudă, lucrarea acestuia fiind notată cu 1 (unu). De asemenea, mai trebuie spus că un număr de 8 candidaţi care nu au putut participa la examen în prima sesiune, fiind în izolare, vor susţine Evaluarea Naţională în etapa specială, începând cu data de 29 iunie 2020.

La nivel naţional, conform rezultatelor centralizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, promovabilitatea este de 76,10%, înainte de contestaţii, cea mai mare din ultimii 3 ani. Situaţia statistică generală arată că dintre cei 160.468 candidaţi prezenţi, 122.158 candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceştia, 839 de candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Rata de participare a fost de 93.00%: 160.468 candidaţi prezenţi, dintr-un total de 172.531 de elevi înscrişi.

La proba de Limba şi literatura română au obţinut note peste sau egale cu 5(cinci) 135.101 candidaţi (83.9%), iar 4.587 candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece). La proba de Matematică, 112.651 candidaţi (70.2%) au note peste sau egale cu 5(cinci), iar 3.251 de candidaţi au obţinut nota 10 (zece). Şapte elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, lucrările acestora fiind notate cu 1.

Inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea, ne-a declarat că se aştepta ca elevii brăileni să obţină din nou rezultate bune.

“Eram convins de faptul că sistemul şi colegii vor munci foarte mult pentru a obţine rezultate bune. Acest rezultat deosebit se datorează mai multor lucruri. În primul rând, colegilor care şi-au desfăşurat activitatea până la 11 martie într-un ritm alert. Tot ceea ce a însemnat pregătiri pentru examenul de Evaluare Naţională şi Bacalaureat au fost desfăşurate conform planurilor şi monitorizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. După data de 11 martie, ştiţi foarte bine, având în vedere situaţia epidemiologică apărută, managerial am reuşit să ţinem sistemul în picioare ca să spun aşa, prin câteva elemente foarte importante. Mă refer aici la platfoma educaţională unică la nivel naţional, pe baza căreia am monitorizat absolut tot ceea ce a însemnat ore online. În plus, faptul că am avut discuţii cu directorii şi ei la rândul lor cu profesorii, am găsit înţelegere şi acest lucru a permis ca mai mulţi copii să intre în Evaluarea Naţională, fapt ce nu s-a întâmplat deloc în anii precedenţi, aceştia arătând până la urmă că merită să ia examenul de Evaluare Naţională. Avem faţă de anul trecut 229 de elevi în plus care au intrat în examen, ceea ce mi se pare o chestie extraordinară. Mi se pare chestia cea mai importantă, nu neapărat locul 2, pentru că sistemul educaţional brăilean este în fruntea educaţiei naţionale. Aş vrea să felicit şi echipa managerială pe care am avut-o, pe domnii inspectori şcolari generali adjuncţi Dan Gheorghiţă şi Romeo Mocanu”, ne-a declarat prof. Viorel Botea, inspectorul şcolar general.

 

Sâmbătă se afişează rezultatele finale

 

Ieri, absolvenţii nemulţumiţi de note au putut depune contestaţii, lucru pe care îl pot face şi astăzi, în intervalul orar 8:00 - 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 27 iunie. Reamintim că, începând cu anul acesta, rezultatele elevilor se publică prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, pe baza unui cod unic comunicat fiecărui candidat.

La fel ca în alţi ani, recorectarea lucrărilor se va face în sistem încrucişat, adică în alte judeţe. 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro