Brăila rămâne pe locul 3 pe ţară | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Rezultate finale Evaluarea Naţională 2020

Brăila rămâne pe locul 3 pe ţară

• după soluţionarea contestaţiilor, rata de promovare este tot de 86% • în continuare sunt nouă elevi cu media generală 10 • săptămâna aceasta are loc etapa specială a Evaluării Naţionale, la care participă şase elevi brăileni

 

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, la examenul de Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Conform datelor transmise, Brăila rămâne pe locul 3 în clasamentul pe ţară, cu o rată de promovare de 86%. Pe primul loc se află Clujul, cu o promovabilitate de 88,7%, iar pe doi Bucureştiul - 87.7%. La polul opus, cele mai slabe rezultate se înregistrează în judeţele Giurgiu - 60,3% şi Teleorman 63,6%.

La Brăila au fost depuse 236 de contestaţii, 155 la proba de limba şi literatura română şi 81 la matematică. Rezultatele finale nu au adus schimbări majore, în sensul că doar un singur candidat a reuşit să promoveze după contestaţii. Statistica generală arată că dintre cei 2.218 candidaţi prezenţi la examen, 1.909 absolvenţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Statistica pe medii arată astfel: 399 medii între 9 şi 10, 571 medii între 8 şi 9, 444 medii între 7 şi 8, 311 medii între 6 şi 7 şi 184 medii între 5 şi 6.

Mai trebuie spus că numărul mediilor de 10 nu s-a modificat, în continuare fiind nouă elevi care au reuşit să obţină nota 10 atât la proba de limba română, cât şi la matematică: Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu” -  Cosmin Andrei Damian, Cristian Marius Done, Eduard Iulian Ivan, Teodora Sara Stoienescu, Şcoala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” - Andreea Alexia Harbuz, Şcoala Gimnazială „Mihu Dragomir” - Daria Ioana Gheorghiu, Şcoala Gimnazială „Ion Băncilă” - Andra Maria Munteanu, Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” - Vlad Mihai Nazâru, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” - Lidia Panait.

În judeţul nostru, anul acesta, rata de participare la Evaluarea Naţională a fost de 87%: 2.218 candidaţi prezenţi, dintr-un total de 2.538 elevi înscrişi.

 

76,2%, promovabilitatea pe ţară

La nivel naţional, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, după soluţionarea contestaţiilor, proporţia candidaţilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 76.2% (122.252 de candidaţi), ceea ce înseamnă o creştere a acestui număr faţă de rezultatele iniţiale. A crescut, de asemenea, şi numărul candidaţilor cu media generală de 10: de la 839 la 892 (aproape dublu faţă de anul trecut: 459).

La proba de Limba şi literatura română, 135.242 de candidaţi (84%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceştia, 4.699 de candidaţi au obţinut nota 10. La Matematică, 112.721 de candidaţi (70.2%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceştia, 3.335 de candidaţi au obţinut nota 10. La Limba şi literatura maternă, 8.898 (93.1%) de candidaţi au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar un număr de 143 de candidaţi au obţinut nota 10.

Au fost depuse 15.275 de contestaţii, mai puţine decât în ultimii doi ani (21.509 contestaţii - 2019), respectiv 23.761 de contestaţii - 2018).

Rata de participare la Evaluarea Naţională a fost de 93%: 160.468 de candidaţi prezenţi (dintr-un total de 172.531 de candidaţi înscrişi). Şapte elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).

Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învăţământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

Acum, că s-au publicat rezultatele finale, urmează admiterea la liceu.

Completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, se va derula în perioada 2 - 8 iulie şi va fi urmată de repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat (10 iulie).

 

A început sesiunea specială a Evaluării Naţionale

 

Este vorba despre elevii care au fost în izolare sau confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, au avut temperatura peste maximul admis, au fost spitalizaţi/internaţi în prima etapă a examenelor naţionale pentru diverse afecţiuni şi nu au putut participa la probe. Ieri a avut loc testarea la limba română iar astăzi se desfăşoară testarea la matematică. Şase elevi brăileni participă la sesiunea specială de Evaluare Naţională.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro