• Centrul de Creație și Cercul Militar Brăila organizează, de Ziua Culturii Naționale, la interval de o oră, două evenimente la statuia lui Mihai Eminescu, din Grădina Publică • vor fi recitate poezii ale poetului național și vor fi depuse flori la monumentul „Luceafărului poeziei românești”
Brăilenii continuă să-i aducă prinos de recunoștință marelui poet național Mihai Eminescu, de al cărui nume este indisolubil legată istoria urbei de la Dunăre. Eminescu a vizitat Brăila de cel puțin două ori, prima dată cu trupa de teatru condusă de Iorgu Caragiale, în vara anului 1867, și a doua oară în 1869, în drum spre Galați, cu trupa de teatru condusă de Mihail Pascaly. De asemenea, a avut prieteni și admiratori aici (în primul rând, pe Alexandru Djuvara), iar fratele poetului, Matei Eminovici, a locuit și a activat în calitate de ofițer la Brăila. Pe lângă toate acestea, Brăila se poate mândri cu faptul că este primul oraș din țară unde s-a publicat capodopera poetului Mihai Eminescu, și anume poemul „Luceafărul”. Textul a apărut, grație omului de cultură Alexandru Djuvara - publicist, orator de mare talent și om politic liberal - în paginile ziarului „Dunărea”, de la Brăila, din 25 iulie 1883, la doar câteva luni după ce fusese publicat în ,,Almamahul Societății Studențești România Jună”, din Viena.
Primul eveniment dedicat „poetului nepereche” este cel organizat luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 10.00, la statuia lui Mihai Eminescu, din Grădina Publică (bustul din bronz fiind realizat în anul 1989, în urma demersurilor prof. Gheorghe Calotă) de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație), cu sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei Municipiului Brăila. Cu acest prilej, vor fi recitate versuri din creația poetului național și vor fi depuse jerbe de flori.
Cel de-al doilea eveniment, organizat de Cercul Militar Brăila, se va desfășura în aceeași zi, la ora 11.00, sub genericul „O floare la statuia poetului național Mihai Eminescu”. Sunt învitați să participe iubitorii de literatură, creatorii de poezii și admiratorii creației eminesciene din Brăila, indiferent de vârstă sau condiție socială.