Brăila a pierdut 1,5 milioane de euro în favoarea Galaţiului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila a pierdut 1,5 milioane de euro în favoarea Galaţiului

• suma a aflat-o liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, şi reprezintă bani din arendarea a 650 ha • terenul aparţinând Brăilei, face parte din mia de hectare oferită pe tavă Galaţiului de Guvernul Năstase cu condiţia de a construi locuinţe • Alexandru Dănăilă a precizat că este de datoria liderilor administraţiei locale să demareze un proiect de hotărâre privind solicitarea celor 650 ha pe care încă nu s-a construit nimic • cu atât mai mult acum, când premierul României este brăilean • potrivit liberalului, acolo s-ar putea preta foarte bine un parc industrial, care ar duce la dezvoltarea Brăilei, dar şi a Galaţiului

 

Poziţia delăsătoare a autorităţilor locale privind mia de hectare luată cu japca de Galaţi a deranjat la culme reprezentanţii opoziţiei din Brăila. Preşedintele PNL, Alexandru Dănăilă, susţine că nu este normal ca administraţia gălăţeană să câştige anual mai bine de 1,5 milioane de euro ca urmare a arendării terenului ce i-a fost dat pentru construirea de locuinţe, iar conducerea municipiului şi judeţului nostru să accepte situaţia şi să nu ia nicio măsură. Dănăilă a afirmat că, din punctul său de vedere, aceasta este o temă extrem de sensibilă, la fel ca podul peste Dunăre şi realizarea unui aeroport între Brăila şi Galaţi, însă spre deosebire de celelalte poate fi rezolvată cu puţină voinţă politică. Mai ales în contextul actual când premierul României, Mihai Tudose, este brăilean.

“În anul 2002, prin hotărârea de Guvern 512 a fost transmis în domeniul public al CLM Galaţi o suprafaţă de 1.000 ha care se află pe raza teritorială a UAT Vădeni. Deci terenul este de la Brăila. La articolul 1 al acestei hotărâri, se face referire la necesitatea construirii unor locuinţe, ceea ce s-a început deja la Galaţi, după cum ştiţi foarte bine. De fapt, ăsta a fost motivul pentru care s-a transmis acea suprafaţă de teren în proprietatea celor de la Galaţi. Mai mult decât atât, acea hotărâre nu a ţinut cont şi de punctul de vedere al celor de la Brăila. Au existat nişte contestaţii la momentul respectiv, dar nu prea ai cum să conteşti în contencios o hotărâre de Guvern care a fost dată cu respectarea procedurilor. Astăzi suntem în schimb în situaţia în care, cei de la Galaţi nu au construit decât pe o parte din acel teren. Deci din mia de hectare, undeva la 650 ha sunt închiriate an de an de cei de la Galaţi pentru exploatare agricolă. Lucru care, din punctul meu de vedere nu este corect. Pentru că în Hotărârea de Guvern scrie că se trece suprafaţa de teren de 1.000 ha pentru construcţia de locuinţe”, a afirmat Dănăilă.

Acesta susţine că fie Primăria, fie CJ-ul, trebuie să încerce să recupereze cele 650 de hectare de teren, în special având în vedere planurile de viitor privind realizarea unui parc industrial la Brăila.

“Acum, undeva la 650 ha sunt închiriate de gălăţeni către diferite societăţi. Suma pe care CLM Galaţi a încasat-o în această perioadă este de peste 1,5 milioane euro. Deci Brăila în aceşti 14 ani de când Galaţiul închiriază terenul a pierdut peste 1,5 milioane euro. Nu ştiu dacă nu ar fi fost normal şi corect, având în vedere delimitarea teritoriilor celor două judeţe, ca Brăila să încaseze această sumă de bani şi să o folosească în dezvoltarea noastră locală. (...) Acolo unde s-a construit, înţeleg că sunt deja 350 ha care au infrastructură, lucrurile sunt clare. Nu mai putem schimba acum soarta terenului respectiv pentru că au fost investiţii făcute pentru municipiul Galaţi. Dar diferenţa de teren cred că ar trebui să se întoarcă la Brăila. Şi până când se va găsi o altă destinaţie, sumele pe care le încasează astăzi Galaţiul ar trebui să revină bugetului Municipiului sau Judeţului Brăila. Pe această cale, îi solicit atât preşedintelui Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, cât şi domnului primar Marian Dragomir, să iniţieze procedurile pentru transmiterea către Guvern a solicitării de a prelua această suprafaţă de teren în domeniul public al Municipiului sau al Judeţului Brăila. Mai apoi, acest demers va trebui să fie susţinut clar şi de prim-ministrul pe care România îl are acum şi care este brăilean. Dar va fi doar o formalitate”, a mai adăugat Dănăilă.

 

PNL-istul consideră că terenul este închiriat ilegal de către CLM Galaţi

Dănăilă a ţinut să mai adauge că în hotărârea de Guvern prin care s-a dat terenul în administrarea CLM Galaţi se specifică extrem de clar că se va dezafecta sistemul de irigaţii. Situaţie cu atât mai ciudată, în contextul în care suprafaţa de teren rămasă neconstruită este scoasă la licitaţie pentru a fi folosită în scop agricol.

“Din punctul meu de vedere trebuie făcut acest demers şi cerut terenul de la Guvern, pentru că CJ-ul mai are nişte suprafeţe de teren printr-o zonă limitrofă celei de acolo şi cred că acea suprafaţă de teren ar trebui să meargă la Consiliul Judeţean. Dar cum s-a dus la CLM Galaţi poate să meargă şi la CLM Brăila. Dacă cei de la Galaţi aveau capacitatea şi posibilitatea să facă ceva în zona respectivă, ar fi făcut-o până acum. Unul dintre proiectele pe care eu le-am propus şi colegii mei le-au susţinut este legat de înfiinţarea unui parc industrial la Brăila. Astăzi, noi nu avem un parc industrial şi nu avem cum să atragem investitori care să şi producă.  Reîntregind toate aceste suprafeţe de teren de acolo, putem determina care este poziţia cea mai bună pentru înfiinţarea unui astfel de parc”, a mai adăugat Dănăilă, cu precizarea că aceasta ar fi o soluţie câştigătoare şi pentru brăileni, dar şi pentru gălăţeni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro