Mergi la conţinutul principal

Brăila pierde teren în fața Galațiului

* mai precis, potrivit presei gălățene, Guvernul României a pierdut procesul pe care îl intentase, în 2017, Primăriei Municipiului Galați, ca urmare a unui demers al fostului premier Mihai Tudose, privind restituirea către Județul Brăila a 665,29 ha din mia de hectare de teren ce a fost transmisă județului vecin pentru construirea Cartierului Siret * magistrații înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi dat dreptate Primăriei Galați printr-o sentință definitivă, pe 17 mai, titrează presa gălățeană * contactat, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, precizând că teritoriul județului Brăila rămâne neschimbat

 

Încercarea fostului premier al României, actualul europarlamentar Mihai Tudose, de a restitui Județului Brăila o parte din mia de hectare ce a fost dată Județului Galați de Guvernul Adrian Năstase cu ani în urmă, pentru a construi Cartierul Siret, s-a soldat cu un eșec, din nefericire. Potrivit presei gălățene, pe 17 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat o sentință definitivă în acest sens, în favoarea Municipiului Galați. De altfel, în noiembrie 2019, gălățenii au avut parte de o primă victorie la Curtea de Apel București, însă Guvernul României a făcut recurs la ÎCCJ. Totuși, nici de această dată lucrurile nu au stat diferit și oricât de absurd ar părea, terenul de 1.000 ha ce se află pe teritoriul Comunei Vădeni, rămâne de acum încolo, din punct de vedere administrativ, al Galațiului. Partea interesantă este că acesta a fost acordat cu scopul precis de a se edifica în zona respectivă un cartier de locuințe, lucru care s-a întâmplat doar parțial. Gălățenii au construit doar pe vreo 44 ha, iar restul terenului a fost folosit în ultimii ani pentru activități agricole. Această situație a fost semnalată în 2017 de către Guvernul României, pe vremea când prim-ministru era Mihai Tudose, însă situația semnalată nu a stat în picioare în instanță.

După cum notează presa gălățeană, Guvernul a pierdut pentru că nu a putut face dovada că terenul în suprafață de 655,29 ha este bun de interes național.

Aceeași sursă precizează că magistrații instanței supreme au respins totuși recursul administrației gălățene, care solicitase plata integrală a cheltuielilor de judecată de către Guvern.

Contactat telefonic de către redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, având în vedere că instituția pe care o reprezintă nu a făcut parte din acest proces. Totuși, acesta a dorit să sublinieze că teritoriul Județului Brăila rămâne neschimbat.

”Harta Județului Brăila nu se va schimba sub nicio formă! Este teritoriul Județului Brăila, care va rămâne la fel. Este doar o chestiune, să spunem așa, juridică. Trebuie să văd motivarea. Dar raza județului Brăila a rămas aceeași”, a declarat Chiriac.

 

Cum s-a ajuns aici

În anul 2002, Guvernul Adrian Năstase a aprobat o hotărâre (HG 512/2002) privind transferul unei suprafețe de teren de 1.000 ha de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) către Primăria Municipiului Galați. Terenul se afla pe teritoriul Județului Brăila, în Comuna Vădeni, situat la granița cu Municipiul Galați și a fost dat cu scopul precis de a se edifica în zona respectivă un cartier de locuințe. Din întreaga suprafață însă, doar 44 de hectare au fost folosite pentru construcția a 14 blocuri ANL, restul terenului fiind închiriat în anii ce au urmat către mai multe societăți în vederea exploatării agricole.

După ani de zile în care nu s-a mai întâmplat nimic nou cu respectivul teren, dar în care autoritățile brăilene au semnalat în repetate rânduri situația absurdă legată de locuitorii din Cartierul Siret (sau Cantemir, cum îl numesc gălățenii) care erau "prinși" din punct de vedere administrativ între cele două județe, atât în privința adreselor de pe cărțile de indentitate, cât și a locului unde își puteau exercita votul, situația s-a dorit clarificată abia după 15 ani.

Astfel, în septembrie 2017, Guvernul Mihai Tudose a adoptat un Memorandum prin care a solicitat Consiliului Local Galați să restituie Comunei Vădeni, Județul Brăila, doar o parte din mia de hectare ce a fost transmisă în 2002. Mai precis, 665,29 ha. Motivul a fost simplu și logic: faptul că terenul respectiv nu era utilizat potrivit destinației stabilite inițial, acesta fiind închiriat pentru activități agricole.

După cum precizează jurnaliștii gălățeni, în octombrie 2017, un proiect de hotărâre privind transferul suprafeței de teren a ajuns pe ordinea de zi a unei ședințe a CLM Galați, însă a fost scos înainte de a fi supus votului de primarul Ionuț Pucheanu, pe motiv că trebuia ”reanalizat”. După acest gest, Executivul a solicitat la vremea respectivă instanței de contencios administrativ și fiscal să oblige autoritățile gălățene să emită o hotărâre privind trecerea terenului din domeniul public al municipiului Galați în domeniul public al statului. Totuși, iată că după ani de zile de la acest demers, instanțele judecătorești au considerat că motivele invocate de Guvern nu au fost justificate.

Întâmplător sau nu, decizia a venit taman în contextul în care autoritățile din Galați și cele din Brăila au decis să colaboreze pentru diverse proiecte de dezvoltare a regiunii de Sud-Est.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro