* potrivit datelor oficiale, ANIF Brăila are contract pentru livrarea apei pe 256.000 de hectare, iar până zilele trecute s-au irigat, la nivel de județ, în jur de 87.000 de hectare, fiind cumulate două etape de irigat, însă nu la toate culturile * în ultimii ani, la Brăila au continuat investițiile de modernizare a unor stații de pompare și canale de aducțiune, astfel că la acest moment funcționează 54 de stații, iar încă una va fi pornită în zilele următoare
Județul Brăila se menține pe primul locul pe țară la capitolul suprafețe irigate! Conform informațiilor puse la dispoziție de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Brăila, în acest an a fost contractată o suprafață de 256.000 de hectare la nivel de județ din care, până în prezent, s-au irigat în jur de 87.000 de hectare. Vorbim de lucernă, grâu, floarea-soarelui, legume și porumb, cultură care se irigă în acest moment. ”Avem contractate 256.000 de hectare la nivel de județ. Am băgat apă undeva la vreo 950 de kilometri de canal, avem umplut cu apă. Și până acum sunt udate undeva la 87.000 de hectare (...) Am început cu grâul. După, cel mai mult am irigat lucernă în Insula Mare a Brăilei și acum suntem pe porumb, s-a mai irigat și floarea-soarelui, mai sunt legumele. Orzul nu s-a irigat, că acesta se recoltează” a transmis, pentru ”Obiectiv” directorul sucursalei brăilene a ANIF, Vasile Turcitu. Potrivit acestuia, dacă la porumb și la legume se asigură acum a doua udare, cultura de grâu a primit apă o singură dată, și asta datorită ploilor care au mai venit în sprijinul fermierilor. ”Suntem cam la a doua udare la porumb și la legume. La grâu s-a dat o singură apă pentru că a mai plouat. Trebuie să recunoaștem că ne-a mai ajutat și Dumnezeu și a plouat, de aceea nici nu nu avem așa o suprafață foarte mare irigată, dar de acum începe seceta după cum se vede, și vom insista” a mai spus inginerul. În plus, mai susține Turcitu, anul acesta irigațiile au început cam cu șase săptămâni mai târziu față de 2022, când lipsa precipitațiilor s-a resimțit, de aici și nevoia de a se asigura apa mai devreme, respectiv de la 1 martie. În 2023 în schimb, primele irigații în județ au pornit după 15 aprilie.
Săptămâna viitoare se pornește a 55-a stație de pompare
Întrebat cum mai stă județul Brăila la capitolul stații de pompare și canale de irigații, având în vedere că în ultimii ani au continuat investițiile în acest domeniu, directorul ANIF Brăila ne dă și o veste bună. Săptămâna viitoare se va porni și a 55-a stație de pompare din județ. Se află în satul Mărăloiu, din comuna Grădiștea, aici unde s-a contractat o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare. ”Față de alți ani, da, stăm mult mai bine! Noi, între timp, am mai reabilitat stații. De doi ani, apa a ajuns de la Spiru Haret, Stăncuța tocmai la Ciocile. Cam peste tot. Aproape în tot județul am dus apă unde aveam de dus, mai puțin la Mărăloiu, care e singură și e pe malul stâng al Buzăului. Și acolo nu s-a irigat niciodată. Au venit oamenii, a venit primarul, am stabilit împreună, ne-am pus de acord și de săptămâna viitoare cred că dăm și acolo drumul la apă. Asta va fi a 55-a stație. Va lua apa din Buzău. În rest, am pornit tot ce aveam de pornit. Acum sunt în funcțiune 54 de stații de pompare”, a mai precizat directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Brăila. Și dacă în alți ani, ANIF Brăila se confrunta cu problema lipsei de personal calificat, care să poată manevra corespunzător instalațiile de ultimă generație cu care au fost dotate stațiile de pompare, se pare că anul acesta, , din acest punct de vedere, lucrurile stau ceva mai bine. ”Acum sunt 325 de oameni, pentru că și la noi s-au blocat posturile. Mai aveam aprobat să organizăm concurs pentru 10 posturi de muncitori, dar s-au blocat și, deocamdată, ne-am oprit. Mai avem avantajul că luăm de la Desecări din personal și îi ducem la irigat, pentru că Desecări nu prea funcționează și atunci oamenii ne ajută aici, unde mai avem nevoie”, a mai explicat inginerul. Totodată, acesta nu a ezitat să vorbească și despre problemele cu care se confruntă ANIF Brăila la acest moment, precizând că mai sunt comune unde apa ajunge mai greu sau chiar deloc. ”Mai apar probleme, vă dați seama. Nu ajunge apa de exemplu, pe la Traianu, pe la Tudor Vladimirescu. Sunt canale care nu au fost reabilitate. Urmează să fie. Băgăm apă mai greu, mai apar probleme. Nu e totul roz”, a recunoscut Vasile Turcitu. Cu toate acestea însă, directorul ANIF Brăila a reconfirmat poziția fruntașă a județului la nivel național, în ceea ce privește suprafețele irigate.