Mergi la conţinutul principal

Brăila pe harta atracţiilor turistice: Festivalul Peştelui 2019

• este vorba despre unul dintre proiectele cu care primarul Marian Dragomir s-a înscris în campania electorală la alegerile locale din 2016 şi care, în sfârşit, prinde contur • spre deosebire de ideea iniţială, proiectul se va realiza exclusiv pe bani europeni • vorbim despre 320.000 lei (cu tva) anual pentru cel puţin cinci ediţii • în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, s-a aprobat instrumentarea proiectului, iar potrivit primarului Marian Dragomir prima ediţie a “Festivalului Peştelui - eveniment de promovare a valorilor şi tradiţiilor locale” ar urma să aibă loc în toamna anului 2019

 

Spectacole, demonstraţii culinare din partea unor chefi bucătari, mâncăruri de peşte specifice zonei, târguri, expoziţii, workshop-uri, plimbări pe Dunăre şi multe altele. Cam aşa se conturează profilul Festivalului Peştelui, un nou eveniment pe care Primăria Brăila are de gând să îl pună în operă pentru a aşeza oraşul nostru pe harta atracţiilor turistice din România. Ei bine, prima ediţie ar trebui să aibă loc în toamna anului 2019, după cum anunţă edilul-şef Marian Dragomir, asta după ce consilierii municipali au aprobat în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila instrumentarea acestui proiect intitulat “Festivalul Peştelui - Eveniment de promovare a valorilor şi tradiţiilor locale”. Totodată s-a aprobat şi bugetul indicativ pentru festival. Discutăm despre 320.000 lei (cu tva) - 68 mii de euro -, bani proveniţi 100% din fonduri structurale, prin Programul pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 - 2020 - Măsura 2.1 - Revitalizarea şi valorificarea identităţii locale, prin Asociaţia “Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltării Integrate a Zonei Pescăreşti a judeţului Brăila”.

Trebuie punctat că în proiectul aprobat de consilieri se specifică totuşi că orice alte cheltuieli neeligibile impuse de implementarea proiectului, precum şi cheltuielile de întreţinere şi exploatare pentru acesta se vor suporta din veniturile proprii ale bugetului local şi/sau din împrumuturi. Mai mult, CLM s-a angajat să suporte cheltuielile de mentenanţă şi gestionare a acestui proiect pe o perioadă de cel puţin 5 ani.

 

Ce îşi propun autorităţile prin acest nou festival

Trebuie subliniat că ideea “Festivalului Peştelui” la Brăila a fost, printre altele, un angajament al lui Marian Dragomir făcut în timpul campaniei electorale de la alegerile locale 2016, când a candidat pentru fotoliul de primar. Deşi implementarea proiectului vine cu o uşoară întârziere, nu este deloc de trecut cu vederea faptul că de la ideea unui eveniment finanţat de la bugetul local, s-a mers în cele din urmă pe unul care este susţinut din fonduri europene. Ce îşi propune acest eveniment? În linii mari, să retrezească interesul turistic faţă de oraşul Brăila şi de zona de sud-est a ţării, în general.

“Dacă istoria, turismul şi natura trezesc interes, atunci orice român trebuie să viziteze Brăila, fostă raia turcească, veche cetate a Ţării Româneşti, care reprezintă zona de interes turistic, dar şi un puternic centru de valorificare a patrimoniului multietnic şi multicultural. (...) În oraşul de la Dunăre, pe parcursul a patru zile, o dată pe an, Brăila vă va convinge că este oraşul în care se merită ca turiştii să vină în orice anotimp; Aici găsiţi informaţii suficiente pentru a vă bucura sufletul şi îmbogăţi cultura, puteţi face plimbări cu barca, şalupa sau vaporul pe cele două braţe ale Dunării, puteţi iniţia adevărate partide de pescuit, dar în acelaşi timp vă puteţi relaxa, în Staţiunea Blasova. Fiecare dintre obiectivele proiectului vor fi prezentate invitaţilor din ţară, turiştilor care se află în concediu, dar şi brăilenilor care doresc să afle mai multe amănunte despre cultura, tradiţiile şi obiceiurile păstrate de-a lungul timpului în oraşul de la Dunăre”, se arată în cadrul unui rezumat al proiectului, ataşat la documentaţia aflată pe masa consilierilor municipali. În acelaşi rezumat sunt enumerate printre altele şi o serie de obiective importante pentru turismul brăilean, în ideea că turiştii care vor veni la Festivalul Peştelui vor avea ocazia de a vizita şi împrejurimile.

Din aceeaşi sursă aflăm că proiectul de faţă îşi propune: realizarea unei ediţii anuale a Festivalului Peştelui. Că fiecare ediţie se va desfăşura pe parcursul a patru zile, iar intervalul de desfăşurare va fi ales în funcţie de perioada de prohibiţie. În toate cele patru zile de festival vor avea loc spectacole pe scena de la Esplanada Dunării, unde vor fi invitaţi să concerteze artişti de muzică uşoară şi populară. În ultima seară vor avea loc jocuri de lasere şi artificii. De asemenea, se vor amplasa 30 de căsuţe cu dimensiunile de 2/3 m care vor fi puse la dispoziţie pentru realizarea expoziţiilor, dar şi comercianţilor/restaurantelor, în cadrul unui târg culinar cu vânzare.

“Obiectivul general al festivalului îl constituie promovarea identităţii locale şi promovarea potenţialului zonei prin sporirea şi capitalizarea atuurilor de mediu şi prin revitalizarea şi valorificarea tradiţiilor şi specificului Brăilei, promovarea bunăstării sociale şi a patrimoniului cultural brăilean, a monumentelor cu valoare istorică şi arhitecturală care au rămas până astăzi rădăcini şi repere ale culturii diferitelor popoare, tradiţiilor şi obiceiurilor acestora, cunoscut fiind faptul că Brăila este nu doar gazda, ci casa diferitelor familii etnice”, se mai arată în documentaţie.

 

La ce să ne aşteptăm de la prima ediţie a Festivalului Peştelui

Pe lângă pescuit, plimbări cu barca, potrivit proiectului aprobat de membrii CLM Brăila, la fiecare ediţie, ar urma să fie invitat un chef (bucătar) şi un somelier renumit, pentru a promova produsele din peşte preparate în zona Brăilei. De asemenea, la festival vor fi invitate una sau mai multe primării din judeţul Brăila pentru a realiza un stand cu tradiţiile locale specifice satului pescăresc. Se vor realiza două expoziţii cu ustensile de pescuit şi ambarcaţiuni de pescuit, workshopuri tematice, ateliere de meşteşugărit, plimbări pe Dunăre, o întâlnire anuală cu privire la bucătăriile şi traseele turistice din zona Dunării. Se vor tipări patru pliante, fiecare în 1.200 de exemplare cu temele: “Brăila - oraş port la Dunăre”, “Comunităţile din Brăila”, “Tradiţiile pescuitului la Dunăre” şi “Bucătăriile Dunării”, dar se vor realiza şi mape de prezentare a oportunităţilor de afaceri în zona Dunării (de la alimentaţie publică până la investiţii în infrastructură).

 

«Primăria nu are nicio contribuţie financiară la acest proiect»

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu momentul când Festivalul Peştelui va putea fi pus în operă, primarul Marian Dragomir a explicat că prima ediţie va avea loc undeva în toamna anului 2019. Mai mult, acesta a dorit să precizeze că deşi costurile sunt destul de mari pentru cele patru zile, banii vin de la Uniunea Europeană şi au ca scop promovarea oraşului şi judeţului nostru din punct de vedere turistic.

“Aş vrea să subliniez că este un festival organizat cu fonduri europene. Iar cel mai important lucru este faptul că Primăria Municipiului Brăila nu are nicio contribuţie financiară la acest proiect. Aşa cum am obişnuit brăilenii, vom avea spectacole de cea mai bună calitate şi activităţi care să prezinte interes atât pentru cei care locuiesc în Municipiul şi în Judeţul Brăila, cât şi pentru locuitorii din judeţele învecinate, dar nu numai”, a declarat Dragomir.

 

Consilierii PNL Brăila s-au abţinut la acest proiect

Trebuie subliniat că proiectul privind aprobarea instrumentării “Festivalului Peştelui - eveniment de promovare a valorilor şi tradiţiilor locale” a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de CLM, la pachet cu alte puncte. Cu alte cuvinte, acesta nu a ajuns să fie dezbătut în comisiile de specialitate. Cei şase consilieri PNL Brăila prezenţi la şedinţă au preferat să voteze cu abţinere la acest proiect, însă nu înainte de a face câteva ironii privind titlul ales pentru evenimentul pe care Primăria îl va organiza începând de anul viitor.

“O întrebare pentru domnul primar: dacă nu s-a gândit la un alt nume pentru acest festival. Eventual «Festivalul peştelui oceanic». Ar fi o gamă mai largă de «peşte». Nu-mi răspundeţi, domnule primar”, a declarat Petrică Popa. “Nici nu vă răspundeam la aşa ceva”, a venit replica lui Dragomir, în timpul şedinţei.

Proiectul a fost aprobat cu 19 voturi “pentru” şi 6 abţineri din partea grupului PNL Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro