Mergi la conţinutul principal

Brăila paralizată. Salariaţii în grevă, “Braicar” face angajări

• compania de transport a anunţat că face de urgenţă angajări de şoferi profesionişti şi a publicat şi beneficiile salariale ale viitorilor angajaţi inclusiv sporurile • primarul Marian Dragomir susţine că situaţia de criză este inflamată de foştii şoferi de maxi-taxi angajaţi recent la Braicar • mai mult, a anunţat că brăilenii care au abonamente vor fi despăgubiţi de Braicar pentru zilele în care nu se circulă, iar societatea va recupera prejudiciul de la cei vinovaţi • “Din păcate, s-a dorit doar un şantaj ca urmare a faptului că eu am fost plecat în Japonia şi au crezut că emoţional toată lumea va ceda şi le va acorda acea creştere salarială nesustenabilă”, a declarat Dragomir

 

Tensiunile cresc de la o zi la alta în oraş odată cu prelungirea situaţiei de criză generată de protestul spontan al salariaţilor companiei publice de transport în comun care au refuzat, începând de joi dimineaţă, de la ora 5.00, să mai iasă pe trasee. Ieri dimineaţă, în a cincea zi de criză, nervii erau întinşi la maxim. Protestatarii s-au declarat revoltaţi că nimeni din administraţia locală nu a venit în tot acest răstimp să-i întrebe de “sănătate” şi se plâng că se fac presiuni mari asupra lor din partea conducerii companiei, mergând până la ameninţări cu desfacerea contractului de muncă. De cealaltă parte, directorul “Braicar” spune că nu face altceva decât să le învedereze protestatarilor care sunt repercusiunile legale şi cele contractuale ca urmare a opririi lucrului în companie. În paralel, operatorul public de transport a făcut un anunţ că angajează urgent şoferi, enumerând toate sporurile pe care le vor încasa viitorii angajaţi. Peste toate astea, primarul municipiului, Marian Dragomir, spune că nu va ceda presiunii protestatarilor care cer negocieri din poziţii de forţă şi că o posibilă conciliere poate veni doar dacă se reia circulaţia autobuzelor şi tramvaielor. Mai mult, a punctat că brăilenii posesori de abonamente vor fi despăgubiţi pentru zilele în care nu au putut circula din cauza grevei, urmând ca, mai departe, sumele respective cu titlu de prejudiciu să fie recuperate de la salariaţii care se fac vinovaţi de situaţia de criză din transportul public în comun. În tot vacarmul creat, la mijloc au fost prinşi brăilenii care depind de “Braicar” să ajungă la serviciu, la şcoală sau unde au treabă prin oraş. Ei au fost şi sunt în continuare cei mai afectaţi de această criză. Câştigaţi au fost, în schimb, şoferii de microbuze în regim maxi-taxi care mai circulă prin oraş, mai precis liniile 61 şi 62, încasările lor crescând exponenţial zilele acestea, la orele de vârf călătorii fiind înghesuiţi ca sardinele. Şi şoferii de taxi au avut de câştigat de pe urma grevei, cursele fiind cu mult mai numeroase decât într-o zi normală.   

 

Protestatarii: “Nimeni din administraţia locală n-a venit să stea de vorbă cu noi!”

Ieri dimineaţă, în a cincea zi de proteste, salariaţii se declarau mai hotărâţi ca niciodată să nu cedeze presiunilor companiei de a reîncepe activitatea. “Au venit cu tot felul de ameninţări: ba că ne vor da afară pe motiv de indisciplină, ba că vom fi buni de plată pentru aşa-zisele prejudicii create companiei. Ca o paranteză, spunea conducerea companiei că are pierderi din cauza grevei de 100.000 lei pe zi. Păi nu are venituri de 100.000 lei pe zi că altfel ar fi avut bani să ofere creşterea salarială pe care o cerem! În fapt noi nu vrem altceva decât să se rezolve problema repaosului săptămânal şi creşterea salariului de încadrare de la minimul pe economie, cât este acum, la 2.600 lei brut. Avem aceste două revendicări rezolvate şi imediat începe lucrul. Dar cel mai mult ne nemulţumeşte faptul că NIMENI din administraţia locală, şi ne referim aici la primar, ca şef al serviciilor publice locale, nu a venit aici, în rândul nostru, să stea de vorbă cu noi, să ne asculte doleanţele, să-i spunem noi despre calitatea jalnică a autobuzelor cu care se laudă că a dotat compania. Păi la un autobuz de calitate trebuia să nu-i ridici capota cel puţin 2 ani, pe când maşinile aduse sunt vai-mama-lor. Acesta este respectul de care dă dovadă în faţa noastră, a celor care muncim chiar şi 20 de zile fără repaos, dar şi în faţa brăilenilor care în mod justificat sunt supăraţi că nu au transport public în oraş”, ni s-au plâns protestatarii.

Directorul companiei “Braicar”, Cornel Săndulescu, a venit ieri dimineaţă în depoul/garaj din Radu Negru unde se strâng în fiecare zi protestatarii, pentru a-i întreba pe şoferii şi vatmanii care trebuia să iasă la muncă în schimbul I dacă vor sau nu să iasă pe trasee. Răspunsul unanim a fost NU. Prevederile legale şi contractuale stabilesc faptul că la 3 zile nelucrate salariatul poate fi sancţionat disiplinar mergând până la desfacerea contractului individual de muncă. De altfel, tocmai acest aspect a fost public învederat protestatarilor de către conducerea companiei, care a mai atras atenţia că greviştii riscă să suporte din buzunarul propriu eventualele prejudicii create companiei din cauza refuzului de a porni activitatea. “Să vină primarul, să vină primarul!”, au scandat oamenii. Răspunsul primit din partea directorului a fost acela că edilul şef le transmite că nu va ceda presiunii celor care vor să negocieze din poziţii de forţă, dar că este deschis dialogului şi concilierii doar în condiţiile reluării imediate a circulaţiei mijloacelor de transport în comun. Ulterior, în cursul zilei de luni, 28 mai, compania a făcut anunţ public că angajează în regim de urgenţă şoferi profesionişti, ocazie cu care a făcut publice salariul şi toate sporurile de care pot beneficia viitorii angajaţi: salariu de încadrare - 1.942 lei, la care se adaugă spor de condiţii - 16%, spor de ore suplimentare - 100%, spor de lucru în zilele de weekend - 25%, spor de vechime între 5% - 25%, spor de fidelitate între 3% - 7%, spor de ramforsare - 15%, sporul anual (o dată pe an) - 20% din câştigul mediu lunar/salariat, plus tichete de masă în valoare de 15 lei/zi lucrătoare.

 

Petrariu: “Eu încă mai sper să avem o discuţie să găsim o soluţie”

Prezent ieri dimineaţă printre protestatari, Vasile Petrariu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Transporturi şi Servicii Publice ATU România, a punctat că salariaţii companiei locale de transport au printre cele mai mici salarii de încadrare la nivel naţional, că este inuman ca angajatorul să le ceară să muncească chiar şi 20 de zile fără repaos, precum şi să nu le asigure condiţii de muncă decente. “Sperăm să avem totuşi astăzi o discuţie cu domnul primar. Este o situaţie de criză şi lucrurile trebuie rezolvate. Din experienţa mea sindicală în astfel de situaţii reacţia autorităţii locale a fost imediat de a veni să discute cu oamenii. Dar să laşi cetăţenii oraşului fără transport în comun doar din cauză de orgolii, nu mi se pare în regulă. Eu încă mai sper ca în cursul zilei de astăzi să avem o discuţie să lămurim lucrurile să găsim o soluţie şi, mai departe, să se înceapă lucrul. Oamenii au nevoie de o garanţie din partea unei persoane autorizate şi avizate. Dacă dumnealui nu vine să vorbească cu salariaţii, vom face noi o invitaţie să ne vedem cu dumnealui. Este adevărat că domnia sa nu este parte în acest conflict, însă, până la urmă, este şeful serviciilor publice locale, deci parte interesată”, ne-a declarat Petrariu.

În cursul zilei de ieri, protestatarii au emis un comunicat de presă în care îşi cer public scuze faţă de cetăţenii oraşului afectaţi: “Suntem conştienţi de faptul că v-am provocat neplăceri în ultimele zile, traficul de călători a fost perturbat în Brăila din cauza protestului nostru spontan! Ne cerem scuze. Nu cerem nimic extraordinar: cerem o mărire de salariu, cerem condiţii de muncă civilizate, cerem să lucrăm doar opt ore, sau ceea ce lucrăm suplimentar să ne fie plătit în luna în curs! Suntem şi noi cetăţeni ai acestui oraş, avem familii, avem copii! Autorităţile nu vor să vorbească cu noi, ne cer doar votul la fiecare patru ani! Condiţiile de muncă sunt ca în Uganda: avem o singură linie de reparaţii la o flotă de 80 de autobuze! Avem o firmă externă de curăţenie, iar două femei fac curăţenie în 80 de autobuze! Scriem aceste rânduri doar pentru ca voi, concetăţenii noştri, să ne înţelegeţi, să​ ne scuzaţi pentru faptul că trebuie să mergeţi pe jos şi sunteţi privaţi de transportul în comun în Brăila!”.

         

Repercusiunile

Contactat de reporterii “Obiectiv”, primarul Marian Dragomir şi-a reiterat mesajul transmis deja încă de la începutul crizei şi anume regretul că organizaţia sindicală nu a dat curs invitaţiei sale de a reveni în biroul său pentru a discuta pe cifre şi situaţii financiare posibilitatea companiei de a oferi creştere salarială, alegând în schimb să declanşeze conflictul colectiv de muncă în companie. Mai mult, acesta a readus în discuţie ideea că este de acord cu ideea unei creşteri salariale în companie dar “ancorată” în posibilităţile financiare ale “Braicar” şi fără a împinge societatea spre insolvenţă prin împovărarea peste limită a bugetului acesteia. Dar, în egală măsură, respinge şantajul la care consideră că este supus de către protestatarii care refuză să iasă în trasee blocând astfel timp de 5 zile transpoortul public de persoane în municipiu. “Eu i-am aşteptat aproape două săptămâni, timp în care ei nu au venit. Au aşteptat să plec în Japonia într-o delegaţie oficială ca să declanşeze această acţiune declarată nelegală de instanţă. Blocarea traficului în municipiul Brăila şi afectarea tuturor cetăţenilor eu consider că este o greşeală şi singura cale pentru remedierea acestei situaţii este reluarea lucrului şi intrarea în normalitate. Societatea le-a propus o creştere salarială de 7,5% sustenabilă din punct de vedere economic. Ei au spus că acea creştere trebuie să fie de 28% sau ei nu încep lucrul. Nu există nici un fel de dialog aici şi au blocat activitatea. (...) Dacă s-ar fi dorit calea dialogului ar fi reluat activitatea şi, cu siguranţă, ar fi găsit toată deschiderea. Din păcate, s-a dorit doar un şantaj ca urmare a faptului că eu am fost plecat în Japonia şi au crezut că emoţional toată lumea va ceda şi le va acorda acea creştere salarială nesustenabilă. Permanent, atât eu cât şi conducerea societăţii, i-am invitat la reluarea activităţii şi la dialog. În cazul în care nu vor începe activitatea am cerut conducerii societăţii să ia măsurile LEGALE pentru deblocarea acestei situaţii. Societatea va da anunţ că face noi angajări şi vor fi trecute acolo toate sporurile de care pot beneficia viitorii angajaţi pentru a nu se induce greşit ideea că ei au salariul minim pe economie şi atât. Cel mai deranjant lucru este că sindicatul care a pornit această activitate s-a delimitat de acţiunea declarată ilegală şi care este în prezent inflamată de şoferii de maxi-taxi angajaţi recent la Braicar. Brăilenii care au abonamente vor fi despăgubiţi de societate pentru zilele în care nu se circulă, iar societatea va recupera prejudiciul de la cei vinovaţi. De asemenea, toţi cei care au fost nevoiţi să facă cheltuieli suplimentare ca urmare a faptului că s-a procedat la blocarea circulaţiei mijloacelor de transport în comun vor avea posibilitatea să acţioneze în instanţă societatea Braicar, iar aceasta îi va chema în solidar pe cei vinovaţi de blocare. Şi atenţie, aici nu-i includ pe toţi salariaţii pentru că, de exemplu, mecanicii au început lucrul. Pe perioada respectivă nici Primăria nu va deconta abonamentele studenţilor, elevilor sau pensionarilor. Orice întârziere în reluarea activităţii va conduce la creşterea perderilor societăţii!”, ne-a declarat sursa citată.          

Reamintim că salariaţii companiei programaseră pentru joi, 24 mai, o grevă de avertisment cu întreruperea lucrului timp de două ore, începând cu ora 5.00, doar că acţiunea de protest a fost declarată nelegală de către Tribunalul Brăila. În faţa unei asemenea decizii, salariaţii companiei n-au mai avut răbdare ca sindicatul să procedeze la remedierea dosarului şi au decis să declanşeze o grevă spontană cu oprirea activităţii.

 

P.S. Aproape de închiderea ediţiei, surse din cadrul Sindicatului “Braicar” ne-au anunţat că primarul Marian Dragomir a invitat la discuţii reprezentanţi ai salariaţilor, luni seară, la ora 20.00. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro