Brăila, oraș periculos | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, oraș periculos

• potrivit unui studiu Storia.ro privind percepția locuitorilor cu privire la orașele și cartierele în care locuiesc, Brăila s-ar număra printre cele mai „periculoase” orașe din România, alături de Ploiești și Tulcea • această clasare vine în contextul în care Inspectoratul de Poliție Județean nu mai are de câțiva ani un șef care să ocupe funcția prin concurs • patrulele Poliției Naționale, Poliției Locale sau Jandarmeriei își fac simțită prezența rar sau deloc pe străzi ori în mijloacele de transport în comun, iar cetățenii de bună credință se simt neprotejați în fața infractorilor care au tot mai mult tupeu • crima odioasă a cărei victimă este medicul stomatolog  Marina Gavril  caz în care nu s-a făcut încă nicio arestare  confirmă  studiul despre Brăila

 

Brăila nu este un oraș în care locuitorii se simt în siguranță. Ceea ce miercuri seară, când medicul Marina Gavril a fost găsită în propriul cabinet cu gâtul tăiat, este o dovadă în plus. Că Brăila este un oraș periculos rezultă din indexul T.R.A.I. realizat de Storia - platforma cu anunțuri imobiliare lansată de OLX. Indexul T.R.A.I. măsoară standardul de viață dintr-un oraș, fiind un instrument care adună atât date obiective, preluate din Google Traffic, Google Places, Airly, Storia (nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor), cât și date subiective preluate de la locuitorii din cartierele incluse pe platformă. Astfel, locuitorii au evaluat cât de siguri se simt în orașele și cartierele lor, acordând o notă la afirmația: „Pot spune despre cartierul în care locuiesc că este unul sigur”.

În prezent, Brașovul ocupă primul loc în topul orașelor considerate cele mai sigure, cu un scor total de 83 de puncte. Scorurile se interpretează în felul următor: cu cât scorul se apropie de 100, cu atât orașul sau cartierul respectiv este perceput a fi mai sigur. Pe locul 2 se află Oradea (81,8), pe 3 Cluj-Napoca (81,5) și pe locul 4 Sibiu (80,7). De asemenea, în topul celor 10 orașe în care românii se simt cel mai în siguranță, conform trai.storia.ro, se află și Râmnicu Vâlcea (80,4), Alba Iulia (79,7), Miercurea Ciuc (78,4), Sfântu Gheorghe (78,4), Iași (78,1) și Slatina (77,4). Scorurile cele mai reduse au fost înregistrate de orașele Tulcea (scor 68), urmat de Ploiești (68,6) și Brăila (70,6). Altfel spus, Brăila se află pe un nedorit loc trei al orașelor nesigure din țară, conform acestui studiu.

În ceea ce privește părerea brăilenilor despre cartierele în care locuiesc, cele mai bine cotate sunt Hipodrom (70,5), Radu Negru (68,3), 1 Mai (68,3) și Ansamblul Buzăului (66,8). La polul opus se află Brăilița (63,8), Obor (62,8) și Chercea (59,8).

Nu este pentru prima dată când Brăila este inclusă într-un astfel de clasament. În 2017, tot în urma unui studiu realizat de Storia privind cele mai sigure orașe din România, Brăila s-a clasat pe locul 28 din 42.

 

Poliția Brăila, tot fără şef pe funcție, de la plecarea lui Glugă

Eticheta de oraș nesigur pe care și-a ”câștigat-o” Brăila în ultimii ani ar putea avea legătură și cu situația de incertitudine în care se menține principala instituție care trebuie să asigure protecția cetățenilor, mai exact Inspectoratul de Poliție Județean. Sunt deja câțiva ani de când conducerea la nivelul IPJ Brăila nu este asigurată de un ofițer care să fie titular pe post, în urma unui concurs. La conducerea inspectoratului sunt numiți, prin împuternicire, adjuncți sau șefi ai unor servicii, în timp ce concursul pentru ocuparea funcției de inspector șef se lasă așteptat.

 Reamintim că, în vara anului 2021, fostul șef al IPJ Brăila, chestorul Adrian Constantin Glugă, a preluat funcția de inspector șef la Poliția Constanța, iar la conducerea Poliției Brăila a trecut ofițerul Dorin Valentin Condruz, fiind împuternicit pe post după plecarea lui Glugă. La începutul anului 2022 a avut loc o rocadă la vârful IPJ Brăila, întrucât a încetat împuternicirea adjunctului Condruz la șefia instituției, iar în locul lui a venit celălalt adjunct, Marius Budu. În decembrie 2022 a avut loc concursul pentru ocuparea funcției vacante de șef la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila, singurul înscris fiind Marius Budu, însă acesta nu a obținut nota minimă care trebuia pentru promovare, respectiv nota 7.

Din decembrie 2023, ofițerul Ionuț Cătălin Zaharia, de la Serviciul Crimă Organizată Brăila, a preluat conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, prin împuternicire, iar cms. Iorgu Munteanu a fost împuternicit ca adjunct al șefului IPJ Brăila. S-a făcut împuternicirea pentru trei luni, apoi s-a prelungit. Comisarul șef Dorin Condruz, cel care a fost împuternicit ca inspector șef în ultimul timp, a revenit pe postul de adjunct.

 

Nesiguranță pe străzi dar mai ales în autobuzele ”Braicar”

Cu Poliția Națională ”decapitată” de atât timp, dar și cu o prezență relativ redusă pe străzi, la nivel de patrulare, a Poliției Locale sau chiar a Jandarmeriei, nu e de mirare că brăilenii de bună credință nu se mai simt în siguranță pe străzi și nu neapărat din cauza marilor interlopi cât din cauza a tot felul de ”șmecheri” care își fac de cap cum vor și unde vor fără ca nimeni să intervină. Astfel, percepută ca „oraș al cuțitarilor”, Brăila a devenit, mai nou, „oraș al boschetarilor” și al indivizilor recalcitranți, certați cu legea dar, mai ales, cu bunul simț. De exemplu, o simplă călătorie cu autobuzul se poate transforma oricând într-un episod violent, orchestrat de oamenii străzii - fie ei locatari ai Adăpostului de noapte de pe Strada Eroilor din Vidin sau boschetari care își fac veacul prin stațiile de autobuz sau în vecinătatea tomberoanelor de gunoi, în care răscolesc asiduu cât este ziua de lungă.

Ațâțați de alcool și de alte substanțe pe care, cel mai probabil, le găsesc la ghena de gunoi, indivizi cu trupurile și cu simțurile desfigurate, mirosind a veceu public, se plimbă non-stop cu autobuzele noi ale liniei 2 și îi înjură de mama focului pe călătorii care îndrăznesc să le atragă atenția că se află, totuși, într-un mijloc de transport în comun.

Un astfel de incident reprobabil, demn de un oraș din țările Africii ecuatoriale, nicidecum de unul european în care s-au investit zeci de milioane de euro, s-a petrecut în urmă cu circa două săptămâni, într-un autobuz al liniei de autobuz 2, care circulă pe traseul Vidin - Hipodrom (traversând, practic, jumătate de oraș). Respectivul incident ne-a fost semnalat de unul dintre cititorii noștri, pensionar, martor la manifestările necontrolate ale ”boschetarului”.

În jurul orei 10.00, autobuzul liniei 2 se afla în Vidin, plin ochi cu călători (majoritatea persoane vârstnice, dar și copii). În momentul în care autobuzul a oprit în stația de vizavi de Stadionul Progresul, a urcat un om al străzii, îmbrâncindu-i pe călători. Respectivul își face veacul în zona patiseriilor din partea de nord a orașului, de la Dorobanți colț cu Calea Galați și până la Piața Vidin. Alcoolic, individul se deplasează de parcă ar fi „teleghidat” și este cunoscut pentru agresivitate; de aceea, oamenii se feresc să-l provoace în vreun fel, ca să nu fie înjurați și amenințați fără motiv. De data aceasta, însă, individul mirosind a alcool și a tomberon a solicitat să i se facă loc în zona de la mijlocul autobuzului, destinată persoanelor cu handicap. Asta în condițiile în care nu aveai loc să arunci un ac în autobuz. Pentru că oamenii l-au ignorat, fiind și foarte aglomerat, boschetarul a început să arunce cuvinte grele în stânga și în dreapta: ”Vă ... în gură pe toți, boșorogilor, că nu mi-e frică de voi...!”. Și tot așa, în timp ce autobuzul se deplasa către următoarele stații. Potrivit martorilor, două fetițe, aflate la doi metri distanță de grobianul personaj, și-au astupat urechile cu palmele, ca să nu mai audă asemenea trivialități, rostite fără nicio reținere.

„Respectivul om al străzii a înjurat și a amenințat pe toată lumea, încontinuu, până la stația de la Winmarkt, cu toate că autobuzul era plin de bătrâni, dar și de copii, care au fost nevoiți să fie martori la asemenea manifestări. Mi-e greu să reproduc înjurăturile pe care le-am auzit ieșind din gura acestui personaj. Nimeni nu a îndrăznit să protesteze, nici măcar șoferul autobuzului, care ar fi putut să sune la Poliție. Asemenea fapte nu sunt demne de un oraș civilizat, dar ele se petrec zilnic, cel puțin în mijloacele de transport în comun. Am văzut de mai multe ori astfel de indivizi care fie cerșeau, fie vorbeau urât. Nu am văzut, în schimb, oameni ai legii în uniformă care să patruleze măcar din când în când pe aceste mijloace de transport în comun, pentru protejarea cetățenilor și descurajarea derbedeilor!”, ne-a spus martorul la incident.

 

Înjurături și p••i  la plaja Alma

Victime sigure sunt și tinerele neînsoțite care au curajul să-i respingă pe cocalarii  care se iau de ele cu tupeu. Astfel, mai mulți martori ne-au sesizat cu rugămintea să le păstrăm anonimatul că duminică, 30 iunie, după prânz, un astfel de cocalar plin de bani l-a pus pe altul să-i toarne în cap o sticlă de Proseco unei tinere care ”n-a vrut”. După care în gura mare minute în șir a înjurat și și-a băgat... chit că prin preajmă erau copii. Incidentul a fost cu atât mai șocant cu cât, atunci când intri în complex, ești pus să semnezi un regulament care printre altele te avertizează să nu vorbești tare și urât. Episodul s-a petrecut în zona cu nisip pe unde s-au tot perindat angajați ai complexului dar nimeni nu l-a deranjat pe golănoi. ”Apoi a vorbit la telefon la fel de tare, înjurând și băgându-și... cam vreo jumătate de oră”, ne-au mai spus martorii, supărați că au plătit 120 lei/persoană ca să vadă și să audă un astfel de ”spectacol”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro