Câteva sute de brăileni au celebrat, ieri, 22 decembrie, Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, pe platoul din faţa Palatului Administrativ. Înainte de ceremonialul tradiţional, autorităţile locale s-au întâlnit cu reprezentanţii asociaţiilor revoluţionarilor din Brăila în Sala Mare a Casei Albe, pentru a le oferi diplome şi plachete celor care au luptat în timpul evenimentelor din 1989. Cele 237 de distincţii au fost oferite atât din partea Primăriei cât şi a Consiliului Judeţean Brăila. Demn de menţionat este faptul că pe plachete a fost gravat simbolul Revoluţiei - semnul "Victorie" (semnul cu degetele în V). Printre cei care au primit diploma şi plachetă se numără şi consilierul local PNL Ionel Alexandru. "Ceea ce s-a petrecut în România în decembrie 1989 a fost fără îndoială eroism. Cei care au plătit cu viaţa sau cu infirmitatea, cei care au participat la baricade, cei care i-au încurajat pe alţii mai ezitanţi, cei care şi-au pus energia în slujba binelui public în diverse forme, au demostrat că nimic nu a fost în zadar. Au arătat cum curajul, speranţa şi hotărârea pot renaşte chiar şi acolo unde păreau pierdute. Pe durata Revoluţiei au murit 1.104 persoane şi s-au înregistrat 3.321 de răniţi. Fie ca exemplul eroilor să ne călăuzească spre înfăptuirea acelei ţări pe care ei o visau în acel decembrie însângerat. Prin noi, ei nu vor muri niciodată!", a declarat prefectul judeţului, Vasilica Vîlcu. Din partea asociaţiilor de revoluţionari a luat cuvântul poetul Gheorghe Lupaşcu, care a ţinut să transmită în primul rând mulţumiri oficialităţilor Statelor Unite ale Americii pentru felicitările adresate poporului român la împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.
La rândul său, primarul Aurel Simionescu a profitat de ocazie şi i-a rugat pe revoluţionari să se unească într-o singură asociaţie la Brăila.
Omagiul eroilor adus de revoluţionari, politicieni şi cadre militare
După întâlnirea pentru acordarea diplomelor, a urmat ceremonia pentru omagierea celor care au căzut în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Ca şi în ceilalţi ani, majoritatea celor prezenţi a fost formată din reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari, cadre militare şi foarte mulţi politicieni. De precizat că la eveniment au participat: primarul Aurel Simionescu, vicepreşedintele CJ Brăila, Ovidiu Nechita, prefectul Vasilica Vîlcu, subprefectul Cătălin Grosu, viceprimarii Alexandru Dănăilă şi Doiniţa Ciocan, deputatul PNL Vasile Varga, deputatul UNPR Marioara Nistor, consilieri judeţeni şi locali, precum şi şefii Armatei, Poliţiei, Jandarmeriei. De asemenea, ar trebui notată şi prezenţa liderului PMP Brăila Viorel Botea, precum şi a lui George Coman ca reprezentant PLR.
Ca de obicei, rudele brăilenilor morţi în decembrie 1989 au făcut un mic parastas, aducând pe o masă amplasată lângă crucea eroilor, platouri cu colivă. După o slujbă de pomenire pentru eroii căzuţi la Revoluţie, oficiată de un sobor de preoţi, a urmat depunerea coroanelor de flori. Primii care s-au îndreptat către Troiţa Eroilor Revoluţiei au fost reprezentanţii revoluţionarilor, care pe lângă coroană au avut şi pancarte cu sloganul: "Luptăm şi câştigăm! Eroii nu mor niciodată!". Coroane au depus şi reprezentanţii administraţiei brăilene, instituţiilor publice, precum şi cei ai partidelor politice.