Brăila, obligată să înceapă colectarea selectivă a deşeurilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, obligată să înceapă colectarea selectivă a deşeurilor

deşi termenul limită era 1 iulie, Brăila, la fel ca multe oraşe din ţară, încă este în urmă în ceea ce priveşte asigurarea unor condiţii optime pentru colectarea selectivă a deşeurilor • autorităţile şi firmele de salubritate trebuia să pună la dispoziţia cetăţenilor fluturaşi informativi,  pubele speciale ori sacii menajeri coloraţi pentru colectarea selectivă, însă nu s-a întâmplat asta • vestea bună este că... urmează să se întâmple, potrivit autorităţilor, din a doua jumătate a lunii iulie

 

Municipiul Brăila încă nu este pregătit pe deplin să asigure o colectare selectivă a deşeurilor în condiţii optime pentru populaţie. Cel puţin aşa stau lucrurile la 1 iulie a.c., când România, potrivit angajamentelor luate în faţa Comisiei Europene, trebuia să funcţioneze deja după un nou regim al gunoiului selectiv impus şi funcţional deja în mai toate ţările civilizate din întreaga lume. Urbea noastră, însă, este ceva mai în urmă la acest capitol, chit că a avut  la dispoziţie un an de zile să pregătească infrastructura şi instrumentele economice pentru funcţionarea acestei îndatoriri. Autorităţile şi firmele de salubritate încă nu au pus la dispoziţie tuturor cetăţenilor nici măcar fluturaşii informativi, cu atât mai puţin pubelele speciale şi sacii de gunoi coloraţi. De altfel, operatorii de salubritate nici măcar nu au parcul auto complet pentru a face faţă acestei tranziţii, fiind nevoie de încă două maşini , pe lângă cele 4 deja existente, după cum informează conducerea Serviciului de Utilitate Publică Brăila şi Gospodărire Locală (SUPAGL). “Exista o obligativitate şi până acum, dar de la 1 iulie trebuie să punem accentul mai deosebit pe colectarea selectivă şi mai ales pe găsirea materialelor reciclabile într-o proporţie mult mai mare. De la 1 iulie, ce intervine în plus este că se pune accent mai mare pe colectarea deşeurilor şi pe operatorii de salubritate, care, la rândul lor, trebuie să depună aceste materiale colectate către nişte societăţi. Se numesc acum OIRP-uri pe scurt, care lucrează în numele producătorilor de ambalaje, adică acelora  care le introduc pe piaţă”, ne-a explicat directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu.

Ce înseamnă lucrul acesta? Ei bine, agenţii de salubritate vor aduna aceste materiale - hârtie, carton, pet-uri, material metalic - cu obligaţia de a le mai sorta, încă o dată, de a le transporta, şi în ultimă instanţă, de a le valorifica la reciclator, unde intervin OIRP-urile, care vor prelua ambalajele, contracost, desigur. Pentru a stimula acest lucru, prima măsura a fost ca în municipiu să se monteze acele puncte gospodăreşti, care au în cadrul lor şi module pentru colectare selectivă. La Brăila au fost amplasate deja, pe raza oraşului, 210 puncte destinate asociaţiilor de proprietari,  urmând ca în perioada următoare să se ajungă la 300, pentru a se acoperi întreg municipiul, după cum spune viceprimarul Doiniţa Ciocan. “O altă măsură a fost ca în zona de case, aceşti agenţi să facă colectarea selectivă de la fiecare casă şi lucrul ăsta îl vor face prin distribuirea unor saci pe culori diferite, astfel încât fiecare om dintr-o curte să-şi pună deşeurile reciclabile în saci”, ne-a explicat Ciocan. Cum operatorii de salubritate din Brăila s-au plâns deja că nu-şi permit să asigure câte 3 saci pentru fiecare gospodar în parte de la case, colectarea selectivă a deşeurilor se va rezuma doar la un singur sac distribuit fiecărei curţi în parte. Un sac de culoare galbenă, în care tot omul va arunca fracţia uscată,  însemnând hârtia, plasticul, sticla, iar restul gunoiului menajer va ajunge tot în propriile pungi sau tomberoane, ca şi până acum. Cert este că autoritşţile locale au semnat deja un protocol de colaborare cu 5 astfel de organizaţii.  “OIRP-urile preiau ambalajele astea şi plătesc o sumă pentru ele. Prin lege, producătorii de ambalaje de acest gen au obligaţia să le şi retragă în scop de reciclare. Noi avem protocoale de colaborare cu 5 astfel de organizaţii şi conform acestor protocoale, firmele de salubritate trebuie să ducă către aceştia ambajele reciclabile, pentru care primesc o sumă de bani”, a mai spus viceprimarul Brăilei, Doiniţa Ciocan.

Tot la capitolul noutate, vor fi şi sancţiunile mai mari prevăzute pentru cei trei operatori de salubritate ai municipalităţii, dacă nu se conformează prevederilor contractuale de colectare selectivă, dar şi reduceri de taxe pentru operatorii economici care respectă totul ca la carte.  În ceea ce-i priveşte pe contribuabili, aceştia nu vor avea de suferit, deocamdată, dacă mai calcă strâmb în privinţa colectării selective. Motivul?  Autorităţile mai acordă  o perioadă de acomodare, la sfârşitul căreia vor apărea însă şi amenzile pentru populaţia certată cu bunul simţ.  “Avem un tarif unic, toţi cei trei operatori  au acelaşi tarif către agentul economic. Dacă agentul economic respectă regulile, programul, el are posibilitatea de a solicita salubrizatorului practicarea tarifului redus cu 15%”, a mai spus Doiniţa Ciocan. Potrivit acesteia, tariful unic este de 89,85 lei pe metru cub deşeuri, plus TVA, adică 106,9 lei. Iar de la 89,85 de lei, el are posibilitatea să-i scadă la 77 lei, pe metru cub, dacă colectează selectiv.

Cu mai multe detalii vom reveni în ediţiile viitoare.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro