Mergi la conţinutul principal

Brăila nu a avut prea multe probleme cu reclamaţiile privind achiziţiile publice

Brăila face parte din rândul judeţelor în care s-au înregistrat foarte puţine reclamaţii privind procedurile de atribuire a contractelor pe bani publici. Din raportul de activitate pe anul trecut al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, organismul abilitat să rezolve reclamaţiile din partea agenţilor economici participanţi la licitaţii, din judeţul nostru au venit doar 69 de contestaţii. Acest număr ne situează, aşa cum am spus, în eşalonul judeţelor care au înregistrat sub 100 de contestaţii: Satu Mare - 90 contestaţii, Maramureş - 95, Sălaj - 92, Bistriţa - 93, Botoşani - 89, Caraş Severin - 94, Covasna - 54, Tulcea - 95, Ialomiţa - 69 şi Teleorman - 87. Din eşalonul 100 până în 200 de contestaţii fac parte 21 de judeţe, înclusiv vecinii gălăţeni, care au avut un număr dublu de reclamaţii în comparaţie cu noi, adică 142 de dosare. De asemenea, între 200 şi 300 de reclamaţii s-au înregistrat în cazul a 8 judeţe (Bihor - 213, Cluj - 289, Timiş - 215, Braşov - 220, Prahova - 263, Gorj - 205, Dolj - 251 şi Constanţa - 237) şi un singur judeţ în pragul de 300 - 400 de contestaţii. Concret, este vorba de Iaşi, cu 379 de contestaţii la licitaţii publice. În mod evident, Bucureştiul se află pe primul loc la acest capitol cu nu mai puţin de 1.766 de reclamaţii ajunse la CNSC. Aşadar, dacă tragem linie, în 2010 instituţia a înregistrat 7.867 de dosare din partea agenţilor economici. "Studiind evoluţia contestaţiilor (dosarelor) formulate de operatorii economici şi înregistrate la CNSC în primul semestru al anului 2010 s-a observat că numărul acestora a crescut cu 16,03% comparativ cu perioada similară a anului precedent şi cu 50,36% faţă de primul semestru al anului 2008.

Ulterior, în cel de-al doilea semestru al anului 2010, după publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 453 din data de 02 iulie 2010 a OUG nr. 76/2010 - care a modificat şi completat OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii - s-a observat o scădere a «apetitului» operatorilor economici de a formula contestaţii", se arată în raport. Explicaţia acestui fenomen, după cum reiese din acelaşi material, este aceea că modificarea adusă cadrului legislativ permite autorităţilor contractante ale căror proceduri sunt contestate să reţină firmelor reclamante o parte din garanţia de participare în cazul în care CNSC le respinge acestora contestaţiile.

Chiar dacă raportul CNSC nu identifică prin nominalizare dosarele contestate, în cazul judeţului nostru nu este greu de intuit că cel mai mare dosar rezolvat a fost cel aferent contractului de modernizare a Bulevardului Dorobanţilor, unde a fost vorba de circa 30 milioane de euro. Într-un final, aşa cum se cunoaşte, după o avalanşă de contestaţii soluţionate în primă etapă de CNSC şi în faza superioară de către Curtea de Apel Galaţi, licitaţia a fost câştigată de consorţiul de firme format din "Tancrad", "Euro Construct", "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro