Brăila nu are focar de boala limbii albastre la animale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila nu are focar de boala limbii albastre la animale

Direcţia Sanitar Veterinară Brăila este în alertă după ce în judeţele vecine Vrancea şi Buzău au fost confirmate focare de îmbolnăvire la ovine şi bovine cu Boala limbii albastre. În aceste condiţii specialiştii instituţiei brăilene au început verificarea clinică a efectivelor de animale de pe raza judeţului nostru, iar din fericire, până acum, nu au descoperit nici o problemă. "Suntem pe teren pentru efectuarea verificării clinice a întregului efectiv de animale din speciile ovine, bovine şi caprine", ne-a declarat ieri un reprezentant al DSVSA Brăila. "Brăila şi Galaţiul sunt în zona de protecţie instituită ca urmare a înregistrării cazurilor de boala limbii albastre în efectivele de animale din judeţele Buzău şi Vrancea. Asta presupune verificarea tuturor animalelor din speciile ovine, bovine şi caprine şi un regim special în ce priveşte transportul de animale din aceste specii. Mai precis, la acest moment, este interzis transportul de animale spre şi dinspre zona de focar. Deocamdată nu sunt probleme la noi în judeţ", a dat asigurări sursa citată, subliniind că boala limbii albastre nu este transmisibilă la om, ci produce doar pierderi economice prin mortalitate ridicată în efectivele de animale.
Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie. Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoare şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.
Potrivit unei statistici pe pagina web a ANSVSA, în judeţul nostru sunt înregistrate efective de circa 50.700 capete la specia bovine, aproape 270.000 la ovine şi peste 30.700 la specia caprine.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro