• asta a declarat, recent, consilierul municipal independent Lucian Căprariu, unul dintre fondatorii partidului local Brăila Nouă • acesta a punctat că partidul său negociază în prezent cu unii dintre candidaţii independenţi de la nivel naţional în privinţa susţinerii la Alegerile Europarlamentare care se apropie • Brăila Nouă va aduna semnături, iar dacă va câştiga, viitorul parlamentar european independent ar trebui să îşi ia un consilier din Brăila şi unul din Galaţi, care să lucreze la atragerea de fonduri structurale pentru zona noastră • Căprariu nu a dorit să facă încă public numele posibililor candidaţi cu care a început negocierile
Partidul local Brăila Nouă, reprezentat de consilierul municipal Lucian Căprariu, şi-a ales o strategie interesantă pentru Alegerile Europarlamentare care se apropie: susţinerea unui candidat independent de la nivel naţional. Căprariu a anunţat această decizie în cadrul unei conferinţe de presă la sediul partidului, precizând că, deşi nu foarte mulţi dau importanţă Alegerilor Europarlamentare, din punctul său de vedere rezultatul acestora va juca un rol decisiv în modul în care se vor atrage fonduri structurale în zona noastră în viitorii ani.
“V-am spus că pe mine personal nu mă interesează o candidatură la Europarlamentare, şi nici nu avem în partid oameni de acest profil deocamdată, poate că o să avem pe viitor. Dar vreau să punctez ceva: multora dintre politicienii locali şi oamenilor simpli li se pare că aceste Alegeri Europarlamentare nu sunt atât de importante precum altele, Localele sau Parlamentarele. După părerea mea, toate alegerile sunt la fel de importante. Pentru mine şi pentru Brăila Nouă, cum am discutat în interiorul partidului cu colegii mei, sunt importante pentru că, pragmatic vorbind, pe noi ne interesează acum şi ne concentrăm pe fondurile europene ce pot fi obţinute prin participarea la acest organism comun care este Uniunea Europeană. Aceasta este principala sau ar trebui să fie principala sursă de finanţare pentru proiectele mari, pentru Brăila şi pentru zona noastră. Alţii au reuşit. Au alocări per capita foarte mari”, a declarat Căprariu, subliniind totodată că după formarea noului Parlament European se va stabili şi bugetul pentru finanţările începând cu 2022.
Sursa citată a adăugat că şi-ar dori ca viitorii parlamentari europeni ai României să meargă pe varianta atragerii de fonduri europene pe regiuni, iar în calcul să intre şi regiunea Sud-Est.
Protocolul propus de Brăila Nouă
Lucian Căprariu a afirmat că în momentul de faţă se află în discuţii cu doi posibili candidaţi independenţi la Alegerile Europarlamentare. Acesta a precizat că nu a dorit să susţină listele altor partide, ci mai degrabă să încheie un protocol de susţinere cu un candidat independent pe care îl consideră apropiat viziunii Brăila Nouă. Din explicaţiile sale, partidul s-ar angaja să strângă 5.000 de semnături din cele 100.000 la nivel naţional de care are nevoie un candidat independent, iar ulterior, dacă persoana în cauză ar ajunge parlamentar european, ar avea obligaţia să îşi aleagă în echipa de consilieri un brăilean şi un gălăţean care să susţină proiecte pentru dezvoltarea zonei noastre.
“Noi am dori şi vom susţine acel candidat care va răspunde ofertei noastre de susţinere, un candidat care corespunde profilului nostru şi care corespunde unui profil dezirabil la nivel naţional. Să aibă şi o oarecare anvergură, să aibă nişte acţiuni anterioare relevante, să fie patriot, un om care să facă lucruri pentru ţară. Cei doi pe care îi am în vedere au făcut acest lucru, au dovedit. Nu vă dau deocamdată nume, pentru că nu ar fi corect faţă de ei în primul rând. Ideea este că noi propunem un protocol. Vom susţine o asemenea candidatură în mod activ prin implicarea în adunarea de semnături, dar şi apoi, după validare, în cazul fericit în care s-au făcut cele 100.000, în campanie în zona noastră, bineînţeles. Din câte ştiţi, europarlamentarii au o sumă forfetară pentru a-şi forma o echipă de lucru, o echipă de consilieri. E o răspundere mare şi aceşti oameni trebuie să lucreze intens, de aceea au nevoie de o echipă de consilieri, nu fac de capul lor. Noi pregătim acest protocol prin care persoana pe care o susţinem, candidatul, în cazul fericit în care reuşeşte să obţină mandatul, să aibă între consilierii săi un consilier din Brăila. Şi pentru că vizăm şi un parteneriat cu Galaţiul, şi un consilier de acolo. Trebuie să lucrăm împreună pe aceste proiecte. Deci consilieri care să lucreze la Bruxelles. Eventual alternativ, unul din Brăila, unul din Galaţi. Nu este nimic bătut în cuie şi nu este vorba despre cineva dintre noi acum. Să nu creadă cineva că vrem să ajungem noi acolo. Nu! Vom căuta un profesionist care să facă acel mecanism de translatare a intereselor noastre de aici spre Bruxelles. Efectiv, aceşti consilieri vor fi pe dezvoltare regională”, a conchis Căprariu.