Brăila a mai scăpat de nişte gunoaie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila a mai scăpat de nişte gunoaie

Sute de brăileni i s-au alăturat caricaturistului Costel Pătrăşcan în campania de ecologizare a unor zone din Brăila, sâmbătă. La 9.01, voluntarii aşteptau startul la "Ceas", în Piaţa Traian. Tineri, părinţi şi copii, dar şi feţe cunoscute din politică sau administraţia publică locală s-au "înarmat" cu mănuşi, lopeţi, greble şi saci menajeri şi au acţionat în forţă pe strada Împăratul Traian. Din fericire, evenimentul nu a fost "politizat", iar primarul Aurel Simionescu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Viorel Mortu şi alţi colegi de-ai lor au dat costumele pe nişte haine lejere şi au adunat cot la cot cu ceilalţi voluntari deşeurile.
Primul loc vizat a fost un părculeţ situat pe partea stângă, cum te duci din centru spre faleză. După felul în care arăta, am putea spune că locul servea ca "groapă de gunoi" pentru localnici sau care doar sunt în trecere şi n-au unde arunca un pet, un şerveţel nazal sau o pungă cu lucruri nefolositoare. Arbuştii care aveau rolul de a înfrumuseţa părculeţul erau uscaţi şi nici pe departe nu-şi atingeau acest scop, iar trandafirii plantaţi cu mult timp în urmă de-abia se mai zăreau. Nici aerul nu era prea uşor de respirat, dacă ar fi să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să ne gândim la ce au strâns voluntarii în saci: cutii de conserve, sticle, borcane, pungi, obiecte din plastic, ambalaje alimentare şi alte lucruri care cu siguranţă nu aveau cum să ajungă acolo decât aruncate intenţionat de oameni.
Ca să vă faceţi o imagine completă a locului "atacat" de voluntari, trebuie menţionat că în primă fază, băncuţele amenajate pentru a-ţi trage sufletul nu se vedeau de atâtea buruieni, de arbuştii uscaţi şi de miile de deşeuri care împânzeau zona. Nu mare le-a fost mirarea unora când, după ce s-a acţionat cu drujbe pentru toaletarea locului, au zărit aceste bănci. După ce spaţiul a fost curăţat "lună", acesta parcă se scălda sub razele de lumină şi mulţumea voluntarilor pentru că i s-a oferit ocazia de a fi mângâiat în totalitate de căldura timidă emanată de soarele primăvăratic.
Copiii prezenţi au dat o "palmă" morală adulţilor
Nici copiii nu s-au fofilat de la treabă. Aceştia adunau crengile uscate şi gunoaiele în saci ecologici ca nişte oameni mari. De altfel, ajutorul lor a fost unul semnificativ, iar implicarea lor o putem considera un lucru excelent, dacă ne gândim că menţinerea curăţeniei în spaţii publice ţine de educaţie şi bun-simţ. Micuţii nu numai că au primit o lecţie "Aşa da, aşa nu", dar au şi dat o "palmă" morală adulţilor care aruncă gunoaie la voia întâmplării.
Unii dintre cei prezenţi deja s-au gândit la o nouă întrebuinţare a acelui spaţiu, despre care unele guri au afirmat că ar fi unul privat. "Predăm un perimetru curat, igienizat. Cel care îl are în proprietate să se ocupe mai departe de amenajarea lui. Aleile să fie făcute, lăstărişul a fost îndepărtat, gazon, băncile reparate, iar în felul acesta s-ar transforma într-un loc de promenadă. Sunt convins că brăilenii ar veni aici. Eventual, ar putea fi amenajată şi o terasă", a fost opinia lui Sandu, unul dintre sutele de voluntari. "Acest spaţiu ar putea fi dat spre administrarea ONG-urilor ca să-l amenajeze şi să-l folosească pentru organizarea evenimentelor, de la expoziţii cu panouri de fotografii, concerte, la informări cu privire la educaţie ecologică. Se pot face o mulţime de chestii, mai ales că poziţia e una centrală", a fost părerea unui alt voluntar.
O altă doamnă, angajată a unei firme din apropiere, a privit toată acţiunea de ecologizare şi a rămas surprinsă de rezultatul final. "Nu mai recunosc acest loc. S-a transformat complet. Dar acest lucru trebuia să fie făcut de asistaţii sociali care stau acasă şi primesc bani de la primărie, nu de voluntari. Să vină asistaţii şi să facă treabă!", ne-a spus doamna în vârstă.
Mulţumiţi de felul în care s-a transformat primul loc vizat, armata de voluntari s-a mutat pe Faleza Dunării, unde s-a făcut acelaşi lucru. Uşor, uşor, aceştia s-au îndreptat spre Esplanadă, destinaţia finală a campaniei de ecologizare. Aici, şi-au tras sufletul, au băut câte o cafea. Atmosfera a fost întreţinută de Daniel Iancu, venit tocmai de la Constanţa nu numai să susţină un mic recital, ci chiar a şi pus umărul la treabă.
De asemenea, lucrătorii de la Salubritate au fost prezenţi la acţiune şi au strâns sacii cu deşeuri adunaţi de voluntari şi resturile vegetale. Şi, să ne credeţi pe cuvânt, au avut serios de cărat!
Brăilenii au participat pentru că îşi iubesc oraşul
Iniţiatorul acestei campanii de ecologizare, Costel Pătrăşcan, s-a arătat extrem de mulţumit la final. "Sincer, am crezut în această acţiune pentru că pe majoritatea celor care au spus "Prezent!" pe reţeaua de socializare i-am identificat ca oameni foarte serioşi. Nu ştiu exact numărul celor care au venit, însă important este că am fost destul de numeroşi. Oamenii au venit cu entuziasm şi cu o mare deschidere pentru o acţiune de genul ăsta. Până la urmă, mesajul a fost de a lega o comunicare între noi, de a avea proiecte comune pentru noi, pentru că trăim în Brăila. Din punctul meu de vedere, a fost un gest de comunicare normală între noi, locuitorii Brăilei. Aşezarea unor politicieni lângă acţiunile noastre ar trebui să fie un gest firesc, normal. Lucrul ăsta ar fi trebuit să se întâmple dintotdeauna. Acolo unde există brăileni şi problemele lor, acolo ar fi trebuit să fie şi politicienii. Chiar am fost încântat şi mi-a plăcut tare mult de cei tineri care au venit din proprie iniţiativă. Şi copiii care au participat au fost minunaţi. Acesta a fost cel mai bun mod de educare în spiritul ecologic şi civic. Am văzut şi oameni în vârstă, un gest minunat, de asemenea. Oamenii chiar s-au implicat foarte mult şi au făcut-o cu zâmbetul de buze. Feedback-ul a fost unul pozitiv. M-am gândit să organizez şi etapa a II-a, dar de data aceasta vom planta copaci. Cred că vor fi şi atunci la fel de mulţi voluntari. Important este să avem sentimentul de solidaritate", ne-a declarat Costel Pătrăşcan.
Un ajutor util a venit şi din partea sponsorilor campaniei "Murdar-Curat", adică Librăria Spectrum Creativ, Racrirom Brăila, Axion Impex, Water Top, La Grecu şi Restaurant Zahana.
Chiar dacă voluntarii şi-au făcut treaba ca la carte, aceştia nu au putut ecologiza întreaga stradă Împărătul Traian, după cum şi-ar fi dorit unii. De exemplu, vizavi de acest părculeţ, se află un teren, proprietate privată (fosta fabrică de mobilă), unde grămezile de deşeuri ajung şi la câţiva zeci de centimetri înălţime de la sol. Aerul devine complet irespirabil când te apropii, iar o mulţime de câini te întâmpină la intrare, ca nişte gardieni ai spaţiului respectiv.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro