Consumăm energie termică la un preţ mediu spre scump, după cum arată o statistică a autorităţii de reglementare în domeniul serviciilor (ANRSC) citată de www.econtext.ro. Ca preţ factuat la populaţie, cu cei 192 lei/Gigacalorie oraşul nostru se poziţionează pe locul 14 în topul oraşelor cu cel mai mare preţ plătit de populaţie pentru căldură şi apă caldă, alături de Braşov, unde populaţia plăteşte tot 192/Gcal. Pe primul loc în clasament se situează judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa, unde populaţia plăteşte 299 lei respectiv 298 lei pentru o gigacalorie consumată. Trebuie precizat că dacă intrăm în detalii, în cazul Călăraşiului subvenţia la energie termică este zero, adică populaţia plăteşte exact preţul de producţie al energiei, pe când în Dâmboviţa preţul de producţie este de 445 lei/Gcal, din care statul şi autorităţile locale acoperă o subvenţie de 147 lei/Gcal. La polul opus, cea mai ieftină energie termică o plătesc cei din judeţul Ilfov - 108 lei/gcal şi Covasna - 92 lei/Gcal, în ambele cazuri subvenţia fiind zero lei. Tot subvenţie zero se înregistrează şi în cazul judeţelor Maramureş, unde populaţia plăteşte 238 lei/Gcal şi Suceava, unde preţul este de 185 lei/Gcal.
Dacă vă interesează ce judeţ are cel mai mare preţ de producţie, aflaţi că este vorba despre Alba, unde energia este obţinută la 534 lei/Gcal. Totuşi, cu subvenţia de la Guvern plus cea de la bugetul primăriei Alba Iulia (adică un total de 404 lei/Gcal), preţul final la populaţie ajunge la doar 130 lei/Gcal, fiind astfel încadraţi în rândul judeţelor unde populaţia plăteşte cea mai ieftină energie termică.
Revenind la judeţul nostru, aşa cum am spus, de pe locul 14 avem un preţ de facturare la populaţie de 192 lei/Gcal, cu o subvenţie de 182 lei/Gcal, ceea ce înseamnă că preţul de producţie la SC "CET" este de 374 lei/Gcal.
De precizat că, recent, Executivul a fost pus în faţa situaţiei în care să anunţe că va renunţa la acordarea subvenţiei directe de la bugetul de stat pentru energia termică, ceea ce înseamnă că povara subvenţionării cade exclusiv în sarcina autorităţilor locale. Vestea i-a speriat pe mulţi brăileni, care încă mai erau racordaţi la sistemul de termoficare centralizată. Drept urmare, mulţi au ales să-şi monteze o centrală de apartament chiar dacă asta înseamnă o investiţie de minim 1.300 euro - 1.500 euro, în funcţie de numărul de camere. De cealaltă parte, municipalitatea a dat semnale clare că ar vrea să menţină la un preţ suportabil energia livrată populaţiei. În plus, a anunţat şi intenţia lansării unui parteneriat public-privat pentru realizarea unei noi surse performante de producere a energiei termice. Proiectul este evaluat la peste 212 milioane de lei.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.