• asta arată Indicele Regional al Competitivităţii (IERC), un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivităţii, pentru toate regiunile europene • regiunea de Sud-Est, adică judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, punctează chiar mai slab decât Guyana, teritoriu sud-american al Franţei • Direcţia de Statistică Brăila informează că producţia industrială realizată în perioada ianuarie – iulie 2019 a fost mai mică - în termeni reali - cu 12,4% faţă de producţia realizată în aceeaşi perioadă a anului trecut
Uniunea Europeană are 268 de regiuni iar Sud-Estul României, adică judeţele
Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, ocupă penultimul loc în ceea ce priveşte competitivitatea regională, mai exact locul 267. O spune Comisia Europeană prin Indicele Regional al Competitivităţii (IERC), un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivităţii, pentru toate regiunile europene, notează g4media.ro. Indicele ia în calcul parametri precum inovaţia, complexitatea mediului de business, infrastructura, inovarea, mărimea pieţei, sănătatea, educaţia etc.
Potrivit noile date, făcute publice pe 7 octombrie, la Bruxelles, regiunea Sud – Est punctează chiar mai slab decât Guyana, teritoriu sud-american al Franţei, aflată pe al treilea cel mai slab loc. Dintr-un punctaj total de 100 puncte,
judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea au reuşit să acumuleze doar 5,35 puncte.
La nivel naţional, cea mai competitivă regiune este Bucureşti-Ilfov, urmată de Vest, care sunt şi singurele aflate peste media naţională, trasă radical în sus de capitală. Clasamentul continuă cu Nord-Vest, Sud-Muntenia, Centru, Sud-Vest, Nord-Est şi Sud-Est.
Regiunea Bucureşti – Ilfov se clasează pe locul 151 din 268 de regiuni, fiind singura care trece de media europeană de 50 de puncte, dar este departe de alte capitale din Europa Centrală şi de Est, precum Varşovia, Praga sau Bratislava. Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord), din care face parte şi Clujul, se situează pe locul 246 din totalul celor 268 de regiuni europene. Comparativ cu anul 2010, când a fost realizat prima dată IERC, Nord-Vestul a pierdut în acest clasament în faţa regiunii Vest, cu centrul la Timişoara. Regiunea de Vest a trecut în faţă încă din 2016, şi de atunci se distanţează.
La nivelul Uniunii Europene, pe primul loc în clasamentul competitivităţii regionale se află Stockholm (Suedia), cu maximul de 100 de puncte, urmat de Londra (UK) şi Utrecht (Olanda).
Potrivit anunţului oficial, rezultatele din 2019 ale IERC confirmă un model policentric, cu o bună performanţă a majorităţii capitalelor şi regiunilor cu oraşe mari, în vreme ce alte regiuni din aceleaşi ţări obţin scoruri mult mai slabe. Este cazul Bulgariei, exemplificat de oficialii europeni, dar şi cel al României, care are o situaţie similară.
IERC a fost lansat în prima zi a Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor. Evenimentul anual adună oficiali locali şi regionali, reprezentanţi ai administraţiilor oraşelor, precum şi experţi şi universitari, pentru a discuta cele mai bune practici şi schimbul de cunoştinţe în domeniul dezvoltării regionale şi urbane.
Industria brăileană este la pământ
Din punctul de vedere al producţiei industriale, primele şapte luni ale anului nu s-au ridicat nici pe departe la înălţimea aşteptărilor, în condiţiile în care, la nivel naţional, s-a înregistrat o oarecare revigorare a activităţii economice.
Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia Regională de Statistică Brăila (DRS), producţia industrială realizată în luna iulie 2019 de un eşantion reprezentativ de 162 de unităţi economice cu profil industrial din judeţ a fost mai mare cu 3,6% decât producţia realizată în luna iunie, dar cu 18,5 % mai mică decât producţia industrială realizată în luna iulie 2018.
Totodată, producţia industrială realizată în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019 a fost mai mică - în termeni reali – cu 12,4% faţă de cea realizată în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Lucrurile stau la fel de prost şi în ceea ce priveşte cifra de afaceri din industrie. Potrivit statisticilor, cifra de afaceri totală a întreprinderilor cu activitate principală de industrie - realizată de un eşantion format din 68 de unităţi de profil - a fost, în luna iulie 2019, în valoare de 110,1 milioane lei, cu 33,6 milioane lei mai mică decât cifra de afaceri relaizată în luna iunie (scădere de 23,4%). Comparativ cu realizările din iulie 2018, cifra de afaceri realizată în iulie a.c. a fost mai mică cu 4,4%.
Sursa citată precizează, totodată, că, în primele şapte luni ale anului, cifra de afaceri din industria brăileană a fost de 592,3 milioane lei, mai mică cu 26,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (când a fost înregistrată o cifră de afaceri mult superioară, de 804,3 milioane lei).