• din fericire, la ora actuală, spre deosebire de alte zone din țară, în județul Brăila avem zero cazuri de PPA • potrivit conducerii Direcției Sanitar Veterinare, au fost recoltate câteva probe de la animale, în urma unor semnale din partea brăilenilor, însă rezultatele testelor au fost negative
În ciuda confirmării mai multor focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la nivel național, în județul Brăila situația este una bună, cel puțin deocamdată. Totuși, au fost semnalate medicilor veterinari câteva suspiciuni de PPA în județ însă rezultatul analizelor nu a confirmat prezența acestui virus în gospodăriile populației, potrivit reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila. ”Am avut doar trei suspiciuni de pestă, s-au recoltat probe, s-au făcut analize și nu s-a confirmat nimic. Momentan, nu avem nicio problemă. Ce-i drept, au și scăzut foarte mult efectivele de porcine, nu mai sunt toate fermele populate”, a declarat pentru ”Obiectiv”, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila, Marian Arsene.
După cum știți, în urmă cu 4 ani, județul nostru a fost grav afectat de Pesta Porcină Africană, fiind eutanasiați, din cauza acestui virus, peste 230.000 de porci, în urma depistării a peste 140 de focare de PPA atât în gospodării cât și în exploatații comerciale. Tocmai de aceea, Brăila a fost județul unde au fost plătite cele mai mari despăgubiri pentru pestă porcină, de aproximativ 50.000.000 de lei celor care și-au pierdut animalele și au putut demonstra acest lucru.
Reamintim că prezența PPA în țara noastră a fost semnalată, pentru prima dată, la 31 iulie 2017, în Satu-Mare. În județul Brăila, primul focar a fost confirmat în data de 3 iulie 2018, la o crescătorie de porci, situată în Insula Mare a Brăilei, aflată la 20 de kilometri de Mărașu. O lună mai târziu, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat existența virusului pestei porcine africane în cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa, care aparținea SC TEBU Consult Brăila, unde au fost sacrificate aproximativ 140.000 de capete. Ulterior, virusul s-a extins în întreg județul, fiind afectate câteva mii de gospodării și ferme de animale. Cazuri de PPA au mai apărut și în 2019, dar și anul trecut însă într-un număr mult mai restrâns.