Brăila, judeţul în care s-au creat cele mai puţine joburi în ultimii şapte ani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, judeţul în care s-au creat cele mai puţine joburi în ultimii şapte ani

• cu o creştere a locurilor de muncă nou-create de doar de 4-6%, judeţul nostru se află la coada clasamentului, alături de Gorj şi Caraş-Severin • la polul opus, Ilfov, Bistriţa-Năsăud, Timiş, Cluj şi Sibiu sunt judeţele cele mai atractive din punct de vedere al numărului de joburi oferite de angajatori

 

Brăila se află printre judeţele cu cele mai puţine locuri de muncă nou-create în ultimii şapte ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică prelucrate de Ziarul Financiar. În perioada 2011-2017, în judeţele Gorj, Brăila, Caraş-Severin, Constanţa şi Vâlcea s-au înregistrat creşteri a numărului de joburi de doar 4-6%, de trei ori mai mici decât media naţională, de 18%. Statistica arată că judeţele Gorj, Brăila sau Caraş-Severin oricum erau în topul cu cei mai puţini angajaţi din economie raportat la populaţia totală.

De cealaltă parte, Ilfov, Bistriţa-Năsăud, Timiş, Cluj şi Sibiu sunt cele mai atractive judeţe din România din punct de vedere al joburilor oferite de angajatori. În aceste zone s-au creat cele mai multe locuri de muncă în ultimii şapte ani, înregistrându-se un ritm de creştere între 24% şi 37%, mult peste media naţională.

“Cluj, Timiş sau Sibiu se află în topul judeţelor care au recuperat joburile pierdute în criză şi au făcut ulterior noi angajări, acestea fiind judeţele în care s-au făcut cele mai multe relocări de personal. Şi noi, şi alte companii din industrie am dus foarte mulţi oameni din alte zone în judeţele din vestul şi din centrul ţării, iar mulţi dintre ei au rămas să lucreze acolo“, a spus Felix Toma, country manager în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Gi Group România şi Bulgaria.

Analiza arată că, din ianuarie 2011 (cel mai scăzut nivel al efectivului de personal din anii de criză) şi până în mai 2017, companiile au creat peste 750.000 de noi locuri de muncă, astfel că efectivul total de personal a ajuns la 4,84 milioane de persoane, în creştere cu 18% faţă de anul 2011. În cei şapte ani de revenire după criză, majoritatea locurile de muncă s-au creat tot în zonele care erau deja campioane la numărul de angajări. Structura pe judeţe a noilor joburi create între 2011 şi 2017 arată accelerarea divergenţei economice între Transilvania şi restul ţării.

Conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila, după prima jumătate a anului în curs, figurau în evidenţele instituţiei un număr de 6.956 şomeri, rata şomajului fiind de 5,49%. Potrivit datelor agenţiei, săptămâna trecută, în judeţul nostru erau vacante 322 de locuri de muncă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro