Sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională S-E a găzduit, ieri, un eveniment important pentru administraţia brăileană şi reprezentanţii mediului de afaceri. Este vorba despre o caravană organizată de către Ministerul Dezvoltării pentru prezentarea Programului Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020, în fiecare regiune a României. Trebuie subliniat că pe următorul exerciţiu financiar, POR a primit o alocare de circa 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde euro (inclusiv rezerva de performanţă de 6%) reprezintă sprijin din partea Uniunii Europene prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), respectiv, circa 1,5 miliarde euro - contribuţia de la bugetul de stat şi cele locale. După o primă analiză a celor 12 Axe Prioritare ale POR 2014 - 2020 se poate spune că judeţul nostru este eligibil pentru majoritatea dintre acestea. Gabriel Friptu, director general al Direcţiei Generale Programe Europene, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) - autoritatea de management pentru POR, alături de Jeni Crăciun (director OI POR) a subliniat, în cadrul întâlnirii, care sunt noutăţile Programului 2014 - 2020. "Noul POR este puţin diferit de logica programului anterior din 2007 -2013. În primul rând, discutăm de un buget mult mai mare. De la aproximativ 4 miliarde de euro, cât a avut POR 2007 - 2013, noul program are o alocare de 6,7 miliarde euro şi discutăm numai pe buget acoperit din fondul european de dezvoltare regională, la care, evident, se adaugă contribuţia naţională. O altă diferenţă este că noul program este mult mai concentrat pe anumite domenii sau sectoare, având în spate diverse strategii sau planuri de acţiune în spatele strategiilor naţionale. Aici nu aş vrea să amintesc decât zona de Educaţie, Sănătate, Strategia de competitivitate, care, evident, creează o anumită concentrare a resurselor puse la dispoziţie de acest program. O altă diferenţă este că programul are cu precădere orientare spre zona urbană. Asta însemnând orice tip de oraş, indiferent de dimensiunea sa", a declarat Friptu, precizând că pe vechiul program au existat foarte multe nemulţumiri privind faptul că oraşele cu mai puţin de 10.000 de locuiori nu au fost finanţabile prin POR. De asemenea, sursa citată a mai subliniat că noul program
se adresează cu precădere autorităţilor publice locale şi mediului de afaceri. "Zona mediului de afaceri, acoperită până acum cu precădere din fostul Program de Creştere a Competitivităţii Economice, a trecut în totalitate în noul POR", a mai completat Friptu.
Pentru ce trebuie să se pregătească administraţia brăileană
Promovarea transferului tehnologic, îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor, sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, sprijinirea dezvoltării urbane, îmbunătăţirea mediului urban, conservarea, protecţia şi valorificarea patrimoniului cultural, îmbunătăţirea infrastructurii rutiere (regională şi locală), diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, dezvoltarea infrastructurii de sănătate, sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban, dezvoltarea infrastructurii educaţionale, extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară şi asistenţă tehnică - sunt cele 12 domenii prevăzute de Axele Prioritare pentru 2014 - 2020.
La întâlnirea organizată la sediul ADR S-E, de pe str. Anghel Saligny, nr. 24, au participat primarul Aurel Simionescu, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Un alt element important al evenimentului l-a reprezentat vizitarea câtorva obiective, rod al unor proiecte realizate prin POR 2007 - 2013. Este vorba despre Grupul Şcolar "Grigore Moisil", Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati", Casa Petre Ştefănescu Goangă, Căminul de persoane vârstnice "Sf. Petru şi Pavel", imobilul de pe strada Ancorei nr. 12 şi Centrul Comunitar "Bunici şi nepoţi". Potrivit lui Gabriel Friptu, directorul general al Direcţiei Programe Europene, pentru anumite axe vor urma şi alte întâlniri la nivelul regiunilor.