Brăila, inclusă în zona cu expunere majoră la riscul de inundaţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, inclusă în zona cu expunere majoră la riscul de inundaţii

* în Zona 1, alături de Brăila, se mai află Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea şi Vrancea

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a realizat un scenariu privind posibilele pagube în urma inundaţiilor pentru 13 judeţe din sud-estul ţării, inclusiv Brăila, iar concluziile sunt îngrijorătoare. "Pentru zona rurală din aceste judeţe, pentru locuinţe de tip A, PAID a estimat o incidenţă de apariţie a daunelor de 5%. A rezultat astfel un număr total de 695 de daune posibil a se produce, a căror valoare totală a fost estimată la 2,43 milioane de lei. Pentru locuinţele de tip B, PAID a luat în calcul o incidenţă a daunei de 15%. A rezultat astfel un număr de 17.032 de daune posibile, a căror valoare s-ar putea ridica la 59,61 milioane de lei", a spus directorul general al PAID, Marius Bulugea, într-o conferinţă.
În aceleaşi judeţe, dar refăcut calculul pentru mediul urban, modelarea riscului a luat în calcul o incidenţă de apariţie a daunelor de 3%. Concret, calculele Pool-ului au aratat că s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinţe de tip A din mediul urban, a căror valoare s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei. Pentru locuinţele de tip B, modelarea riscului de inundaţii arăta că s-ar putea produce 1.586 de daune, adică o incidenţă de 5%, cu o valoare estimată de 5,55 milioane de lei.
De precizat că în Zona 1, cu expunere mare la riscul de inundaţii au fost incluse 13 judeţe, şi anume Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea şi Vrancea.
Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, locuinţa de tip A este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Tipul B de locuinţă este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Scenariul realizat de cei de la PAID a luat în calcul previziunile meteorologice care indică temperaturi în creştere urmate de topirea bruscă a zăpezii. La nivelul portofoliului de poliţe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), acest fenomen ar putea provoca peste 32.800 de daune, a căror valoare se va ridica la 115 milioane lei (26,4 milioane euro), potrivit datelor companiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro