* competiția se desfășoară în perioada 18 - 21 aprilie și reunește 113 elevi din 18 județe
În perioada 18 – 21 aprilie 2022, la Brăila se desfășoară Olimpiada Națională de Limba și literatura română pentru școlile/secțiile cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora. Deschiderea festivă a olimpiadei avut loc luni, 18 aprilie, la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti”, sală devenită aproape neîncăpătoare pentru elevi, profesori și părinți ajunși la Brăila din 18 județe ale țării. După cuvântul de bun venit al inspectorului școlar general, prof. dr. Cătălin Canciu, a urmat cel al primarului municipiului, Marian Dragomir, care le-a vorbit celor prezenți despre Brăila multietnică și i-a invitat să se bucure de oportunitatea de a fi împreună.
Evenimentul a continuat cu vizionarea unei proiecții despre Brăila de odinioară, pentru a putea înțelege caracterul cosmopolit al urbei, iar ca o dovada vie a acestuia a fost spectacolul etniilor. Momentul artistic a fost deschis de o suită de dansuri populare românești din zona folclorică Muntenia, oferite de tineri ai Palatului Copiilor, coordonați de prof. Marius Iepure. A urmat un moment plin de patos al ansamblului Parnassos, reprezentativ pentru Comunitatea Elenă din Brăila, iar apoi un colaj de dansuri specifice rușilor - lipoveni, romilor, dar și altor minorități care au pășit pe meleaguri brăilene, moment susținut de copii și tineri ai aceluiași Palat, sub îndrumarea profesoarei Steliana Ion. Spectacolul etniilor s-a încheiat simetric, cu un alt moment folcloric românesc, oferit de ansamblul Măxineanca. Întregul eveniment a fost moderat de inspectorul de limba și literatura română, prof. Georgiana Troia.
După deschiderea oficială a evenimentului, marți, 19 aprilie, elevii participanți la competiție au susținut cele două probe, cea scrisă și cea orală, care s-au desfășurat la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”. Astăzi, 20 aprilie, oaspeții se vor bucura de un tur ghidat al teatrului, o expoziție pregătită de Centrul de Creație, o lecție despre Panait Istrati oferită de Muzeul Brăilei “Carol I” și, dacă vremea va permite, o plimbare pe Dunăre cu vasul Lacu Sărat, facilitată de Primăria Brăila.
Olimpiada Națională de Limba și literatura română pentru școlile/secțiile cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora este organizată de
Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Județean Brăila, în parteneriat cu Comunitatea Elenă Brăila, Teatrul “Maria Filotti”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Muzeul Brăilei Carol I, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” și Palatul Copiilor Brăila.