Mergi la conţinutul principal

Brăila găzduiește Olimpiada Națională de Limba și literatura română pentru școlile/secțiile cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora

* competiția se desfășoară în perioada 18 - 21 aprilie și reunește 113 elevi din 18 județe

 

În perioada 18 – 21 aprilie 2022, la Brăila se desfășoară Olimpiada Națională de Limba și literatura română pentru școlile/secțiile cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora. Deschiderea festivă a olimpiadei avut loc luni, 18 aprilie, la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti”, sală devenită aproape neîncăpătoare pentru elevi, profesori și părinți ajunși la Brăila din 18 județe ale țării. După cuvântul de bun venit al inspectorului școlar general, prof. dr. Cătălin Canciu, a urmat cel al primarului municipiului, Marian Dragomir, care le-a vorbit celor prezenți despre Brăila multietnică și i-a invitat să se bucure de oportunitatea de a fi împreună.

Evenimentul a continuat cu vizionarea unei proiecții despre Brăila de odinioară, pentru a putea înțelege caracterul cosmopolit al urbei, iar ca o dovada vie a acestuia a fost spectacolul etniilor. Momentul artistic a fost deschis de o suită de dansuri populare românești din zona folclorică Muntenia, oferite de tineri ai Palatului Copiilor, coordonați de prof. Marius Iepure. A urmat un moment plin de patos al ansamblului Parnassos, reprezentativ pentru Comunitatea Elenă din Brăila, iar apoi un colaj de dansuri specifice rușilor - lipoveni, romilor, dar și altor minorități care au pășit pe meleaguri brăilene, moment susținut de copii și tineri ai aceluiași Palat, sub îndrumarea profesoarei Steliana Ion. Spectacolul etniilor s-a încheiat simetric, cu un alt moment folcloric românesc, oferit de ansamblul Măxineanca. Întregul eveniment a fost moderat de inspectorul de limba și literatura română, prof. Georgiana Troia.

După deschiderea oficială a evenimentului, marți, 19 aprilie, elevii participanți la competiție au susținut cele două probe, cea scrisă și cea orală, care s-au desfășurat la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”. Astăzi, 20 aprilie, oaspeții se vor bucura de un tur ghidat al teatrului, o expoziție pregătită de Centrul de Creație, o lecție despre Panait Istrati oferită de Muzeul Brăilei “Carol I” și, dacă vremea va permite, o plimbare pe Dunăre cu vasul Lacu Sărat, facilitată de Primăria Brăila.

Olimpiada Națională de Limba și literatura română pentru școlile/secțiile cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora este organizată de

Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Județean Brăila, în parteneriat cu Comunitatea Elenă Brăila, Teatrul “Maria Filotti”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Muzeul Brăilei Carol I, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” și Palatul Copiilor Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro