Brăila figurează în prima jumătate a unui clasament al judeţelor în ceea ce priveşte numărul real al şomerilor, conform Econtext, site specializat în analize economice. Studiind harta realizată de ziariştii site-ului amintit, care ţine cont de numărul şomerilor cu indemnizaţie de şomaj şi al celor care nu mai primesc acest ajutor, constatăm că Brăila se plasează pe locul al 13-lea, cu o rată a şomerilor neindemnizaţi de 66,30%. Concret, la finele lunii februarie, Brăila înregistra 7.946 şomeri, dintre care numai 2.676 primeau indemnizaţie, restul de 5.270 fiind neindemnizaţi.
La aceeaşi dată, România avea aproape jumătate de milion de şomeri, după cum reiese din evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Mai precis, numărul persoanelor fără loc de muncă se ridica la finele lui februarie la 473.866 persoane. Totuşi, chiar dacă pare un număr relativ scăzut, trebuie făcută o distincţie importantă, care va arăta, de fapt, care este numărul real al şomerilor protejaţi de acest ajutor social. Concret, mai puţin de jumatate dintre şomerii înscrişi la ANOFM primesc şi ajutor de şomaj. De fapt, trei din cinci şomeri (59,6%) nu primesc indemnizaţie de şomaj.
Astfel, Econtext a realizat un top naţional plecând de la numărul şomerilor neindemnizaţi din toate judeţele ţării. Pe scurt, câţi şomeri nu mai primesc niciun ban ca ajutor social în fiecare judeţ din România. Aceasta este adevărata hartă a şomajului, unde distingem între cei care primesc ajutor de şomaj şi cei care nu mai beneficiază de acest sprijin social. Econtext consideră că e important e să vedem câţi dintre şomeri mai primesc ajutor financiar pentru faptul că nu au serviciu. Practic, acesta este cel mai important fapt: susţinerea financiară pe perioada cât nu au de muncă. Iar numărul celor care nu mai primesc ajutor de şomaj este mult mai mare decât numărul celor care primesc acest ajutor.
La finele lunii februarie, rata şomerilor neindemnizaţi era de 59,6% (282.497 de şomeri nu primesc indemnizaţie dintr-un total de 473.866 şomeri înregistraţi la ANOFM).
Cei mai mulţi şomeri care nu beneficiază de susţinere financiară din partea statului se află în judeţul Teleorman. În acest judeţ, aproape 4 din 5 şomeri nu primesc indemnizaţie de şomaj (78,2% sau 11.870 de persoane dintr-un total de 15.187 şomeri). Pe a doua poziţie se află buzoienii, cu o rată a şomerilor neindemnizaţi de 73,6% (11.670 din 15.848 şomeri). În total, în cinci judeţe, rata celor care nu primesc ajutor de şomaj depăşeşte 70% (celelalte fiind Dolj, Covasna, Vrancea). După cum spuneam, Brăila ocupă locul al 13-lea, situându-se în prima jumătate a clasamentului. La polul opus, cei mai norocoşi se află în Timiş. Doar 28,6% dintre şomerii timişeni nu mai primesc ajutor de şomaj.