Brăila frumoasă, văzută la Braşov prin ochii elevilor de la Bălcescu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila frumoasă, văzută la Braşov prin ochii elevilor de la Bălcescu

• Tele-City este numele unui proiect cultural inedit, la care participă un grup de elevi de la Colegiul “Bălcescu” • proiectul constă în vizite ghidate, realizate de elevii dintr-un oraş pentru elevii dintr-un alt oraş prin intermediul video-conferinţei • în proiect sunt implicaţi elevi din patru oraşe, iar la final toate materialele vor putea fi vizionate pe site-ul Teatrului “George Ciprian” Buzău, pe Youtube şi  pe pagina de Facebook TeleCity Buzău

 

Un grup de elevi de la “Bălcescu” a participat, luna aceasta, la un proiect cultural inedit. Proiectul se numeşte “Tele-City” şi le arată adolescenţilor că telefonul mobil poate fi folosit şi în scop educativ, nu doar pentru “Like-urile” de pe Facebook. Concret, printr-o videoconferinţă pe smartphone, elevii dintr-un oraş transmit live din diferite locuri, în timp ce elevii din alt oraş se află într-o sală de clasă şi văd totul în timp real. Aşadar, în timp ce unii elevi merg prin oraşul lor, ceilalţi îi însoţesc virtual. În proiect sunt implicaţi elevi din patru oraşe: Buzău, Iaşi, Brăila şi Braşov.

“Tele-City este o platformă de cercetare interdisciplinară, care îşi propune să exploreze aplicabilitatea în educaţie a performance-ului telematic, precum şi specificitatea participării publicului la acţiunea artistică prin intermediul tehnologiei. Performance-ul telematic se desfăşoară simultan în două spaţii diferite, conectate prin video-conferencing pe Internet. Vizitele ghidate vor pune în lumină locuri semnificative din oraşele respective (clădiri, monumente, parcuri, străzi, pieţe etc.), filtrate prin experienţa adolescenţilor”, explică iniţiatorii proiectului.

Proiectul propriu-zis s-a derulat în două etape de câte două săptămâni, în fiecare etapă fiind implicate simultan câte două oraşe diferite din România: Buzău-Iaşi şi Braşov-Brăila. În ceea ce priveşte oraşul nostru, la proiect au participat 27 de elevi de gimnaziu şi liceu de la  Colegiul “Bălcescu”, ei fiind ajutaţi în realizarea performance-urilor de regizori, actori, dramartugi, Coorodonatorul pe plan local a fost prof. Florentina Andronache, de la “Bălcescu”.

O etapă importantă pentru elevii brăileni a avut loc joi, 27 octombrie, când au mers în 25 de locuri semnificative ale oraşului şi le-au prezentat live elevilor braşoveni lucruri interesante despre Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, Parcul Monument, Sala Danubius, Fluviul Dunărea, Castelul de apă, Grădina Publică, Casa memorială “Panait Istrati”, Strada Regală, Muzeul “Carol I”, Fântâna cinetică, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, Centrul Cultural “Nicăpetre”, Ceasul din Piaţa Traian sau Teatrul “Maria Filotii”.

“Prin proiectul acesta am vrut să educăm elevii să utilizeze telefonul mobil în scop educativ. Copiii s-au documentat, apoi au creat filmuleţe de 20 de minute, au învăţat elemente de regie, de exprimare şi de dicţie, reuşind astfel să prezinte colegiulor din Braşov cele mai frumoase locuri din oraşul nostru într-un mod plăcut, incitant, inedit”, ne-a spus prof. coord. Florentina Andronache.

Vineri, 28 octombrie, în sala de festivităţi a Colegiului “Nicolae Bălcescu” a venit rândul elevilor brăileni să fie spectatori la tururile virtuale prezentate de colegii de la Colegiul “Andrei Şaguna” din Braşov. Timp de câteva ore, ei au putut vizita virtual Piaţa Sfatului, Biserica Neagră, Prima Şcoală Românească şi multe alte obiective culturale din Braşov.

“Proiectul şi-a propus să înveţe elevii ca plecând de la un spaţiu pe care ei şi-l aleg să creeze un scenariu. Documentarea se face cu mijloace moderne, cu telefoane mobile cu care pot înregistra, pot face video, ceea ce este important este că ei pleacă de la nişte impresii pe care apoi le structurează în nişte scenarii. Cred că este important acest proiect deoarece are această componentă educativă, pentru că vezi că telefonul mobil poate fi folosit şi altfel şi ai o relaţie mai caldă cu oraşul în care locuieşti”, ne-a explicat regizorul Ion Mircioagă.

Proiectul “TeleCity” este realizat de Teatrul “George Ciprian” Buzău şi co-finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural. Parteneri în realizarea proiectului sunt Colegiul Naţional “Bogdan Petriceicu Haşdeu” Buzău, Colegiul Naţional Iaşi, Colegiul Naţional “Andrei Şaguna” Braşov, Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” Brăila, Casa Corpului Didactiv Buzău şi Asociaţia Culturală “7”.

Coordonator de proiect este Marina Hanganu, regizor de teatru şi artist interdisciplinar, absolventă UNATC Bucureşti (regie de teatru) şi MA Advanced Theatre Practice, Royal Central School of Speech and Drama, Londra.
Artist asociat este conf. univ. dr. Ion Mircioagă, regizor de teatru (UNATC “I.L.Caragiale” Bucureşti şi Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi). Din echipa proiectului fac parte şi Bianca Trifan - dramaturg, teatrolog (Braşov), Daniel Onoae – actor (Brăila) şi Andreea Darie – actriţă (Iaşi).

Toate materialele elevilor din cele patru oraşe pot fi vizionate pe site-ul Teatrului “George Ciprian” Buzău, pe Youtube şi  pe pagina de Facebook TeleCity Buzău.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro