Să pice în plasa DNA, desigur. Parcă în urmă cu trei ani, când s-au montat camerele de supraveghere în sălile de clasă unde se susţinea bacalaureatul s-a lăsat cu nişte arestări (nu a fost şi cazul judeţului Brăila). Dar de atunci, linişte şi pace.
După ce, în vara lui 2014, Brăila raporta cu mândrie că a obţinut locul întâi pe ţară la promovabilitate, în sesiunea din toamnă a aceluiaşi an, 2014, lucrurile au revenit la normal, la scandalurile care guvernează, de regulă, învăţământul românesc. Cazul celor trei profesori brăileni reţinuţi de DNA pentru luare de mită poate fi considerat şocant doar prin prisma sumei mari care a fost oferită drept şpagă. Cum să dai, bre, 2.500 de lei (aproximativ 600 de euro) şpagă pentru o amărâtă de diplomă de bacalaureat care nu îţi foloseşte la absolut nimic? În plus, înţeleg că şpaga asta a fost dată doar pentru ca absolventul să obţină notă de trecere la o singură disciplină, şi anume Matematica.
Unii au fost tentaţi iniţial să spună că şpaga este derizorie. Serios? Au fost 2.500 de lei la 3 profesori, ceea ce înseamnă un câştig de 800 de lei, atenţie, doar de la un singur elev. Păi, fraţilor, alţii se duc o lună întreagă la muncă pentru 800 de lei. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de justiţie, eu cred că cei trei profesori (Diaconescu, Damian şi Haret) ar trebui să facă puşcărie nu pentru că au luat şpagă, ci pentru că au dat dovadă de prostie în formă pură. Aş fi înţeles să ia mită un profesor care trăieşte doar din salariu, care este la o disciplină unde elevii nu se înghesuie să facă meditaţii. Dar să fii profesor de Matematică, cum înţeleg că sunt cei trei dascăli reţinuţi miercuri seară de DNA, şi să îţi compromiţi întreaga carieră pentru 800 de lei, mi se pare o prostie fără margini.
Ştiu, se zice că nu e cazul să ne pripim cu concluziile, că poate cei trei dascăli sunt nevinovaţi. Da, bre, şi io sunt Jackie Chan! Dar să presupunem că dovezile procurorilor DNA nu sunt atât de solide încât judecătorii să poată da condamnări la închisoare (fie ele şi cu suspendare) în cazul celor trei profesori. Chiar şi aşa, imaginea publică a învinuiţilor de la Bacalaureat este făcută zob. Indiferent de verdictul care va fi dat de instanţă, cei trei profesori nu cred că îşi vor mai găsi locul în vreun liceu de-acum încolo. Şi asta dintr-un motiv cât se poate de simplu: nici un director de liceu nu vrea să îşi compromită "parohia" adăpostind profesori despre care există "suspiciuni rezonabile", vorba celor de la DNA, că ar pune botul în orice moment la o sumă de bani.