Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat datele privind rezultatele probelor susţinute în cadrul simulării naţionale pentru examenul de bacalaureat, atât pentru elevii clasei a XI-a, cât şi pentru elevii clasei a XII-a.
Conform unui comunicat de presă emis de MEN, elevii clasei a XII-a au obţinut note peste 5 astfel: 52,8% la limba română, 42,51% la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) şi 53,92% la proba la alegere a profilului. Pentru clasa a XI-a, situaţia este următoarea: 44,22% dintr elevi au luat note peste 5 la limba română, iar la proba obligatorie a profilului doar 36,2%.
Brăila este între primele trei judeţe şi la simularea examenului de bacalaureat
La clasa a XII-a, o medie pentru toate cele trei probe nu s-a făcut, dar separat, pe fiecare probă, Brăila stă foarte bine. Cel mai bine ne situăm la cea de-a treia probă, cea la alegere conform specializării, unde suntem pe primul loc, cu o promovabilitate de 67,79%, în condiţiile în care media la nivel naţional este de 53,92%. La cea de-a doua probă, cea obligatorie a profilului şi specializării, când elevii au avut de ales între matematică, pe diferite grade de dificultate, şi istorie, promovabilitatea Brăilei este de 53,29%, procent care ne situează pe locul II la nivel naţional, în condiţiile în care media este de 42,5%. Pe primul loc este Clujul, cu o promovabilitate de 56,98%.
La proba scrisă la limba şi literatura română Brăila este pe locul III, cu o promovabilitate de 63,33%. Înainte mai sunt judeţele: Sibiu cu 65,31% şi Suceava cu 64,78%.
Şi la clasa a XI-a Brăila stă bine faţă de media naţională, deşi rezultatele sunt mai slabe. La proba de limba şi literatura română Brăila este pe locul II, cu o promovabilitate de 57,82%, înaintea noastră fiind Suceava cu 59,76%. Media la nivel naţional este de 44,22%. Numai patru judeţe din ţară au reuşit să aibă mai mult de jumătate dintre elevi cu note peste cinci: Suceava, Brăila, Sibiu şi Iaşi.
La cea de-a doua probă, unde s-a dat simulare la matematică sau istorie, media la nivel naţional este de numai 36,32%. Aici Brăila se situează pe primul loc, cu 50,13%, fiind singurul judeţ unde au luat peste cinci mai mult de jumătate dintre elevi. Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire disciplinară în clasa a XI-a nu este similară celei de clasa a XII-a, iar la istorie s-au verificat cunoştinţele în baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, şi nu a XII-a, aşa cum se procedează în cadrul examenului naţional de bacalaureat, a precizat într-un comunicat de presă Ministerul Educaţiei.
Ministerul recomandă ca rezultatele obţinute la simulările naţionale să nu fie trecute în catalog, dar să fie analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul Consiliului Profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor elevilor.