• exponenţii comunităţii brăilene spun la unison că “ordonanţa lui Dragnea” a fost o greşeală • mai departe, curentul de opinie se bifurcă şi sunt voci care spun că este de înţeles continuarea protestelor în stradă, în timp ce alţii militează pentru pace socială, odată abrogat actul normativ care a stârnit nemulţumirea manifestanţilor • “Se prefigurează ideea că vor încerca să treacă prin Parlament aceeaşi gogoriţă (...) şi de aceea oamenii insistă cu aceste proteste”, a comentat Alexandru Gurgu, liderul sindical al Şantierului Naval (unul dintre cei mai mari angajatori locali din mediul privat) • “Cred că dialogul e singura soluţie”, este de părere liderul de la Învăţământ, Valeriu Partene
Comunitatea locală este în mod clar divizată ca opinii în legătură cu evenimentele din ultima perioadă, generate de încercarea actualului Guvern de a modifica, la ceas de noapte şi în lipsă de transparenţă, codul penal şi pe cel de procedură penală. La Brăila, săptămâna trecută au ieşit să protesteze, gradual, de la câteva sute de persoane, până la aproximativ două mii de persoane - vârful înregistrat în weekend. Dar municipiul nostru are aproape 200.000 de brăileni. Ce gândesc ei despre toată această proveste, cum privesc lucrurile? Au un punct de vedere ori sunt total dezinteresaţi? Faptul că n-au ieşit la proteste poate fi privint, în sine, ca un răspuns? Am încercat astfel să luăm legătura cu sindicatele şi organizaţiile profesionale şi patronale, iar tabloul general desprins din răspunsurile primite converg spre concluzia de mai devreme: părerile sunt împărţite, dar balanţa se înclină clar favorabil protestelor. Dacă pentru unii lideri sindicali este evidentă “mânăreala” Guvernului Grindeanu, alţii se ghidează după principiul “maioul e mai aproape de corp decât cămaşa” şi-şi văd de propriile probleme. Sunt şi voci care spun că ar trebui să ne vedem interesul, cel imediat, dar şi cel pe termen lung, dincolo de încrâncenările şi patosul de moment, iar acel interes ar fi reinstaurarea calmului şi a dialogului între tabere, odată abrogată mult-discutata ordonanţă.
Sindicatele din Brăila, alături de protestatari
Reporterii “Obiectiv” au discutat cu liderii principalelor formaţiuni sindicale din Brăila, iar ideea generală care s-a desprins este aceea că nemulţumirea protestatarilor este justificată.
Alexandru Gurgu, liderul sindical al navaliştilor brăileni şi reprezentantul în plan local al Blocului Naţional Sindical (BNS) spune că întreaga poveste cu ordonanţa a fost o gafă care pe bună dreptate a fost sancţionată în stradă de către brăileni. Gurgu mai spune că nu a participat la protestele din oraşul nostru, deşi şi-ar fi dorit acest lucru.
“Cred că puterea le-a întunecat mintea «băieţilor» ăstora şi au făcut nişte gafe antologice în sensul că s-au apucat să «trântească» enormitatea aceea cu modificarea codului penal şi a celui de procedură penală de s-a scandalizat populaţia şi a ieşit în stradă. De altfel, din ce s-a văzut la televizor şi, în general, din presă devine clar că şi Dragnea este beneficiar al prevederilor. Deci este clară treaba că a fost o ordonanţă cu dedicaţie. Să nu se mai ascundă după degete. (...) Percepţia noastră, a cetăţenilor simpli care mai şi muncim, aflaţi în afara politicii, este că ei pur şi simplu atunci când au ajuns la putere şi-au dat cu dedicaţie o ordonanţă prin care tot ei ar urma să scape de nişte probleme penale. Pe de altă parte, se prefigurează ideea că vor încerca să treacă prin Parlament aceeaşi gogoriţă şi vor încerca să se «albească» din nou şi de aceea oamenii insistă cu aceste proteste. Asta este, de fapt, frica oamenilor din stradă. Iar faptul că ei cred şi susţin că tinerii veniţi în număr mare la demonstraţii ar fi manipulaţi de cineva depăşeşte orice logică. Au fost proteste care pe mine, sincer, m-au încântat. S-a văzut clar că demonstraţiile au fost un exemplu de bun simţ pentru toată Europa. Spre ruşinea mea, nu am participat la aceste proteste, deşi mi-aş fi dorit. Protestele au fost paşnice şi aş putea crede că povestea aia cu ultraşii a fost tot o încercare de a deraia mişcările spontane şi paşnice din Bucureşti cu scopul discreditării. Iar caricatura aia cu persoanele vârstnice care protestau la Palatul Cotroceni e mai mult decât străvezie”, ne-a declarat sursa citată. Gurgu a ţinut totuşi să facă precizarea că în PSD sunt şi oameni pentru care are un mare respect, dar că imaginea lor, din păcate, a fost afectată de erorile şi lipsa de transparenţă care au gravitat în jurul adoptării “Ordonanţei lui Dragnea”. “Revenind, s-ar putea, dacă se continuă cu aceste ambiţii, lumea chiar să-i zboare de acolo pentru că sute de mii de oameni care ies în stradă în fiecare seară, la nivel naţional înseamnă ceva. Protestatarii au cerut Guvernului să facă ce a promis că face, nu să-şi facă scăpaţi penalii. Adică nu creştem salariile şi pensiile pentru ca pe de altă parte să ne scoatem oamenii afară din puşcării. Sunt alte priorităţi: ce facem cu spitalele, cu şcolile, cu drumurile, cu faptul că nu s-au mai atras şi cheltuit bani europeni?”, se întreabă liderul local al BNS.
Mitache, liderul sindical de la Promex”: “Preşedintele ar trebui să medieze rapid acest conflict”
Preşedintele sindicatului salariaţilor uzinei “Promex” SA Brăila, Marin Mitache spune că este de dorit ca partenerii de dialog social să revină la masa tratativelor astfel încât să fie reinstaurată pacea socială, iar preşedintele ţării ar face bine să-şi asume rolul de mediator. “În mentalitatea tuturor, indiferent ce guvern este, dacă dă bani la oameni este bun dacă nu, nu. (...) Oamenii au dreptul să protesteze legal, iar atâta vreme cât nu se întâmplă alte «minuni» este dreptul lor. Mâine putem să fim noi în situaţia lor şi de ce să-i condamnăm acum? Suntem alături de ei, pentru că pentru asta s-a luptat lumea în '89 şi trebuie respectat acest drept. Numai că domnul preşedinte ar trebui să-i cheme pe toţi şi să medieze rapid acest conflict”, a spus Mitache.
Valeriu Partene: “Ca cetăţean cred că această ordonanţă a fost o greşeală”
Din partea organizaţiei sindicale a salariaţilor din învăţământul brăilean, mesajul transmis ca o concluzie a evenimentelor de până acum este acela că factorii decizionali ar trebui să se aşeze la masa dialogului şi să găsească calea liniştii în această ţară. “Chestiunea comportă nişte atitudini care nu cred că sunt de competenţa noastră. Sindicatele au cu totul alt rol decât să intervină în actul politic. Deci, această ordonanţă şi tot ce se întâmplă astăzi e o formulă politică de abordare a aspectului social. Eu, dacă vreţi pot să vă răspund în calitate de cetăţean şi atât. În calitate de cetăţean cred că această ordonanţă a fost o greşeală. Cred că lucrurile s-au făcut în grabă. Însă, mă îngrijorează enorm de tare faptul că societatea la momentul acesta este dirijată şi nu este dirijată artificial, ci dirijată de cel care se găseşte în fruntea ţării. Ca preşedinte al României să ieşi în stradă şi să spui că românii mei sunt ăia care sunt acolo, iar ceilalţi nu mai sunt ai mei, deja societatea este divizată clar din punctul meu de vedere. Care e soluţia de ieşire din criză? Cred că omeneşte, cetăţenesc, politic sau în toate sensurile, cred că este momentul ca toţi factorii politici din ţara asta, indiferent de barca în care sunt, că sunt la putere sau în opoziţie, că e preşedinte de stat sau de partid şi aşa mai departe, ar trebui să se aşeze la masa dialogului şi să găsească calea liniştii în această ţară. Doar ei, oamenii politici trebuie să găsească o masă la care să se aşeze şi să găsească calea dialogului. Cred că dialogul e singura soluţie pentru că altfel ... Noi, ca naţie suntem cam în bătaia vântului. Nu ştiu dacă e bine să spun sau nu, dar e îngrijorător ce se întâmplă pe lângă noi, cu vizite foarte importante luna trecută şi altele care se anunţă luna viitoare la Budapesta, cu hărţi cu Moldova întreagă înmânate de preşedintele Putin vecinului nostru moldovean. Cred că singurul vecin bun pentru noi a rămas Marea Neagră, care tace. Eu, ca cetăţean, văd doar bâlbâială şi văd atâta înverşunare la nivelul vârfului politicii de stat pentru că acolo este buba. Factorii de putere şi de decizie ai ţării sunt acum în război. Deci ei trebuie să găsească pacea lor şi prin pacea lor pacea ţării”, ne-a declarat Valeriu Partene.
Reporterii “Obiectiv” au încercat să obţină un punct de vedere şi din partea Sindicatului “Sanitas” Brăila, însă liderul organizaţiei, Măriuca Iancu a spus că nu doreşte să comenteze pe marginea acestui subiect: “Nu vreau să intru în polemici. Nu vreau să ne amestecăm. Chiar dacă priveşte pe toată lumea această chestiune, noi avem alte atribuţii”.
Cristina Stănescu, preşedintele Colegiului Medicilor Brăila: “Dezaprob poziţia domnului preşedinte Iohannis care îşi doreşte “guvernul meu” alături de “românii mei”, uitând faptul că este preşedintele tuturor românilor şi că are datoria de a avea o relaţie corectă cu toate instituţiile statului de drept. Legile acestei ţări se elaborează în Parlament, de către profesionişti, după o dezbatere publică şi nu sub “presiunea străzii”. Este bine cunoscut faptul că necesitatea Ordonanţei nr.13/2017 a fost motivată de existenţa mai multor decizii ale Curţii Constituţionale prin care se declarau neconstituţionale anumite prevederi din articolele Codului Penal şi din Codul de Procedură Penală. Comunicarea defectuoasă şi numeroasele interpretări în condiţiile emoţiilor determinate de amploarea evenimentelor stradale au condus la abrogarea acestei ordonanţe, dar necesitatea unor modificari legislative rămâne. Este momentul ca domnul preşedinte Iohannis să înceapă dialogul şi să pună capăt unui război pe care l-a iniţiat, declarat, asumat şi dezvoltat, profitând de nemulţumirile generale ale unor oameni de bună credinţă. Ar fi bine ca domnul preşedinte Iohannis să accepte faptul că acest guvern a fost ales prin vot democratic, că există un program de guvernare bine elaborat şi ar trebui să respecte toţi românii, punând căpât manifestărilor stradale. Ca simplu cetăţean fac apel la ponderaţie şi îmi doresc să depăşim împreună această criză cu mândria că suntem români. Ar fi bine ca toţi românii, din ambele tabere, să înceteze orice manifestare stradală. Un contra miting şi continuarea manifestaţiilor poate determina derapaje importante ce pot avea consecinţe devastatoare pe termen lung pentru toţi românii. Am încredere în Guvernul ales prin vot democratic, dar este absolut necesar să fie lăsat să lucreze pentru noi toţi, tineri sau vârstnici, indiferent de apartenenţa politică. Este nevoie de respect reciproc. Fii un bun român”.
Patronatele îndeamnă la calm şi pace socială
Mediul de afaceri local prin reprezentanţii săi, precum şi prin intermediul asociaţiilor patronale a transmis un mesaj clar privind necesitatea calmării spiritelor. Mai departe a militat pentru nevoia de pace socială şi predictibilitate legislativă.
Vasile Priceputu, preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Brăila şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM). “Organizaţia noastră este apolitică, iar eu, dacă în momentul ăsta îmi permit să-mi dau cu părerea, este doar ca să vă spun că îmi doresc ca reformele promise de actualul Guvern să fie duse la bun sfârşit, aşa cum a promis. Dacă orice manifestaţie din stradă, orice decizie pe care Guvernul sau preşedintele o vor lua, sunt pentru ca nivelul nostru de trai să fie un pic mai ridicat, iar astfel impozitele colectate să crească şi banii strânşi să-i folosim cu cap ca să putem să facem investiţii care să ne ridice un pic situaţia în care ne aflăm, eu nu am nici un fel de problemă. (...) Dar că oamenii vor să potesteze, asta nu este treaba mea. Important ca votul să fie respectat şi să-i judecăm pe cei care vor să facă ceva după fapte, nu după ce credem noi că ar putea să facă sau să nu facă. E un pic confuz pentru mine deoarece nu ştiu de ce mai protestează oamenii. Iniţial am înţeles că protestau pentru a fi abrogată acea ordonanţă. Iată că a fost abrogată. Acum ce mai vor? (...) S-a majorat salariul minim şi asta înseamnă impozite mai mari pentru noi, din mediul antreprenorial, dar dacă asta înseamnă progres eu sunt de acord. Dar ce ne facem cu faptul că nu găsim forţă de muncă calificată tocmai din cauză că salariile sunt încă mici? Ar trebui să muncim totuşi mai mult decât vorbim. Se pare că în ultima perioadă vorbim cam mult, iar rezultatele se văd: de exemplu, anul trecut a fost un an extrem de prost pentru că nu s-a mai atras nici măcar un euro pe fonduri europene”.
Iulian Zanfir, preşedintele UGIR pe Regiunea SE: “Într-adevăr, sunt întemeiate revendicările protestatarilor, dar odată cu anunţul privind abrogarea ordonanţei considerăm că ar trebui ca protestele să înceteze. Nouă, mediului de afaceri ne trebuie linişte şi predictibilitate. Acum ar trebui ca lucrurile să intre în normalitate pentru că deja mediul antreprenorial este afectat de această criză politică”.
Tot pentru pace socială şi concentrarea asupra încurajării mediului de afaceri a militat şi Ştefan Fusea, din calitatea de om de afaceri: “Vreau să fac precizarea că vorbesc acum ca simplu om de afaceri, făcând abstracţie de aflieri şi preferinţe politice. Aşteptăm implementarea programului de guvernare prezentat în campania electorală şi, chiar dacă este şi el perfectibil, ar trebui discutat pe larg cu mediul de afaceri şi societatea civilă. Cred că Executivul ar trebui să se concentreze pe punerea lui în practică, în special privind măsurile economice, pe domeniul de business, dar şi pe parte de măsuri sociale. Acestea ar trebui prioritar puse în aplicare pentru ca efectele să se resimtă în bunăstarea populaţiei. Problemele acestea de cadru legislativ, indiferent că sunt de natură economică, sau din sfera penală, cum este acum discuţia, ar trebui intens şi îndelungat dezbătute cu toate mediile până a fi puse în aplicare şi nu ar trebui grabă în aşa ceva. Trăim într-o ţară în care legislaţia nu este predictibilă şi de multe ori este dată prost, în neconcordanţă cu realitatea din teren. Tocmai din acest motiv orice prevedere ar trebui discutată larg înainte de a fi pusă în aplicare. Pentru situaţia actuală detensionarea şi punerea în aplicare a programului economic este foarte importantă, ca să nu se afecteze în continuare situaţia, şi aşa grea, a României”.
(Vom continua)
Vârful a fost atins sâmbătă seară cu peste 2.000 de protestatari
• ţinta este acum căderea Guvernului Grindeanu
După ce în weekendul abia încheiat peste 2.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Independenţei şi au mărşăluit pe arterele principale din oraş, brăilenii şi-au dat întâlnire şi luni seară pe platoul din faţa Palatului Administrativ să protesteze împotriva ordonanţei de modificare a codurilor penale adoptate de Guvern. În continuare s-a cerut demisia Guvernului Grindeanu, iar pe reţelele de socializare brăilenii susţin că nu se vor opri până când nu vor reuşi.
Reamintim că decizia de săptămâna trecută a Guvernului Grindeanu de a impune modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, o amnistie mascată precum şi graţieri pe bandă rulantă a scos în stradă sute de mii de români în mai multe oraşe din România. Şi la Brăila, nemulţumirile s-au propagat pe reţelele sociale, protestatarii participând seară de seară la pichetarea Palatului Administrativ.