Antreprenorii locali nu s-au îngrămădit să acceseze ajutorul de minimis disponibil firmelor de tip IMM pentru a-şi dezvolta afacerile şi să creeze noi locuri de muncă. Un raport al Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT) a comunicat că până la finele prezentei sesiuni au fost înscrise în program 7.138 de firme. Dintre acestea, 7.082 au obţinut punctajul minim, de 60 de puncte, pentru a trece în etapa de verificare a dosarelor. În ce priveşte judeţul nostru, instituţia menţionată a comunicat că a primit doar 63 de cereri, număr care ne poziţionează în coada clasamentului naţional privind interesul pentru această formă de sprijin financiar direct. Dacă ne raportăm la judeţele din regiunea din care facem parte, devine clar că suntem pe ultimul loc. Iată clasamentul regional: în mod evident, Constanţa este pe primul loc, cu 300 de cereri, urmată de Galaţi, cu 140, Vrancea - 124 de cereri, Buzău - 107 cereri, Tulcea - 87 înscrieri şi, în fine, Brăila cu 63 de înscrieri.
La scară naţională, cele mai multe înscrieri în program s-au făcut în Bucureşti (927 IMM-uri), Cluj (474 IMM-uri), Timiş (357 IMM-uri) şi Bihor (345 IMM-uri).
În etapa următoare, timp de 60 de zile, vor fi verificate dosarele înscrise în program. De menţionat că mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor pentru a se înscrie în program au reclamat că site-ul s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar.
Ajutorul de minimis pentru IMM-uri, în cuantum de maxim 100.000 de euro, acoperă 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanţare, iar perioada de acordare este de doi ani fiscali. Pentru a beneficia de acest sprijin firmele trebuie să menţină locurile de muncă existente la data înregistrării cererii de finanţare şi să creeze până la finalizarea investiţiei, dar şi să menţină ulterior pentru o perioadă de trei ani, locurile de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni.
Bugetul pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor este de 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015.