• acesta este format deocamdată din 8 cercetători ştiinţifici şi este condus de managerul Muzeului Brăilei “Carol I”, Ionel Cândea • mai nou, istoricul a devenit membru corespondent al Academiei Române, ceea ce a dus la ideea constituirii Centrului de Studii Dunărene la Brăila • între cercetătorii ştiinţifici se numără şi consilierul judeţean Viorel Mortu • potrivit acestuia, centrul de cercetare poate evolua, în timp, într-o filială a Academiei Române în judeţul nostru
Judeţul Brăila a făcut un pas în faţă în ceea ce priveşte recunoaşterea la nivel academic. Mai exact, Academia Română şi-a data acceptul pentru deschiderea unui centru de cercetare ştiinţifică în judeţul nostru, care ar putea evolua, în timp, într-o filială aşa cum mai există doar în câteva judeţe din România.
Demersul îi aparţine managerului Muzeului Brăilei Carol I, Ionel Cândea. După cum ne-a povestit, ieri, începând cu luna iunie, acesta a devenit membru corespondent al Academiei, la propunerea a doi academicieni titulari: istoricii Alexandru Zub şi Victor Spinei.
“Pe 24 iunie a fost şedinţa în plen a Academiei, unde s-a votat această propunere. În urma votului secret am fost ales membru corespondent al Academiei şi, de aici pornind, de la poziţia pe care am dobândit-o şi având în vedere ceea ce am construit în timp la Muzeul Brăilei «Carol I», adică un puternic, zic eu, sector de cercetare ştiinţifică în domeniul umanist - arheologie - istorie, la 4 luni după ce am primit această veste extraordinară am făcut o adresă către preşedintele Academiei, domnul academician Ionel - Valentin Vlad, în privinţa constituirii «Centrului de Studii Dunărene»“, a declarat Ionel Cândea.
Potrivit sursei citate, iniţiativa a pornit de la un deziderat interbelic propus în 1929 de întemeietorul «Analelor Brăilei», ing. Gh. T. Marinescu, ce a dorit înfiinţarea unui “Institut al Dunării” la Brăila, motivaţie ce le-a fost transmisă şi membrilor Academiei. Ideea a fost acceptată fără probleme, cu precizarea expresă că activitatea Centrului va fi “fără finanţarea Academiei Române”.
“Centrele de studii în structura Academiei sunt doar câteva în ţară. De pildă, Centrul de Studii Transilvane, pe lângă filiala din Cluj a Academiei Române şi pe lângă Universitatea Babeş Bolyai, unde rectorul, se ştie cel puţin de un mandat, dacă nu cumva de două, este academicianul Ioan Aurelian Pop, tot istoric. În condiţiile aceastea am propus şi eu acest lucru. Dar nu am cerut în niciun caz bani la început pentru o asemenea evidenţiere a efortului nostru la Brăila de cercetare ştiinţifică”, a mai adăugat managerul muzeului.
Cine face parte din Centrul de Cercetare Brăila
Potrivit organigramei, Centrul de Studii Dunărene - ce funcţionează sub egida Academiei Române, Secţia istorie-arheologie a Academiei -, este condus de prof. univ. dr. Ionel Cândea (Cercetător Ştiinţific, grad I, m.c.). De asemenea, deocamdată secţia este împărţită în două segmente: din ramura Istorie - Arheologie fac parte CŞ. I Valeriu Sîrbu, CŞ. II Pandrea Stănică, CŞ. II Costin Croitoru, CŞ. III Nicolae Onea, iar din cea pentru Studii Culturale - CŞ. I Bălan Zamfir, CŞ. III Stoica Maria şi CŞ. III Viorel Mortu.
Managerul Muzeului Brăilei a ţinut să precizeze că în viitorul apropiat şi-ar dori ca domeniile de studiu ale centrului să se extindă, iar primul vizat este cel agricol.
“La Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă există un nucleu de oameni foarte bine pregătiţi. Am vrea să facem în aşa fel încât şi sectorul acesta să intre. Tocmai de aceea am dat denumirea «Studii Dunărene». Dar să vedem dacă va fi cu putinţă. Pentru că oamenii din Cluj, de exemplu, au reuşit deja să facă un proiect european şi au primit o sumă considerabilă. Dar nu banul este lucrul care ne atrage, deşi poate e greu de crezut în ziua de astăzi. La Muzeu, deocamdată, bugetul cercetării este asigurat de Consiliul Judeţean. Ceea ce am vrut să evidenţiem este că cercetarea noastră a primit recunoaşterea Academiei. Exact peste un an dacă veniţi, va trebui să vă arătăm ce vom face. Dar munca noastră va fi expusă şi pe site-ul Academiei. Acum suntem în discuţii cu toţii pentru un plan care va merge pe acea direcţie: «cultură şi civilizaţie românească», dar axată pe Dunăre de la izvor la vărsare. Vă daţi seama că avem cu ce lucra: fortificaţii, oraşe fortificate, cetăţi dunărene. Mai departe, vom vedea din an în an către ce chestiuni ne putem îndrepta şi dacă la un moment dat vom putea obţine şi fonduri”, a conchis Cândea.
Viorel Mortu: «La ce zestre culturală există aici am fi de neiertat dacă nu am pune-o în valoare în plan naţional»
Contactat telefonic de către redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, consilierul judeţean Viorel Mortu, membru în cadrul centrului de cercetare din judeţul nostru, s-a arătat extrem de încântat de această realizare. Profesorul a punctat că îşi va concentra activitatea, în următorul an, pe cercetare literară, folclor, mitologie.
“Pentru prima dată Brăila este prinsă pe harta academică a ţării. La ce zestre culturală există aici am fi de neiertat dacă nu am pune-o în valoare în plan naţional. Acum este un început bun. Avem timp. Pe măsură ce se vor implica şi alţi cercetători şi vor fi implicate şi alte domenii de cercetare, nu doar culturale ci şi ştiinţifice, puterea centrului va spori şi va fi un element de referinţă culturală şi ştiinţifică în această parte de ţară. Nu îmi doresc decât atât: proiectele cu care m-am înscris să fie finalizate în 2017, alături de alte proiecte importante ale colegilor mei”, a afirmat Viorel Mortu.