Mergi la conţinutul principal

Brăila, cel mai mare producător de semințe pentru agricultură

• totul sub atenta supraveghere și îndrumare a Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor

 

Chiar dacă Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) Brăila nu a primit la nivel local sau național nici măcar o diplomă care să răsplătească, fie și  moral, eforturile și performanțele acestei instituții puse în slujba progresului în agricultură, specialiștii de aici au cel puțin satifacția că prin activitatea lor contribuie la un succes meritoriu: an de an, județul Brăila este cel mai mare producător de semințe pentru agricultura României dar și pentru export. În altă ordine de idei, instituția aduce venituri importante la bugetul statului, dar se și autofinațează, inclusiv pentru o dotare de ultimă oră a laboratoarelor.

Înființată în anul 1999, ITCSMS are o importanță deosebită, dar și o răspundere pe măsură, deoarece garantează respectarea întregii legislații privind producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor; protecția soiurilor de plante protejate prin brevet; respectarea normelor de înmulțire și a tehnologiilor adecvate – prin oferirea, cu promptitudine și profesionalism, a unor servicii de calitate și în deplină transparență – spre a răspunde nevoilor reale ale operatorilor.

Trecând de la menirea instituției la activitatea specifică, aceasta include o paletă largă de capitole: înregistrează și autorizează agenții economici producători/furnizori de semințe și material săditor, pe toată filiera - producere, condiționare, tratare, ambalare, etichetare, depozitare, păstrare, transport și comercializare în tot județul Brăila. De asemenea, are atribuții specifice domeniului gestionării asistenței financiare nerambursabile europene și pentru sistemul de management și control al fondurilor europene. Totodată, cu doar 11 inspectori aprobatori și 9 laboranți, efectuează (indiferent de starea vremii) controlul în câmp, pe 20.379 hectare, privind calitatea loturilor semincere, iar apoi, după analizele efectuate în laborator, eliberează certificatele oficiale de atestare a calității. Totodată, întocmește la cererea agenților economici programele anuale de multiplicare și certificare, urmărind în continuare cum sunt aplicate. De asemenea, prin tehnici și scheme științifice adecvate, asigură exercitarea controlului necesar menținerii calității semințelor la toate categoriile biologice.

După cum ne-a declarat ing. Cristina Dincă, inspector șef al ITCSMS Brăila, “răspunderea noastră este una deosebită, deoarece suprafața de 20.379 hectare  este formată din 746 parcele, aparținând unui număr de 185 operatori economici, iar pentru menținerea purității vegetale trebuie controlate toate cele 13 culturi semincere, inclusiv 12.422 hectare cu loturi de hibridare de porumb (acesta reprezentând 40% din suprafața cultivată la nivel de țară). Și tocmai de aceea sita controlului este una foarte deasă privind calitatea a ceea ce au produs fermierii multiplicatori. Dovadă că prin certificarea în câmp, după deciziile de Admis și Admis sub rezervă, s-au emis și decizii Respins pentru 655 hectare, din care 249 hectare la porumb și 281 hectare la grâu. Motivat și de faptul că, în anul 2022, din cele 140.000 tone de sămânță certificată la Brăila, reprezentând 21% din cantitatea la nivel național, 3.882 tone au fost destinate exportului. Revenind la exigență, a trebuit să retragem de la comercializare o cantitate de 474 tone de semințe”.

În ceea ce privește specificul anului agricol 2022, am aflat că toate loturile semincere și de hibridare au fost irigate, însă evapotranspirația datorată secetei a afectat procesul de polenizare. Suprafața loturilor a rămas una constantă: avem firme multinaționale dar și românești, cu o veche tradiție în cultivarea de hibrizi și soiuri performante. Cu toate acestea, pentru cercetarea românescă, seceta instalată an de an a devenit o provocare serioasă, fiind necesară o schimbare radicală și rapidă, adaptată  la diminuarea consumului de apă din precipitații și, implicit, din irigații. Altfel spus, e nevoie de tehnologii noi și o tehnică adecvată – fără ca producția să sufere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro