Mergi la conţinutul principal

Brăila caută operator unic de salubritate

• este vorba despre delegarea gestiunii activităţii de colectare şi transport a deşeurilor în judeţul Brăila, plus măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice în municipiu • nota de plată anuală pentru astfel de servicii este undeva la peste 8,3 milioane euro • atribuirea acestui contract se va face prin licitaţie publică, iar înscrierile sunt deschise până la începutul lunii septembrie

 

Încă un pas spre implementarea sistemului integrat de management al deşeurilor în judeţul nostru: Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “ECO Dunărea” Brăila a lansat în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) licitaţia privind selectarea unui operator unic de salubritate pentru toate localităţile din judeţ, inclusiv municipiul Brăila. Denumirea contractului este “Delegarea gestiunii activităţii de colectare şi transport a deşeurilor municipale în judeţul Brăila şi măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice în municipiul Brăila” şi are o valoare estimată de 308,22 milioane lei, fără TVA, echivalentul a circa 76 milioane de euro, cu precizarea că acest contract va acoperi o perioadă de 8 ani de la atribuirea sa. Cu alte cuvinte, nota de plată anuală a judeţului nostru va fi de maxim 8,4 milioane euro, fără TVA. 

Contractul de delegare a gestiunii cuprinde următoarele activităţi:

- colectarea separată şi transport deşeuri menajere şi similare reziduale (inclusiv din colectări ocazionale şi servicii suplimentare);

- colectarea separată şi transportul deşeurilor reciclabile din deşeuri menajere şi a deşeurilor reciclabile din deşeuri similare pe 3 fracţii (hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă);

- colectarea separată şi transportul deşeurilor provenite din pieţe;

- colectarea separată de la populaţie şi gestionarea deşeurilor periculoase din deşeurile menajere;

- colectarea separată şi transportul deşeurilor voluminoase;

- colectarea, transportul şi gestionarea deşeurilor provenite din activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau a locuinţelor;

- colectarea deşeurilor abandonate pe domeniul public; colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţii de neutralizare;

- activitatea de măturat stradal, spălat, stropit ce se va desfăşura doar în aria administrativ-teritorială a municipiului Brăila.

Cantităţile de deşeuri anuale estimate cumulează 107.243 tone/an, din care aproape 15.000 tone/anual de la agenţi economici, iar restul de la populaţie (rezidenţi din mediul rural şi urban).

Aşa cum am precizat mai devreme, valoarea estimată totală a contractului este de 308.221.300 lei, fără TVA, din care 198.176.057 lei - activitatea de colectare şi transport a deşeurilor, la care se adaugă 53,4 milioane lei aferent taxelor încasate de la proprietarii sau, după caz, administratorii de depozite pentru deşeurile inerte şi nepericuloase, 48,21 milioane lei pentru activitatea de măturat, stropit, spălat şi întreţinere căi publice în municipiu, la care se adaugă 8,432 milioane lei aferent taxelor încasate de la proprietarii sau, după caz, administratorii de depozite pentru deşeurile inerte şi nepericuloase.

Valoarea estimată nu include serviciile contractate separat (la solicitarea utilizatorului), contra cost, şi anume serviciile privind deşeurile voluminoase şi deşeurile din reamenajări şi reabilitări de locuinţe, colectarea deşeurilor abandonate pe domeniul public sau în urma unor evenimente speciale, precum şi colectare cadavre animale de pe domeniul public.

Firmele interesate de acest contract trebuie să constituie o garanţie de participare în cuantum de 308.000 lei şi să prezinte lista a principalelor servicii similare prestate în cursul ultimilor 3 ani.

Atribuirea contractului se va face în cadrul unei proceduri de licitaţie deschisă cu unic criteriu de selecţie “preţul cel mai scăzut”.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este miercuri, 6 septembrie, ora 16.00.

Finanţarea contractului se asigură de la bugetele locale ale primăriilor comunale, orăşeneşti, plus primăria municipiului, din Taxa specială de salubrizare.

 

SMID Jud Brăila, evaluat la 117,5 milioane lei

Proiectul “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Brăila” este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 şi co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în urma semnării în 2013 a unui contract de finanţare între Ministerul Mediului, în calitate de Autoritate de Management, şi Consiliul Judeţean Brăila, în calitate de beneficiar. Prin acest proiect se asigură amenajarea unor facilităţi pentru depozitarea, sortarea, compostarea, transferul deşeurilor şi achiziţia unor bunuri utilizate în gestiunea deşeurilor, măsura fiind completată cu activităţi de informare şi conştientizare a publicului şi încheiată de delegarea gestiunii investiţiilor realizate. Totodată, Proiectul îşi propune implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila, în conformitate cu standardele UE, în scopul eliminării impactului asupra mediului şi a riscurilor asupra sănătăţii umane date de modul necorespunzător de gestionare a deşeurilor din prezent. Valoarea totală a proiectului este de 117,51 milioane lei, inclusiv TVA, din care 103,18 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi din bugetul de stat, iar 1.042.269 lei - contribuţia beneficiarului din bugetul local.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro