Mergi la conţinutul principal

Brăila, avertizată de UE să amelioreze calitatea aerului

În cadrul videoconferinţei cu prefecţii, de miercuri, ministrul Mediului, László Borbély, a confirmat faptul că la Brăila sunt probleme legate de calitatea aerului, judeţul nostru fiind citat pe lista acelor aglomerări din ţară în care au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită pentru pulberile în suspensie şi care au primit de la Uniunea Europeană aviz motivat. Aceasta înseamnă că în perioada următoare trebuie să ia măsurile necesare pentru a rezolva problema poluării aerului şi a se conforma standardelor impuse. "Am convocat această conferinţă pentru că am primit de la Uniunea Europeană aviz motivat suplimentar privind depăşirea valorilor limită pentru pulberile în suspensie, deci calitatea aerului, în 15 aglomeraţii din România. Cei care au responsabilitatea de a lua măsuri sunt aceste oraşe mari, care ştiau din 2009 că trebuie să aibă un plan de reducere a poluării şi să instituie aceste măsuri", a spus ministrul Mediului. În cadrul videoconferinţei a fost examinat stadiul derulării programelor integrate de gestionare a calităţii aerului pentru aglomerările şi zonele în care au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită şi al aplicării măsurilor necesare în vederea încadrării în valorile limită, conform Directivei 2008/50/CE, cu respectarea termenului de realizare. "În concluzie, în momentul de faţă, este un aviz motivat pentru Brăila, Constanţa, Galaţi, zona Sud Est (în care intră Buzău, Râmnicu Sărat, Tulcea, Isaccea, Focşani, Medgidia), Piteşti, Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Craiova, Cluj, Ploieşti, Baia Mare, Braşov, zona Nord Est (Bacău, Oneşti, Suceava) şi zona Sud Vest (Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Rovinari, Turceni). Pentru toate aceste aglomerări au fost elaborate programe de gestionare a calităţii aerului, care conţin măsuri nu foarte spectaculoase şi nu cu mulţi bani. Aceste programe au fost elaborate, dar, din informaţiile pe care le avem, unele au fost respectate, altele nu. Fiecare localitate ştie exact ce are de făcut", a precizat ministrul Mediului. Acesta a solicitat transmiterea, în cel mult o săptămână, la Agenţiile Judeţene de Protecţia Mediului, a stadiului măsurilor care se regăsesc în programul de gestionare a calităţii aerului, inclusiv justificarea argumentată a nerealizării măsurilor şi termene şi modalităţi preconizate pentru îndeplinirea acestora.
Prefectul judeţului Brăila, Dumitru Popa, s-a arătat optimist că planul de măsuri propus de autorităţile locale are şanse de a fi realizat. "La Brăila ne-a acceptat programul propus, avem şanse să-l şi realizăm, mai ales că staţiile nu măsoară efectiv o depăşire, ci există o modelare matematică, stabilită de specialişti. De aceea au fost incluse localităţile Romanu, Măraşu, Tudor Vladimirescu, care nefiind limitrofe unei zone industriale mari, pe această modelare matematică figurează cu depăşiri de concentraţii de pulbere", a spus Dumitru Popa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro