• este vorba despre centrul comunitar „Bunici şi Nepoţi” situat pe str. Anghel Saligny nr. 17 care a fost inaugurat, joi, de autorităţile brăilene • pe lângă cursuri after school, copiii care provin din familii defavorizate, pot învăţa acolo să cânte, să picteze, să danseze şi nu numai • valoarea totală a proiectului a fost de 3,5 milioane lei, din care contribuţia municipalităţii de 105.734 lei, restul fiind fonduri nerambursabile
Autorităţile locale au sărbătorit, joi, încheierea proiectului privind realizarea Centrului Comunitar „Bunici şi Nepoţi” situat pe strada Anghel Saligny nr. 17. Este vorba despre reabilitarea integrală a clădirii şi dotarea acesteia cu echipament şi mobilier necesar activităţilor care se vor desfăşura în locaţia respectivă. Potrivit managerului proiectului, Emilia Moroianu, „bunicii”, persoane vârstnice care au ieşit din câmpul muncii, dar care încă vor să îşi împărtăşească din cunoştinţele acumulate copiilor (în special persoane care locuiesc la azil), o pot face în cadrul centrului. Activităţile sunt pe bază de voluntariat şi se adresează în mod special copiilor care provin din medii defavorizate. Astfel, clădirea are clasă pentru dans, muzică, pictură, desen, origami, dar şi săli pentru programe after school. Conform declaraţiei sursei citate, 350 de persoane vor beneficia de pe urma clădirii reabilitate: 150 de adulţi şi 200 de copii.
Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, axa prioritară 1: „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere”, a început în perioada 11 mai 2014 şi este programat să se încheie oficial pe 31 octombrie 2016, după care ar urma activitatea de audit. Valoarea totală este de 3.585.421 lei, din care contribuţia Primăriei -105.734 lei, restul fiind fonduri nerambursabile.
„Sunt două lucruri care trebuie subliniate la acest proiect: în primul rând, transformarea unei clădiri care nu arăta bine, ce era într-o stare avansată de degradare, în acest centru frumos şi modern. De asemenea, oferirea posibilităţii unor copii pentru a-şi diversifica activităţile, pentru a putea să evolueze. Însă cel mai important lucru din punctul meu de vedere este ca cei care vor veni aici să înveţe, să se perfecţioneze, să păstreze condiţiile în care se găsesc”, a declarat primarul Marian Dragomir, prezent la conferinţa de presă pentru realizarea proiectului, alături de fostul edil şef Aurel Simionescu.
Clădirile de lângă Anghel Saligny 17 sunt într-o stare deplorabilă
Dacă imobilul Anghel Saligny nr. 17 a fost reabilitat complet, nu trebuie trecut cu vederea faptul că în stânga şi în dreapta acestuia sunt două clădiri care strică total imaginea generală. Întrebat ce măsuri are în plan pentru cele două imobile, Dragomir a afirmat că una dintre ele are proprietar, însă pentru Anghel Saligny nr. 18 (care aproape nu mai există) a primit deja o ofertă de reabilitare.
„Avem o cerere de la Administraţia Zonei Libere Brăila pentru preluarea uneia dintre clădirile învecinate şi reabilitarea ei în totalitate, inclusiv prin extindere - construirea unei mansarde. E vorba de Anghel Saligny nr. 18. Va funcţiona un centru de afaceri”, a explicat primarul. Cât despre clădirea din partea dreaptă a centrului „Bunici şi Nepoţi”, fostul edil-şef Aurel Simionescu a punctat că a discutat cu proprietarii şi şi-au manifestat disponibilitatea să schimbe imaginea casei.