Mergi la conţinutul principal

Brăila are peste 98.000 de asistaţi social

Adrian Ritzinger, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Brăila, a prezentat, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, raportul de activitate desfăşurat de instituţie în primele 5 luni ale anului. Interesant de menţionat este faptul că acesta a ţinut să atragă atenţia asupra câtorva situaţii problematice legate de subiect. În primul rând, şeful AJPIS Brăila a afirmat că, de la începutul anului, judeţul nostru a înregistrat un număr de 98.767 persoane care beneficiază de ajutoare sociale, pentru care s-a acordat suma de 53.454.347 lei. "Numărul total al beneficiarilor pe care îi avem în plată, îi gestionăm şi administrăm unic este 70.137. Suma plătită în primele 5 luni este de 34.941.174 lei, deci gradul de acoperire a utilizării efective este de 99,97%. (...) În afară de aceste beneficii pe care le stabilim şi acordăm noi direct, mai există şi cele pe care le plătim din partea altor instituţii. Vorbim despre 21.617 beneficiari la Legea 448, unde acordările respective le face DGASPC, nouă revenindu-ne doar punerile în plată. De asemenea, mai sunt 886 de beneficiari pe Ordonanţa 70, unde acordările le fac primăriile din judeţ. Deci numărul total de beneficiari în momentul ăsta înseamnă 28.630 iar suma plătită în primele 5 luni este de 18.513.173 lei. Gradul de utilizare 99,99%", a declarat Ritzinger. Totodată, sursa citată a mai ţinut să atragă atenţia asupra câtorva probleme apărute în urma controalelor Agenţiei. Ritzinger a făcut referire la situaţia câtorva sute de brăileni, care provin din familii cu venit minim garantat şi care se află într-o situaţie destul de gravă, pentru simplul fapt că nu s-au prezentat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila ca să fie luaţi în evidenţă drept apţi pentru a se angaja.

"S-au emis până la ora actuală 199 de decizii de imputare"

"Avem teme de control date de la nivel naţional, eventual chiar de la Ministerul Muncii. Anul acesta, tematica în primele 5 luni a fost verificarea acordării venitului minim garantat (VMG) pe 2015. În special, privind criteriul de îndeplinire a obligaţiei componenţilor familiei care sunt apţi de muncă de a prezenta la 3 luni dovada că sunt în căutarea unui job şi că n-au refuzat cursuri de recalificare. Am avut un eşantion de control de 5.587 de suspiciuni, din care 222 s-au confirmat inexistenţi în baza de date a AJOFM. S-au emis până la ora actuală 199 de decizii de imputare, valoarea fiind de 414.341 lei, altfel spus patru miliarde, o sută patruzeci de milioane lei vechi. Din punctul meu de vedere, suma este insuportabilă pentru că vorbim de familii cu venit minim garantat. Marea majoritate din aceste 222 de cazuri sunt tineri care au împlinit vârsta de 18 ani. Din neştiinţă, din neglijenţă nu au fost la AJOFM să se înregistreze. Debitele sunt cu zecile şi chiar cu sutele de milioane pe familii beneficiare de VMG. Dar asta este situaţia", a mai completat Ritzinger, manifestându-şi totodată speranţa că situaţia îşi va putea găsi o rezolvare în cele din urmă.
Totodată, pe scurt, în privinţa alocaţiei de sprijin familial acesta a anunţat că există 555 de suspiciuni asupra cărora se fac verificări în continuare. "La indemnizaţia de creştere a copilului s-au evidenţiat 105 suspiciuni, din care s-au confirmat numai 7. Există deciziile. Suma imputată este de 7.087 lei, din care 5.963 lei s-a şi recuperat", a mai precizat directorul AJPIS. În cele din urmă, sursa citată a adăugat că în judeţ există 514 situaţii extrem de ciudate la nivelul pensiilor de stat pentru copii. "Sunt situaţii mai atipice în sensul că la dosare există certificate de naştere, iar în baza de date a serviciului de evidenţă a populaţiei cu care ne intersectăm, CNP-urile de pe acestea nu există. Fapt pentru care suntem în procedura de a verifica veridicitatea certificatelor de naştere pe baza cărora noi facem la ora actuală plăţile. Dar din tot ceea ce s-a verificat până acum - 52 de răspunsuri -, nu s-a confirmat că ar fi vreun certificat de naştere, să zicem, ilegal", a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro