Mergi la conţinutul principal

Brăila are o putere economică similară Muntenegrului

• produsul intern brut per cap de locuitor al judeţului nostru este similar PIB-ului/locuitor din Muntenegru, nici 6.700 USD, în timp ce Galaţiul stă ceva mai bine, având un PIB/locuitor asemănător Bulgariei, circa 7.100 USD • cel mai bine este poziţionat Bucureştiul, cu un PIB/locuitor de 26.000 USD, ca al Spaniei • la polul opus este Vasluiul cu aproape 4.500 USD

 

Un studiu realizat de echipa celor de la “România Curată” a făcut o corelaţie între PIB-ul per cap de locuitor al fiecărui judeţ cu acelaşi indicator ale unor ţări europene, concluzia fiind aceea că judeţele mai bogate au un PIB similar unor ţări precum Ungaria (10.000 - 14.000 USD/locuitor), Rusia (8.000 - 9.000 USD/locuitor) ori Bulgaria (7.000 USD/locuitor), în timp ce judeţele sărace sunt la nivelul unor ţări precum Muntenegru (6.000 USD/locuitor), Serbia (5.000 USD/locuitor) şi Albania (4.000 USD/locuitor). Bucureştiul face notă discordantă înregistrând un PIB/locuitor de 26.000 USD, asemănător Spaniei, la polul opus fiind Botoşaniul şi Vasluiul cu economii la nivelul Albaniei. 

Potrivit analizei celor de la “România Curată”, judeţul nostru are prognozat pentru acest an un produs intern brut per cap de locuitor undeva la 6.687 dolari, cu 30% sub media naţională (9.840 USD/locuitor) context în care suntem cam la acelaşi nivel cu judeţe precum Harghita - 6.730 USD, Covasna - 6.698 USD, Dâmboviţa - 6.661 USD şi Ialomiţa - 6.557 USD. La nivelul regiunii de dezvoltare din care facem parte, ne poziţionăm pe locul IV după Constanţa - 14.205 USD/locuitor, în mod surprinzător, Tulcea - 7.343 USD/locuitor şi Galaţi - 7.082 USD/locuitor, după noi fiind, iarăşi în mod surprinzător, Buzăul - 6.100 USD/locuitor şi Vrancea - 5.936 USD/locuitor. 

“România are un PIB pe cap de locuitor care a depăşit 9.000 dolari, dar extremele sunt între 300% respectiv 50% din acest nivel. În Bucureşti, PIB pe cap de locuitor este de 26 de mii de dolari, cât în Spania. La extrema cealaltă, în Vaslui este de 4,5 mii de dolari, cât în Albania. (...) Uriaşa diferenţă dintre cele două extreme vine din numărul de locuri de muncă existente. În Bucureşti, la o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, numărul de locuri de muncă este de aproape 900 de mii, adică un job la doi locuitori. Şomajul este de 1,7%, aproape cel mai mic din ţară. În Vaslui, populaţia este de 400 de mii, însă numărul locurilor de muncă este de 50 de mii, adică un job la opt locuitori. Şomajul oficial este cel mai mare din ţară – peste 10% – însă dacă raportăm comparativ cu rata de angajare din Capitală, ar rezulta un şomaj real de peste 70%!”, au comentat realizatorii analizei economice.

Potrivit acestora, comparate după mărime şi putere economică, regiunile ar arăta cam aşa:

Bucureşti-Ilfov, la o populaţie comparabilă, ar egala economic Slovenia (21.500 de dolari/locuitor), cea mai dezvoltată dintre ţările foste comuniste – cu un nivel de viaţă peste Grecia şi Portugalia şi apropiat de Spania sau Coreea de Sud. Cu diferenţa că în Slovenia salariul mediu net este de 1.100 de euro, dublu faţă de Bucureşti.

Sudul (Valahia) fără Bucureşti ar fi o ţară comparabilă cu Bulgaria din toate punctele de vedere – PIB/cap (7.700USD), PIB total (50 miliarde USD), populaţie şi salarii.

Pentru Transilvania şi Moldova nu există vreo corespondenţă perfectă, însă PIB pe cap de locuitor în Transilvania (8.000 USD) este comparabil cu cel din China, Rusia sau Mexic, iar cel din Moldova (5.000 USD) este apropiat de cel din Serbia.

Ca o concluzie generală, se poate observa că majoritatea economiei este concentrată în doar câteva judeţe şi oraşe mari, la fel şi locurile de muncă, în timp ce judeţele sărace continuă, în cel mai fericit caz, să bată pasul pe loc, ori să se afunde şi mai mult în sărăcie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro