Mergi la conţinutul principal

Brăila are o echipă anti-violenţă domestică

• este vorba despre un proiect aprobat de consilierii municipali, care prevede stabilirea componenţei unei echipe mobile ce va interveni de urgenţă la cazurile de violenţă domestică din municipiu • aceasta este formată din 8 reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi 8 poliţişti locali, desemnaţi nominal • subiectul a stârnit dezbateri în rândul consilierilor privind legalitatea extinderii drepturilor poliţiştilor locali pentru a interveni în locuinţe alături de asistenţii DAS, atunci când apar astfel de episoade

 

Municipiul Brăila are propria echipă ce poate interveni de urgenţă în cazurile de violenţă domestică. În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare, consilierii municipali au stabilit componenţa nominală a acestei echipe mobile, formată din 8 reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Brăila şi 8 poliţişti locali. Mai exact, prin acest proiect, Ionuţ Florin Ivanof, inspector asistent din cadrul DAS Brăila, a fost desemnat coordonator al echipei mobile pentru intervenţii de urgenţă în cazuri de violenţă domestică. Din partea Direcţiei, din echipă fac parte inspectorii superiori Alina Jercan, Corneliu Bârsan, Ionel Vintilă, Nicoleta Roşu-Manea, Liviu-Aurelian Mocanu, Sorin Deac, pishologul Felicia-Alina Ştefan şi inspectorul asistent Liliana Herghelegiu; precum şi 13 poliţişti locali (Gigel Antohe, Vasile Bădescu, Fănel Cireaşă, Doru Durbacă, Costel Enache, Nicu Enică, Atanasei Marin, Marin Mehedinţă, Vasilică Moroianu, Florinel Oprişan, Laurenţiu Pândaru, Aurelian Nae Petcu şi Valeriu Stăncescu).

Aceeaşi hotărâre prevede că “pentru verificarea semnalărilor privind situaţiile de violenţă domestică, reprezentanţii DAS Brăila au drept de acces în sediile sau punctele de lucru ale persoanelor juridice, precum şi la domiciliul persoanelor fizice”. De asemenea, mai prevede că verificarea semnalărilor de acest tip se realizează cu sprijinul Poliţiei Locale sau, după caz, al organelor de poliţie de pe raza teritorială în care s-a semnalat situaţia de violenţă domestică. Managementul de caz se asigură de către compartimentul de violenţă domestică din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila, respectiv Marcela Vlad - şef centru (asistent social principal) - Complex de servicii pentru protecţia în regim de urgenţă a copilului, a cuplului mamă - copil şi a a victimelor violenţei în familie, în vederea luării în evidenţă şi a realizării managementului de caz. Mai trebuie menţionat că transportul echipei va fi asigurat de autoturismele DAS Brăila, treabă pentru care au fost desemnaţi doi şoferi.

Cert este că această echipa mobilă trebuie să se deplaseze la faţa locului, în cazul unei sesizări, în maximum 90 de minute de la momentul semnalării efectuate de către organele de poliţie. De asemenea, aceştia vor asigura sprijinul necesar pentru “orientarea şi conducerea de îndată a agresorului către centrele rezidenţiale gestionate de autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, către alte servicii sociale adecvate, administrate de către furnizori publici sau privaţi, de pe raza unităţii administrativ-teritoriale”.

Echipa funcţionează conform prevederilor Regulamentului propriu de organizare şi funcţionare aprobat de către DAS Brăila, iar orice modificare a componenţei acesteia se va face prin hotărâre a CLM Brăila.

 

Dezbateri despre poliţiştii locali şi intervenţiile acestora în locuinţe

Consilierul municipal PND Bogdan Botea (avocat de profesie) a atras atenţia că din punctul său de vedere prin acest proiect sunt extinse drepturile poliţiştilor locali de a interveni în locuinţele unor persoane fizice, lucru care nu este legal. Directorul DAS Brăila, Nicoleta Oancea, a fost prezentă în sală şi a explicat că proiectul de hotărâre a fost realizat în baza unui ordin emis de minister, care clarifică procedurile de intervenţii în astfel de cazuri de violenţă domestică şi în baza căruia, agresorul, chiar dacă este proprietar, poate fi înlăturat din locuinţă şi cazat, dacă doreşte, într-unul dintre centrele Primăriei. Aceasta a explicat şi că prezenţa poliţiştilor locali este mai mult una de însoţitori ai asistenţilor DAS, de la apartamentul cu pricina până la cazarea agresorului într-un astfel de centru. Asta deoarece Poliţia Naţională intervine doar până la momentul în care se separă victima de agresor. Atât Oancea, cât şi primarul Marian Dragomir au explicat că echipa mobilă nu intervine abuziv, ci în colaborare cu Poliţia Naţională.

“Există vreo persoană în sala aceasta, care atunci când observă că o persoană este victima violenţei domestice şi este bătută se face că nu vede şi trece mai departe, ascunzându-se după o prevedere legislativă că nu am putea să intervenim ca să salvăm persoana respectivă?! Sincer, nu mi-aş dori să fie în sală o astfel de persoană. Nu cred că avem asemenea consilieri municipali. În plus, există un ordin de ministru care ne impune să facem acest lucru. Stimaţi consilieri, este opţiunea dumneavostră dacă votaţi sau nu. Noi avem o prevedere legală, am introdus-o pe ordinea de zi. Mai departe, ţine de modul în care dumneavoastră sunteţi de acord ca femeia să fie bătută sau nu. Eu unul nu concep un asemenea lucru”, a declarat Dragomir, în contextul în care Botea insista pe ideea că poliţiştii locali nu au de ce să treacă pragul locuinţei într-un astfel de caz.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 24 voturi “pentru” şi o abţinere a lui Bogdan Botea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro