* membrii comunității turcești din Brăila se organizează pentru a veni în ajutorul celor afectați de cutremurele devastatoare din Turcia și Siria * ”Cumnatele mele au scăpat ca prin minune!”, ne-a mărturisit o brăileancă din comuna Bărăganul, care a demarat o campanie de strângere de donații în produse de prim ajutor (pături, saltele, perne, produse alimentare, produse de igienă etc.) * în municipiu, Uniunea Democrată Turcă din România – sucursala Brăila desfășoară o campanie asemănătoare * donații se pot face și în bani, prin intermediul Crucii Roșii * peste 17.000 de oameni din Turcia și Siria și-au pierdut viața în urma cutremurelor de luni, iar bilanțul crește de la o zi la alta
Peste 17.000 de morți și alți zeci de mii de răniți. Mii de blocuri puse la pământ. Milioane de oameni afectați. Este bilanțul devastator al celor două cutremure de 7,8 și 7,5 pe scara Richter care s-au produs luni, 6 februarie, în Turcia și Siria. Echipe de căutare-salvare din România și multe alte țări au fost trimise în zonele afectate din Turcia și lucrează non-stop pentru a salva oamenii de sub dărâmături. În Siria se trimit ajutoare umanitare. E o luptă cu timpul și cu frigul, operațiunile de salvare fiind îngreunate de vremea rece. Întreaga lume urmărește evenimentele dramatice și se mobilizează pentru a veni în ajutorul victimelor și supraviețuitorilor. Acest lucru se întâmplă și la Brăila, turcii fiind o etnie care a lăsat o puternică amprentă asupra orașului. Campanii se strângere de ajutoare se organizează atât în municipiu, cât și în județ, oamenii putând dona articole de cazarmament (pături, pilote, saltele, saci de dormit – toate noi), îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente și produse de igienă. De asemenea, prin intermediul celor de la Crucea Roșie se pot face și donații în bani.
”Cumnatele mele au scăpat ca prin minune!”
Este mărturia Mădălinei Bozkurt, o brăileancă de 37 ani, care locuiește în prezent în comuna Bărăganul din județul Brăila. Până de curând a locuit în Turcia alături de soțul ei, iar când a aflat vestea cutremurului devastator s-a mobilizat imediat pentru a veni în sprijinul celor afectați de cutremur.
” Soțul meu este turc. Este chiar din zona afectată. Cumnatele mele au scăpat ca prin minune de cutremur. Dar sunt foarte mulți oameni acolo, în zonele distruse de cutremur, care au nevoie de ajutor. Așa că am spus că trebuie să fac ceva! Eu sunt membră a Asociației Cultural Umanitare (DUA) din Constanța și m-am oferit voluntar să demarez o campanie de strângere de donații. Am vorbit la Primăria Bărăganul, imediat m-au ajutat și mi-au oferit un sediu. Nu strângem bani, ci bunuri de prim ajutor necesare celor care au rămas fără locuințe. Invităm și așteptăm oamenii din Bărăganul, din celelalte comune, din Brăila, de oriunde să vină să ajute cu ce pot”, ne-a declarat aceasta.
În comuna Bărăganul, donații se pot face la fostul dispensar uman din Strada Dudești nr. 27. Mădălina ne-a transmis și o listă cu lucrurile care pot fi donate: sobă de cort, saci de dormit (copii/adulți), pături, pături termice, încălzitoare, lanterne, ghete și cizme (bebeluși/copii/adulți), hăinuțe - în special impermeabile (bebeluși/copii/adulți), fulare, mănuși, șosete (bebeluși/copii/adulți), scutece, tampone sanitare, șervețele umede, săpun, hârtie igienică, prosoape de hârtie. Mai multe detalii despre cum puteți dona puteți afla de pe grupul Facebook ”Ajutor umanitar pentru Turcia – Bărăganul/Brăila” , creat de Mădălina.
Uniunea Democrată a Turcilor din Brăila: ”Suntem cu toții afectați de tragedie și ne rugăm pentru ei”
Și în municipiu reprezentanții comunității turcești se mobilizează pentru a veni în sprijinul supraviețuitorilor cutremurului. O campanie de donații se desfășoară în aceste zile la sediul Uniunii Democrate a Turcilor din România – sucursala Brăila.
”Am fost șocați când am auzit de tragedia care s-a întâmplat acolo. Suntem cu toții afectați și ne rugăm pentru ei. Ne rugăm pentru sufletele plecate, ne rugăm pentru cei care se află sub dărâmături și așteaptă să fie salvați, ne rugăm pentru sănătatea celor care au supraviețuit. Suntem alături de ei și încercăm să îi ajutăm cu donații”, ne-a declarat Rustem Renan, președintele Uniunii Democrate a Turcilor din România - sucursala Brăila
Brăilenii din municipiu sunt invitați la sediul Uniunii, Calea Galați nr. 64, bloc L, parter (vis-à-vis- de Restaurantul Modern), acolo unde pot dona pături, pilote, haine groase (toate acestea trebuie să fie noi), termosuri, lanterne, produse alimentare neperisabile, conserve și alte lucruri necesare supraviețuitorilor din zonele afectate de cutremur. Astăzi, sediul este deschis între orele 09.00-13.00.
Campania se desfășoară împreună cu Uniunea Democrată a Turcilor din România și Muftiatul Cultului Musulman din România, care au pus la dispoziție și un cont pentru donații în bani:
IBAN: RO08BREL0002001798030101
Beneficiar: Muftiatul Cultului Musulman
La finalul campaniei de strângere de ajutoare, președintele Uniunii Democrate a Turcilor din România - sucursala Brăila, Rustem Renan, le va duce la Constanța, de unde vor fi trimise mai departe în zonele din Turcia afectate de cutremure.
Donații în bani pentru Turcia și Siria prin Crucea Roșie
Cei care vor să ajute atât persoanele afectate de cutremure din Turcia, cât și pe cele din Siria, pot face donații în bani prin intermediul Crucea Roșie Română
”Efectele acestui dezastru sunt devastatoare. Mii de persoane au nevoie disperată de asistență de urgență, cum ar fi primul ajutor, asistență medicală, adăpost și produse de primă necesitate. Puteți ajuta! Donați acum și ajutați populația din Siria și Turcia să primească un sprijin vital”, transmit cei de la Crucea Roșie.
Donațiile în lei, euro sau dolari se fac direct pe site-ul Crucii Roșii, oamenii pot face donații în lei, euro sau dolari. Puteți dona 20 lei, 50 lei, 100 lei sau orice sumă doriți.
Cel mai mare cutremur din ultimul secol, din Turcia. România a trimis ajutoare
Pe 6 februarie, înainte de zorii zilei, la ora 4,17, (ora României), un prim cutremur cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter a avut loc în Turcia, în districtul Pazarcik, provincia Kahramanmaras (sud-est), la aproximativ 60 de kilometri de frontiera Siriei, la o adâncime de 17,9 kilometri. Cutremurul extrem de puternic, cel mai mare din ultimul secol din Turcia, a ucis peste 2.300 de persoane şi a rănit alte câteva mii. În aceeași zi, în jurul prânzului, s-a produs un alt seism, cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, considerat a fi o replică a primului. Nu se știe câte victime a produs cel de-al doilea cutremur, însă au fost puși în pericol salvatorii care se străduiau să scoată victimele dintre dărâmături. Miercuri, pe 8 februarie, tot la prânz, un nou cutremur cu magnitudine 4,5 s-a resimțit în Turcia.
Potrivit hotnews.ro, conexiunile slabe la internet și drumurile deteriorate în cele mai afectate orașe din sudul Turciei, unde locuiesc milioane de oameni, au împiedicat eforturile de evaluare și de abordare a impactului. În plus, în unele zone este de așteptat ca temperaturile să scadă până aproape de zero grade peste noapte, înrăutățind condițiile pentru persoanele prinse sub dărâmături sau rămase fără adăpost. Luni au căzut ploi, după ce furtuni de zăpadă au măturat țara în weekend.
Zeci de țări s-au oferit până acum să ajute la eforturile de căutare și salvare. Între acestea, Rusia, Israel, chiar și Cipru - cu care Ankara are relații tensionate - și Ucraina lovită de război.
România a trimis până acum o echipă de salvare în Turcia, formată din 58 de persoane și câini antrenați în căutări. O a doua echipă de salvatori și personal medical va fi trimisă pentru a ajuta la salvarea oamenilor afectați de cutremure.
CASETĂ
Delegație a Inspectoratului școlar în Izmir, Turcia:
”Am aflat de dezastru de la familii, care ne sunau să ne întrebe dacă suntem ok”
În această săptămână, o delegație a Inspectoratului școlar Județean (ISJ) Brăila, formată din trei inspectori școlari, se află în Turcia, în Izmir, în cadrul unei activități Erasmus. Orașul Izmir se află în vestul Turciei, la mai bine de 1.000 km de epicentrul cutremurului (provincia Kahramanmaras, situată în sudul-estul țării), iar profesorii brăileni au aflat de dezastru de la familiile care îi sunau îngrijorați.
”Ne aflăm într-o zonă sigură. La noi nu s-a simțit nimic și toată săptămâna ne-am desfășurat activitățile din cadrul proiectului. Am aflat de la familii de cutremur, ne sunau să ne întrebe dacă suntem bine, nu înțelegeam ce s-a întâmplat. Școala parteneră din Izmir se mobilizează pentru a strânge ajutoare, la fel și celelalte școli din oraș”, ne-a spus prof. Daniela Petre, inspector școlar pentru proiecte educaționale în cadrul ISJ Brăila.