• este dorinţa lui Mihai Isvoranu, candidatul USR-PLUS la primăria municipiului
Cetăţenii vor să simtă respect când interacţionează cu administraţia.
Respectul vine din lucruri simple, cum ar fi digitalizarea administraţiei.
Vrem să facem o prioritate din digitalizarea administraţiei locale, aşa încât să nu mai pierdem vremea la cozi şi ghişee.
Vrem ca cetăţenii Brăilei care vor să construiască sau să demoleze ceva să depună un dosar şi o cerere la ghişeul primăriei, iar dosarul să circule singur de la un birou la altul, cu anunţarea pe SMS a gradului de rezolvare, la ce ghişeu este şi la ce ghişeu urmează să se ducă.
Ca argument că se poate este exemplul firmelor de curierat sau de transport care au implementate asemenea softuri ce te anunţă în timp real despre starea unei comenzi. Cu alte cuvinte, sunt lucruri care există şi sunt uşor de implementat. Practic obiectivul final este să dispară vestitul dosar cu şină şi miile de fotocopii ale diverselor acte.
Respectul vine din lucruri simple, cum ar fi oferirea de asistenţă juridică.
După modelul unor localităţi din Franţa sau alte ţări europene, credem că primăria trebuie să ofere asistenţă juridică cetăţenilor oraşului.
Credem că cetăţenii au nevoie de consiliere în probleme simple legate de relaţia cu administraţia sau cu problemele administrative pe care le au şi care sunt de competenţa primăriei sau a instituţiilor din subordine.
Credem că administraţia trebuie să ia exemple de bune practici din alte ţări europene, pentru lucruri simple, unde este nevoie doar de bunăvoinţă, nu de investiţii uriaşe.
Respectul vine din lucruri simple, cum ar fi transparenţa şi consultarea publică permanentă.
Credem că buna guvernare înseamnă să luăm decizii politice cât mai aproape de cetăţeni şi de interesele lor.
Credem că interacţiunea permanentă dintre primărie şi cetăţeni este esenţială şi obligatorie.
Credem că administraţia trebuie să fie transparentă şi eficientă.
Credem în transparenţă, motiv pentru care vom pune în practică o comunicare mai bună cu cetăţenii municipiului şi le vom pune la dispoziţie instrumente prin care să poată vedea ce se întâmplă în primărie.
Mai mult, vom pune la dispoziţie platforme prin care vor putea fi ales prin vot proiecte ce vor fi finanţate de primărie, aşa cum se întâmplă deja la primării din oraşe precum Cluj sau Oradea.
Credem în realizarea de parteneriate – nu suntem singuri, nu trăim singuri. Din aceste motive, vrem ca deciziile şi proiectele importante pentru Brăila să le realizăm împreună cu mediul politic, mediul de afaceri, societatea civilă.
De unde fonduri pentru aceste proiecte? Răspunsul este acesta:
Programul Operaţional Regional, prin câteva dintre axele sale prioritare.
Axa Prioritară 2 - O regiune cu oraşe SMART
Principalele tipuri de acţiuni care vor fi realizate în vederea fructificării avantajelor digitalizării, în beneficiul cetăţenilor, al companiilor şi al guvernelor vizează:
» sprijin pentru intervenţii de tip smart city (siguranţa publică, servicii şi utilităţi publice, monitorizare energie, mediu, reţele de trafic si transport public, iluminat public, sisteme GIS, etc.) aplicabile în zone funcţionale urbane. În ceea ce priveşte utilităţile publice, excepţie fac utilităţile de apă şi deşeuri datorită faptului că aceste activităţi sunt incluse în proiectele finanţate prin POIM.
» securitate cibernetică, interoperabilitate pentru proiectele de digitalizare ale serviciilor publice
» susţinerea digitalizării serviciilor publice la nivel local.