Brăila, 7 ani pe primul loc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Campioni la Evaluarea Naţională

Brăila, 7 ani pe primul loc

• elevii brăileni au reuşit şi anul acesta să obţină cea mai bună rată de promovare la nivel naţional: 87,61%, înainte de contestaţii • la limba română promovabilitatea este de 93,26% iar la matematică de 77,8% • statistica mai arată că aproape jumătate dintre şcolile din Brăila au înregistrat o promovabilitate de peste 90% • de şapte ani Brăila îşi menţine poziţia de lider în clasamentul naţional al Evaluării Naţionale

 

Pentru a şaptea oară la rând, Brăila devine campioana Evaluării Naţionale. Elevii noştri au menţinut ştacheta sus şi au obţinut şi în acest an rezultate foarte bune. Conform informaţiilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, înainte de contestaţii, promovabilitatea este de 87,61%. Procentul este mai scăzut faţă d anul trecut, când promovabilitatea înainte de contestaţii a fost de 89%, însă mult peste media naţională de 73,12%. Numărul mare al candidaţilor cu medii peste 5 plasează judeţul Brăila, din nou, pe primul loc în ierarhia naţională, conform calculelor Inspectoratului, neconfirmate încă oficial de minister.

La Evaluarea Naţională din acest an au participat 1.914 absolvenţi brăileni din totalul de 2.118 candidaţi înscrişi automat să susţină examenul, aşadar o prezenţă de 90,37%. Din totalul celor prezenţi, 1.677 de candidaţi au reuşit să obţină medii mai mari sau egale cu 5, în timp ce 204 absolvenţi nu au reuşit să promoveze (164 “picând” cu medii între 4 şi 4,99).

Statistica pe medii arată că aproape 60% din totalul candidaţilor au obţinut medii între 7 şi 10. Astfel, 236 de absolvenţi au medii între 9 şi 9,99, 378 absolvenţi au medii între 8 şi 8,99, în timp ce 394 au medii cuprinse între 7 şi 7.99. Mai sunt 367 de candidaţi cu medii cuprinse între 6 şi 6,99, iar 294 de candidaţi între 5 şi 5,99. Înainte de contestaţii sunt şi şase absolvenţi brăileni cu media 10, aceştia reuşind să rezolve perfect subiectele la română şi matematică.

 

Promovabilitatea pe discipline: limba română - 93,26%, matematică - 77,8%

 

La fel ca în 2018, şi la această sesiune a examenului de Evaluare Naţională absolvenţii de clasa a VIII-a s-au descurcat mai bine la proba de limba şi literatura română. Cifrele arată că la această probă 1.785 de candidaţi din totalul de 1.914 înscrişi au reuşit să obţină note mai mari sau egale cu 5, adică o rată de promovare de 93,26% (96,55% anul trecut).

Mai mult, jumătate dintre aceştia au luat note peste 8. Concret, 24 de elevi au luat nota 10, 479 de elevi au note între 9 şi 9,99, 465 de elevi au luat note între 8 şi 8,99, iar alţi 346 de elevi se situează în intervalul 7 şi 7,99. Note între 6 şi 6,99 au obţinut 248 de elevi, în timp ce note între 5 şi 5,99 au înregistrat 223 de candidaţi.

În ceea ce priveşte proba la matematică, subiectele mai grele de anul acesta au făcut ca promovabilitatea să scadă puţin la această disciplină: 77,8% în 2019, în comparaţie cu 81,14% în 2018. La probă au participat 1.914 absolvenţi, 1.489 reuşind să obţină minim 5. Pe intervale de note statistica se prezintă astfel: 9 şi 9,99 - 164 note, 8 şi 8,99 - 246 note, 7 şi 7,99 - 267 note, 6 şi 6,99 - 363 note, 5 şi 5,99 - 423 note. Înainte de contestaţii, 24 de candidaţi au obţinut 10 la proba de matematică. 

 

Topul şcolilor

 

Aproape jumătate dintre unităţile de învăţământ din Brăila înregistrează înainte de contestaţii rate de promovare de peste 90% şi doar 6 din cele 88 de şcoli din municipiu şi judeţ au o promovabilitate sub 50%. Conform informaţiilor puse la dispoziţie de ISJ Brăila, unităţile de învăţământ din mediul urban unde toţi absolvenţii au luat examenul (100% promovabilitate) sunt: Colegiul “Gh. M. Murgoci”, Colegiul Naţional “N. Bălcescu”, Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius”, Liceul Teoretic “C. Anghelescu” Ianca, Liceul Teoretic “N. Iorga”, Şcoala “D. Cantemir”, Şcoala “I. Creangă”, Şcoala “Mihai Viteazul” şi Şcoala “Vasile Alecsandri”. În mediul rural, au promovat toţi candidaţii de la şcolile gimnaziale din comunele Baldovineşti, Bordei Verde, Chiscani, Movila Miresii, Perişoru, Racoviţă, Scorţaru Nou, Tătaru, Traian şi Victoria.

Rată mare de promovabilitate s-au înregistrat şi la Şcoala “Mihu Dragomir” - 98,04%; Şcoala “Fănuş Neagu” - 97,62%; Şcoala “Mihai Eminescu” - 97,30%; Şcoala “Radu Tudoran” - 97,30% Şcoala “George Coşbuc” - 96,67% şi Şcoala “Vlaicu Vodă” - 95,24%.

Dincolo de toate aceste rezultate bune, există şi unităţi de învăţământ cu 0% promovabiliate. Este vorba despre Şcoala Gimnazială din comuna Deduleşti unde singurul candidat care a susţinut Evaluarea nu a reuşit să promoveze. De asemenea, trebuie punctat că la Şcoala “Nikos Kazantzakis” au “chiulit” de la examen cei 16 candidaţi aşteptaţi la probe. 

 

Cătălin Canciu: “Rezultatele nu sunt întâmplătoare şi nici falsificate”

 

Locul I pentru al şaptelea an consecutiv confirmă valoarea elevilor brăileni. Asta susţine inspectorul şcolar general, prof. Cătălin Canciu, în contextul în care “fenomenul Brăila” a apărut din nou în spaţiul public iar profesorii brăileni sunt acuzaţi că nu lasă elevii să susţină examenul pentru a nu trage în jos promovabilitatea la nivel de judeţ.

Canciu a venit cu cifre concrete şi a explicat situaţia absolvenţilor la clasa a VIII-a la finalul anului şcolar 2018-2019 şi a prezenţei la examenul de Evaluare Naţională. Astfel, din totalul celor 2.985 de elevi înscrişi la începutul anului şcolar  în clasa a VIII-a, au promovat la final 2.235 de elevi. Din totalul celor 750 de elevi care nu au ajuns să susţină examenul, 488 elevi sunt în situaţie de corigenţă, 56 elevi au rămas repetenţi, 96 elevi au rămas cu situaţia neîncheiată, iar 110 elevi au abandonat şcoala sau s-au transferat în străinătate.

Legat de prezenţa la Evaluarea Naţională, cifrele arată că 2.118 elevi au fost înscrişi automat să susţină examenul, 1.914 fiind prezenţi şi 204 absenţi. Trebuie punctat că printre cauzele neprezentării la testare se numără dorinţa elevilor de a urma o şcoală profesională (195 elevi) şi opţiunea elevilor cu cerinţe educaţionale speciale de a susţine examenul (doar 13 din cei 118 elevi cu CES au depus cerere pentru a participa la probe). 

“E un moment care confirmă valoarea noastră, munca noastră, ceea nu este întâmplător. Mai mult de atât, nu cred că ar trebui să ne acuze nimeni de vreun fenomen al Brăilei. Corigenţi şi repetenţi la nivelul clasei a VIII-a reprezintă 18,2% din totalul elevilor, ceea ce cred că nu este mult, însă este îngrijorător. Alarmant este că sunt 110 elevi în abandon şcolar sau au plecat în străinătate. Dar atât timp cât există în învăţământ predare-învăţare-evaluare statistica arată că 18% dintre elevi nu fac faţă examenului de evaluare la clasa a VIII-a. Dar haideţi să ne gândim şi la alt aspect. La nivel naţional, dacă am raporta numărul elevilor înscrişi la începutul anului şcolar în clasa a VIII-a la numărul celor care au promovat examenul, procentul ar fi de 48%. La Brăila, acest procent ar fi de 56%, tot peste media naţională. Un argument în plus că rezultatele nu sunt întâmplătoare şi nici falsificate. Rezultatul este unul echitabil, corect şi reflectă cu adevărat preocuparea noastră pentru elevi şi pentru aceste examene. Mulţumesc, în primul rând, profesorilor, directorilor de şcoli, echipei mele din Inspectorat şi, nu în ultimul rând, le mulţumesc părinţilor şi elevilor care prin efortul lor demonstrează că Brăila este acolo unde merită”, a declarat prof. Cătălin Canciu, inspectorul şcolar general.

 

73,12%, rata de promovare la nivel naţional

 

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat rezultatele înregistrate la Evaluarea Naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a (înainte de contestaţii), iar situaţia statistică generală arată o promovabilitate de 73,12%.

La proba de Limba şi literatura română au obţinut note peste sau egale cu 5 (cinci) 118.074 de candidaţi (80,6%), iar 1.956 de candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece). La proba de Matematică, 91.606 candidaţi (62,7%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 2.535 de candidaţi au obţinut nota 10 (zece).

Elevii nemulţumiţi de note au putut depune, ieri, contestaţii, rezultatele finale urmând să fie afişate pe 29 iunie.

 

Elevii de 10

 

Absolvenţii care au reuşit să rezolve perfect subiectele la română şi matematică şi să obţină media 10 la Evaluarea Naţională sunt: Alexandra Monica Cazan - Şcoala Gimnazială “Ion Băncilă”; Andreea Octavia Câmpean - Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”; Andreea Bianca Drăgulin - Şcoala Gimnazială “I. L. Caragiale”; Rareş-Georgian Mihalcea - Şcoala Gimnazială “I. Creangă”; Dina Elena Stănică - Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” şi Bianca Vlad - Colegiul Naţional “Ana Aslan”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro