* sâmbătă, 20 ianuarie, la Muzeul Brăilei „Carol I”, sunt organizate trei evenimente legate de prima atestare documentară a Brăilei * la 20 ianuarie 1368, Vladislav I, domn al Ţării Româneşti, emitea un document prin care confirma negustorilor brașoveni și celor din Țara Bârsei privilegii comerciale la sud de Carpați * este cel mai vechi privilegiu comercial acordat de un domnitor român, care atestă pulsațiile comerciale existente la acea vreme „per dictam viam Braylam”, arteră ce lega Brașovul cu Dunărea și cea dintâi atestare documentară sigură a Brăilei
Manifestări prilejuite de împlinirea a 656 de ani de la prima atestare scrisă a Brăilei, într-un document redactat în limba latină, emis de domnul Țării Românești, Vladislav I, al cărui monument se află în Bariera Călărașilor din Brăila.
La 20 ianuarie 1368, Vladislav I (1325-1377), domnul Ţării Româneşti, a emis un document oficial (întărit prin sigiliu domnesc) prin care confirma negustorilor brașoveni și celor din Țara Bârsei privilegii comerciale la sud de Carpați. Este cel mai vechi privilegiu comercial acordat de un domnitor român, scris în limba latină, „care atestă pulsațiile comerciale existente la acea vreme „per dictam viam Braylam”, arteră care lega Brașovul cu Dunărea, și cea dintâi atestare documentară (sigură) a Brăilei”, oraș care împlinește, la 20 ianuarie 2024, 656 de ani de la prima menționare scrisă.
Cu acest prilej, Muzeul Brăilei „Carol I” organizează o serie de manifestări, atent pregătite, având ca temă „Brăila - 656 de ani de la prima atestare documentară”. Acestea se vor desfășura la sediul central al Muzeului Brăilei „Carol I”, din Piața Traian, nr. 3, Sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria”, în ziua de sâmbătă, 20 ianuarie 2024, începând cu ora 11.00.
Activitățile cuprinse în programul zilei aniversare sunt: lansarea numărului 23 al revistei „Analele Brăilei”, serie nouă, an XXIII, nr. 23, lansarea publicației „Pro Memoria. Brăila 656” și deschiderea expoziției foto-documentare „Brăila Monumentală”.
Prezintă: conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I” și dr. Zamfir Bălan, cercetător științific, Secția Memoriale a Muzeului Brăilei „Carol I”.