Odată cu ea, au apărut voluntarii, tineri şi nu numai, care se implică activ în schimbarea lumii din jurul lor fără să mai aştepte ca autorităţile să traseze sarcini şi să pună bugete la bătaie.
Varii mişcări ecologice se raliază de mai mulţi ani să adune gunoaiele lăsate de „turiştii" ne-educaţi în zonele montane, să creeze grădini şi zone verzi, să planteze copaci în zonele defrişate. Acum câteva zile, 1.500 de oameni au plantat zeci de mii de copaci în Bistriţa, în poate una dintre cele mai mari acţiuni de acest gen din România ultimilor ani. Trei tineri arhitecţi din Timişoara s-au apucat să repare un trotuar lăsat în voia sorţii de Primărie. Voluntariatul şi implicarea socială lipsită de interese meschine şi mânată pur şi simplu de dorinţa de îmbunătăţire a unei situaţii care afectează întreaga comunitate devin, iată, parte integrantă din peisajul societăţii româneşti.
Proiectul Brăila - Capitală Europeană a Culturii 2021 face şi el parte din această nouă atitudine civică de voluntariat pus în serviciul comunităţii. Pentru organizatorii grupului de iniţiativă iniţial nu a existat niciun moment vreun dubiu cu privire la faptul că munca pe care am pornit-o nu ne va aduce decât cel mult o clătinare din cap şi multe, multe glume şi critici. Nu ne-am înşelat. Am persistat însă pentru că am fost convinşi că, odată obişnuiţi cu ideea, odată dedaţi la posibilitatea visului - nu, nu neapărat de a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, deşi şansele noastre sunt la fel de reale ca ale celorlalte oraşe candidate, ci de a ne schimba oraşul natal pentru a ne simţi noi înşine ca şi cum am trăi într-o capitală europeană -, brăilenii ni se vor alătura. Ba mai mult, că vor veni cu propriile lor idei de implicare socială.
Aşa că nu pot decât să mă bucur că, în urma nenumăratelor critici aduse în cadrul discuţiilor publice despre proiectul Brăila 2021 situaţiei curăţeniei din oraş, unul dintre membrii de marcă ai vieţii culturale a oraşului, caricaturistul Costel Pătrăşcan, a pornit de unul singur o acţiune de curăţenie organizată şi efectuată exclusiv de cetăţeni. Planificată pe 4 aprilie, începând de la ora 9 dimineaţa, acţiunea a adunat deja sute de semnături de participare, iar pagina evenimentului a fost dată mai departe pe Facebook de peste 100 de ori. Impresionant, pentru un oraş de mărime medie precum Brăila! Aşadar, în loc să tot aşteptăm ca Primăria să facă curăţenie, haide să facem noi, cetăţenii! În fond, acesta este oraşul nostru! Noi trăim în el, noi suntem cei care vom beneficia de frumuseţea lui, atâta vreme cât o păstrăm, atâta vreme cât îi învăţăm pe cei din jur să o respecte şi să o menţină şi ei!
Cetăţeni obişnuiţi fiind, nu putem opera direct schimbări majore în sistemul de guvernare a ţării sau oraşului în care trăim. Putem însă să devenim exemple pentru cei din jur pentru a opera acele schimbări minore care pot schimba lumea din jurul nostru. De la curăţenie până la a ne repune oraşul natal pe harta lumii, acolo unde îi este locul. Eu nu pot fi în Brăila pe 4 aprilie, deşi mi-ar plăcea. Dumneavoastră, cei de acolo, însă, veţi ieşi să faceţi curăţenie în oraş?
P.S. Pentru cei interesaţi de a i se alătura lui Costel Pătrăşcan, iată pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/915373945159705/