Brăila „de gheață” față de hocheiști | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila „de gheață” față de hocheiști

• pentru că patinoarul brăilean nu le poate oferi condițiile necesare, copiii care practică acest sport trebuie să facă naveta până la Galați • ei au fost primiți cu brațele deschise la patinoarul mult mai performant din orașul vecin, iar doi puști din Brăila - Fabian Cuzmin și Matei Cojocaru - au demonstrat reale calități sub culorile clubului gălățean

 

Hocheiul pe gheață este o disciplină sportivă care încă adună practicanți în rândul brăilenilor, în ciuda faptului că patinoarul din oraș nu poate găzdui antrenamentele specifice, din lipsa dotărilor necesare.

Așa se face că diverse categorii de brăileni - copii, tineri sau vârstnici - și-au îndreptat patinele către... Galați. Unde au deprins tainele jocului pe gheață, cu performanțe notabile în domeniu.

Dar, înainte de a prezenta pe scurt istoria hocheiului la Brăila, să vedem ce au ca dotare și tradiție vecinii noștri gălățeni. Patinoarul “Dunărea” dispune de 4.000 de locuri, și mai multe spații pentru desfășurarea simultană de antrenamente sau întreceri. La Galați, prima competiție în Campionatul Național a avut loc în anul 1932, sub numele  de “Gloria” CSU. Odată cu declanșarea războiului, activitatea hocheistică s-a întrerupt până în anul 1950, când Locomotiva Galați s-a înscris în Divizia a II-a, mai târziu reușind să promoveze în Divizia I, sub numele de “Știința” Galați.

Cât privește istoria hocheiului la Brăila, aceasta începe din anul 1935 când, în Muntenia, doar în orașul nostru și la București se practica acest sport, care dincolo de Carpați era prezent din 1920. La Brăila, “sportul minune”(hocheiul) a fost favorizat de dezvoltarea economică, aristocrația și cosmopolitismul urbei -  care au făcut ca noi să avem două echipe: “Hochei Club” (a celor avuți), și “Liga Navală Română”, reprezentând marinarii din port. Iar copiii brăileni iubitori ai hocheiului se bucurau și patinau inclusiv pe orice luciu de gheață de pe străzi și vadurile Brăilei, utilizând patine rudimentare, realizate meșteșugărește din lemn, cornier etc. Și să nu uităm de hocheiul practicat iarna, pe terenul arenei de volei din Grădina Mare. Unde, din motive politice, după 1944 și anii 50-60, nu a mai fost permis hocheiul. Dar, spre bucuria brăilenilor, în anul 2008 a luat ființă patinoarul acoperit. Modern, civilizat, și destinat inclusiv amatorilor, sportivii brăileni nemailuând (un timp) calea Galațiului pentru antrenament și competiții sportive. Dătător de speranțe, la Brăila au avut loc și două memoriale, unul chiar pentru Stelian Rusu, din Galați. Asta până în pandemie, când antrenamentele echipelor de hochei s-au întrerupt...

 

Naveta Brăila – Galați, pentru micii hocheiști brăileni

Copiii au fost nevoiți astfel să se îndrepte către patinoarul din Galați unde spațiile foarte mari și dotările adecvate, au permis ca și în pandemie (!) să aibe loc (neîntrerupt !) antrenamente și întreceri la hochei, patinaj artistic și de viteză. Este vorba de echipele de copii sub 8 și 10 ani, care au evoluat inițial sub denumirea de “Tigers Brăila”, odată cu desființarea patinoarului de la Mall, a celui din Grădina Mare și apariția Covidului. Iar așa după cum ne preciza Ciprian Cuzmin, un iubitor și animator al sportului pe gheață pentru copii, “micii hocheiști ai Brăilei au fost primiți cu brațele deschise la Galați, de la pandemie încoace și fără nici o taxă. Ei s-au integrat repede în activitatea clubului gălățean (care, mai târziu i-a și asimilat), iar de ani buni și pe cheltuiala părinților (transport, echipament, masă etc), zece copii între 8-10 și 12 ani fac naveta între cele două municipii. Despre patinoarul din Brăila, ce să spun: actualele dotări pentru hochei permit doar accesul copiilor sub vârsta de 10 ani, și numai 3 luni pe an; iar în restul timpului gheața este destinată patinajului public. Pe când la Galați, se poate patina, antrena și întrece, timp de 7-8 luni pe an, pentru sportul de performanță, iar în week-end  există câte 1-2 programe  zilnic, pentru public”.

Conflictul militar din țara vecină nu a împiedicat continuarea activităților sportive de performanță, iar situația din Ucraina a făcut ca un număr însemnat de copii din familiile venite în România, dar și în Brăila, să crească valoarea hocheiului pe gheață. Astfel, avem echipa U13 (sub 13 ani) de copii ucraineni, antrenați de Vitali Domnika, comunicarea cu ei făcându-se în limba engleză.

Pentru micii hocheiști brăileni, anul competițional 2022 -2023 a venit cu mai multe performanțe. Este vorba de ocuparea locului 2 la President Cup – Kyngys 2022, locul 4 în cadrul CJHL (Carpatian Junior Hochey League) din Polonia. Unde s-a remarcat brăileanul Fabian Cuzmin, el primind premiul individual pentru întregul an competițional, fiind înscris în All Star Team.

Referitor la CJHL, competiția pentru U13 a început în prima etapă la Sanok –Polonia, între 8-10 septembrie 2023, unde s-au remarcat (din partea CSM “Dunărea” Galați) doi brăileni: Matei Cojocaru și Fabian Cuzmin – ambii fiind colegi de clasă la Școala Gimnazială “Ion Creangă” din Brăila, unde primesc bursă pentru performanțele școlare. Dar, din păcate, nu și pentru succesele din sport deoarece, în România, Ministerul Învățământului nu recunoaște  decât performanțele sportive din competițiile proprii.

Nu doar faptul că 10 copii brăileni practică acum hocheiul de competiție la Galați este lăudabil, dar, cu timpul, s-ar putea ca ei să aibe propriul lor club, chiar acasă, la Brăila, prin implicarea părinților și susținătorilor lor, care fac tot posibilul ca acest vis să se împlinească.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro