Mergi la conţinutul principal

Brăila “sălbatică” de Sărbătorile Pascale!Jurnal de călătorie

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

 

 

Ca iubitor de natură sunt obișnuit ca la sfîrșitul săptămânii să merg undeva pentru porția de aer și liniște și pentru a vedea păsările sălbatice în mediul lor.

Dacă ieși cam în aceleași zone, să spunem o dată pe săptămână, păsările încep să se obișnuiască cu tine și vezi schimbările spectaculoase ale naturii. Dacă acum trei săptămâni erau puține păsări venite în zonele frecventate de mine, acum deja este un spectacol ornitologic.

Traseul urmat destul de des cuprinde: Balta Seaca zona mlăștinoasă de la Comăneasca și Lacu Sărat II Brăila. Stau la fiecare locație minim o oră, în funcție de ceea ce pot observa și cât de cooperante sunt păsările, ca să le pot fotografia.

Am ajuns în ajunul Paștelui pe Balta Seaca, o zonă ornitologică interesantă pe tot parcursul anului, dar care în ultimul timp nu prea mai aducea multe specii de păsări față de toamna trecută, de exemplu. Și am stat eu echipat de teren, cu aparatul foto în mâini și cu binoclul pe după gât și la un moment dat au venit doi paznici ai acestei minunate bălți, curioși să vadă ce fac în acea zonă. Am spus cine sunt și cu ce mă ocup și unul din cei doi domni a fost încântat să spună că mă știe și că îmi urmărește activitatea cu drag. Astfel de momente sunt interesante și te fac să crezi că poți continua, că ceea ce faci este bine făcut și că acolo, undeva, unde nu mă așteptam, dau de cineva care știe cu ce mă ocup. Ideea este că ajungând acasă, am postat câteva fotografii pe o pagină de socializare și surprinză, domnul care zicea că a auzit de mine, mi-a vizitat pagina.

Pentru mine ca ornitolog, zona mlăștinoasă de la Comăneasca rămâne una foarte interesantă, un loc care îți rezervă mereu câte o supriză ornitologică plăcută. Nu cred că a fost ieșire în această zonă în care să nu văd o specie mai rară sau chiar o specie nouă pentru mine, chiar dacă afară erau -10 grade. Vremea este un factor important în viața noastră a tuturor, deci și în viața acestor păsări sălbatice care preferă să se adăpostească atunci când vremea nu este favorabilă. Cu atât este mai interesantă zona cu cât poți avea parte de un spectacol al lebedelor de acolo, păsări care s-au obișnuit deja cu prezența cel puțin a pescarilor, chiar dacă nu am văzut un pește la nici un pescar de pe acele bălți.

În ziua de Paști am ajuns în zona acestor bălți de la Comăneasca undeva în jurul orelor 15.00 chiar dacă vremea nu a fost atât de prietenoasă. Am hotărât o ieșire în natură în locul unui somn sau o leneveală la televizor. Am fost întâmpinați de dragele mele lebede (sunt undeva la vreo 10 exemplare), multe dintre ele juvenili de anul trecut. Am văzut de foarte aproape gâște de vară, rațe, cormorani, stârci și ceva păsări răpitoare de zi. Am revenit și a doua zi cam pe la aceeași oră și pot să vă spun că am petrecut câteva ore minunate alături de „păsările mele sălbatice”. Surpriza a fost observarea unui grup de 14 țigănuși, specii frumoase ca și colorit dar și cu un aspect interesant. A venit și vânturelul de seară, o specie răpitoare, cuibăritoare în zonă, alături de nelipsitul erete de stuf.

Lacul Sărat II Brăila rămâne locul pe care îl vizitez mereu la sfârșitul traseului. Apa este scăzută față de anii trecuți, dar poți vedea destule specii de păsări, de la călifari albi, la rațe mari, rațe lingurar, bătăuși în număr destul de mare și ulii păsărari, mai nou.

Am ajuns de fiecare dată cu drag în aceste zone interesante pentru iubitorii de natură, cel puțin pentru perioada aceasta în care păsările cuibăresc, apar și primii pui de păsări de baltă, oferind un spectacol unic. Legat de aceste locuri sălbatice din județul nostru, este frumos acum, până ies și ciobanii cu oile și câinii aferenți, atunci zonele nu mai sunt atât de prietenoase pentru noi.

Voi reveni cu articole și fotografii și din alte locații interesante pentru cei ce doresc să petreacă câteva ore în zonele sălbatice din județul nostru. Acest tip de turism merită mai multă atenție deoarece consider că ar fi benefic pentru cei ce vor să vadă zone sălbatice și să protejeze aceste minunate bălți cu păsări. În țările civilizate, iubitorii de păsări sălbatice ies în natură la fiecare sfârșit de săptămână. Voi promova aceste zone cu dorința ca lumea să iubească, să protejeze și să cunoască păsările sălbatice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro