• Gala excelenţei în Educaţie a avut loc vineri, la eveniment fiind prezenţi elevi, profesori, părinţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale • olimpicii şi profesorii lor au primit flori, diplome, dar şi premii în bani
Vineri, în Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti”, a avut loc tradiţionala Gală a Excelenţei în Educaţie, festivitate în cadrul căreia elevii şi profesorii care au obţinut distincţii la olimpiadele naţionale şi internaţionale, şcolare şi sportive, au fost recompensaţi pentru meritele lor deosebite. Aceştia au primit flori, diplome, dar şi premii în bani oferite de Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila.
La fel ca anul trecut, amfitrionii galei au fost primarul Marian Dragomir, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, şi inspectorul şcolar general Cătălin Canciu, care au înmânat premiile elevilor şi profesorilor. Alături de elevi, profesori şi părinţi, în sală au fost prezenţi consilierii locali şi judeţeni, precum şi inspectorul şcolar general adjunct Dan Gheorghiţă şi alţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila.
“Este un moment fericit an de an, când vedem că elevii au rezultate excepţionale. Anul acesta judeţul Brăila a avut rezultate excepţionale la examenele naţionale - locul I la Evaluarea Naţională, locul 5 la examenul de bacalaureat, dar şi 81 de premii la olimpiade şi concursuri naţionale: premii, premii speciale, menţiuni. Este poate cel mai prolific an, aproape toate disciplinele au obţinut distincţii la competiţiile naţionale şi internaţionale. La cele internaţionale s-au obţinut 10 premii. Este cu totul şi cu totul excepţional şi acest lucru n-ar fi fost posibil fără elevii noştri, cei care zi de zi, prin energia lor, prin efortul lor, reuşesc să aducă Brăilei, să aducă şcolii din care fac parte, înalte distincţii. Cu siguranţă că sacrificiul profesorilor este foarte important şi le mulţumesc colegilor mei care zilnic fac tot ce este posibil la şcoală ca elevii lor să aibă cele mai bune rezultate. De asemenea, părinţii. Ei sunt ca nişte ancore care sprijină toată copilăria, toată tinereţea copiilor lor pentru a reuşi. Şi, bineînţeles, cei care finanţează. Fără o comunitate într-o relaţie, într-o permanentă cooperare cu şcoala, nu se poate realiza o societate civilizată. Vă rog să-mi permiteţi să închei prin a cita un om drag nouă, românilor, pe care l-am pierdut zilele acestea. Un om care a iubit democraţia, care a iubit principiile, care a iubit lumea civilizată. «Copiii şi tinerii ţării au astăzi o viaţă fără graniţe. În faţa computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne aşază la nivel de egalitate cu orice altă ţară a lumii». Eu vă aplaud copii şi vă urez succes pe mai departe”, a spus Cătălin Canciu în deschiderea evenimentului.
La rândul său, preşedintele Francisk Chiriac a felicitat elevii şi profesorii şi i-a invitat pe tineri să se implice în dezvoltarea Brăilei.
“Ne dorim o comunitate puternică, cu oameni capabili, astfel încât generaţiile viitoare să găsească un oraş mult mai prosper, mult mai cosmopolit, cu oameni deştepţi şi, de ce nu, să concurăm cu celelalte oraşe europene. Suntem puţin departe, dar nu e timpul trecut”, a afirmat Chiriac.
Elevii brăileni, premiaţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale
În anul şcolar 2016-2017 a “plouat” cu premii, elevii noştrii câştigând peste 80 de distincţii la olimpiadele şcolare şi sportive, toţi fiind premiaţi pentru performanţa lor. Valoarea premiilor a fost stabilită în funcţie de rezultatul obţinut, astfel: premiul I - elevi - 4.800 lei, profesor - 2.400 lei; premiul II - elevi - 3.200 lei, profesor - 1.600 lei; premiul III - elevi - 1.600 lei, profesor - 800 lei; evaluare naţioanală - elev - 3.000 lei, profesor - 1.000 lei.
Valoarea şcolii brăilene a fost recunoscută şi pe plan internaţional. În concursurile şcolare, Alex Tatomir de la “Bălcescu” a obţinut medalia de aur la Balcaniada de Informatică, prof. Cristian Toncea, Radu Andrei, tot de la “Bălcescu”, a câştigat un aur la Olimpiada Internaţională de Fizică şi un argint la Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică, tânărul fiind pregătit de profesorii Aurelia Stroe, Iulian Danielescu, Nicoleta Becheanu şi Liliana Iacob, iar Irina Nicoleta Păun de la “Murgoci” a obţinut locul I pe echipe şi locul III individual la Olimpiada Internaţională de Franceză, prof. Mihai Lefter şi prof. Daniela Petre. În competiţiile sportive, la atletism, au urcat pe podium următorii elevi de la Liceul cu Program Sportiv: Iulia Banagă - două locuri I şi un loc II la Jocurile Balcanice, prof. Nicolae Iorga; Alexandru Iconaru - menţiune la Campionatul Mondial de Juniori, prof. Fănel Ionescu; Andreea Caracudă - menţiune la Jocurile Balcanice, prof. Sica Lazăr. Pentru internaţionale, elevii au primit 9.600 lei, iar dascălii 4.800 lei.
De asemenea, au fost recompensaţi cu premii în bani şi elevii care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională şi, implicit, profesorii care i-au coordonat. S-au acordat câte 3.000 lei pentru fiecare elev, iar profesorilor lor 1.000 lei.
“Vă felicităm încă o dată pentru performanţă! O să vă spunem că şi anul viitor vom aloca fonduri în bugetul primăriei şi cred că şi la CJ va fi la fel. Să le trasmiteţi colegilor să se pregătească, să fie alături de voi, să se ambiţioneze pentru că am făcut astăzi dovada că premiem performanţa în învăţământ şi să nu uitaţi niciodată că oraşul Brăila are nevoie de valoare. În câţiva ani va fi rândul vostru să conduceţi acest oraş, să vă implicaţi în administraţie sau, cine ştie, în mediul privat. Mult succes!”, le-a spus olimpicilor primarul Marian Dragomir.
În total, la această ediţie a galei excelenţei în Educaţie s-au acordat premii în valoarea de 341.600 lei, suma fiind acoperită în părţi egale din bugetul Consiliu Local Municipal şi cel al Consiliului Judeţean.