Brăila trebuie să fie privită ca o mare companie a cărei acţionari sunt brăilenii. Brăila trebuie condusă de un primar care a demonstrat că este un bun manager şi în al doilea rând un bun gospodar.
Carieră
Una din cele mai mari realizări la începutul carierei consider că a fost promovarea Zonei Libere Brăila şi demararea Proiectului Parcului Industrial. Azi această instituţie este una performanţă şi are profit. Parcul Industrial a stat blocat 4 ani (2004-2008) din vina unui fost primar PNL. Azi el începe să renască datorită administraţiei PSD. în acest moment aici a fost finalizată şi funcţionează o investiţie logistică de 2,5 milioane de Euro.
Am condus Filiala Brăila a Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol şi cea mai mare realizare a fost popularea în Dunăre cu 42.000 de pueţi de morun şi 5.000 de păstrugă.
Am fost director al Gărzii de Mediu Brăila şi m-am luptat cu poluatorii. Am fost susţinut de societatea civilă, de mass media şi azi în Brăila nu mai miroase urât.
Că director de extindere pentru 10 judeţe şi 2 sectoare din Bucureşti la una dintre cele mai mari companii multinaţionale din România am realizat următoarele: zeci de centre comerciale moderne, sute de locuri de muncă, milioane de euro investiţii străine. La Brăila - peste 4 milioane de euro investiţii, 3 centre comerciale moderne, 100 de locuri de muncă existente şi azi. Într-un cartier din Brăila am realizat cu fonduri private un parc de joacă pentru copii care a fost donat Primăriei Brăila.
Am învăţat de la acţionarii acestei companii multinaţionale că nu profitul imediat reprezintă cheia succesului. Cel mai mare profit al unei companii este reprezentat de investiţiile serioase, de mulţumirea clienţilor şi de imaginea sa în comunitate. Voi aplica aceste principii şi la Primăria Brăila.
Toţi vorbesc despre ce vor face dacă vor ajunge primari, eu v-am spus ce am făcut până să candidez la Primăria Brăila, şi ce îmi propun că viitor primar.
Transparenţă, comunicare şi facilităţi pentru investitori
Dacă în trecut eram cel care alegea în ce oraş se face o investiţie privată în funcţie de un plan de afaceri, de indicatori economici, de forţă de muncă disponibilă şi nu în ultimul rând de profitul care poate fi obţinut, din luna iunie va trebui să mă situez în cealaltă parte, să analizez ce trebuie să oferim noi pentru ca oamenii de afaceri să rămână la Brăila pentru a se dezvolta şi câştiga, oferind la rândul lor oportunităţi de dezvoltare a oraşului şi locuri de muncă mai bine plătite.
Mediul de afaceri din Brăila trebuie să devină mai prietenos şi atractiv, în primul rând pentru oamenii de afaceri brăileni. Primăria trebuie să devină partenerul lor pentru dezvoltarea de afaceri profitabile şi creşterea numărului de companii care angajează oameni. Primăria Brăila poate face deja acest lucru prin aplicarea Hotărârii Consiliului Local Municipal Brăila numărul 229/28.08.2014 privind instituirea schemei de ajutor de minimis privind dezvoltarea regională prin stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă în Municipiul Brăila.
Principala dorinţă a oamenilor de afaceri nu este cea de a fi ajutaţi sau învăţaţi, lucrurile acestea le ştiu singuri, ei doresc în primul rând ca Primăria şi autorităţile să le dea informaţii, avize şi autorizaţii într-un termen cât mai scurt. Ei vor ca circuitul hârtiilor în Primărie să fie mai rapid, să nu mai aştepte avizele, certificate de urbanism şi autorizaţiile de construire cu săptămânile pe masa vreunui arhitect sau funcţionar pentru a fi semnate şi eliberate, să poată găsi în mediul online toate informaţiile care le sunt necesare. Vor să nu mai fie vânaţi de instituţiile de control, chiar şi atunci când sunt corecţi şi au respectat legea. Vor să fie respectaţi şi trataţi că nişte antreprenori care angajează oameni, care produc plusvaloare şi care dezvoltă Brăila.
Aceste lucruri vor fi primele pe care le voi rezolva la Primărie.
Vom fluidiza şi eficientiza toate operaţiunile necesare firmelor şi vom asigura într-un termen cât mai scurt obţinerea aprobărilor în vederea demarării unei afaceri, autorizări şi avize. Sistemul informatic va oferi în timp real informaţii.
O altă direcţie de dezvoltare a mediului de faceri local va fi atragerea de investitori străini. Autorităţile Locale P.S.D. (aşa cum le place contracandidaţilor noştri să zică) au reuşit anul trecut atragerea unei mari companii străine care a realizat deja o investiţie de peste 50 milioane lei şi a angajat deja peste 1.000 de persoane.
Până la sfârşitului anului 2017, investiţia se va dubla, iar numărul de angajaţi va ajunge la 2.500 de oameni. Teoretic, unul din patru şomeri va putea avea un loc de muncă. Provocarea pentru perioada următoare va fi să atragem şi investiţii care să ofere salarii mai mari.
Parteneri cu care am lucrat în trecut, oameni care dezvoltă în România mari afaceri în domeniul imobiliar şi producţie mi-au transmis succes şi aşteaptă să poată investi şi câştiga la rândul lor în Brăila.
Producţia, comerţul, serviciile, turismul şi agricultura, cele 5 axe majore
Direcţiile de dezvoltare economică a oraşului trebuie să continue pe 5 axe majore: producţia, comerţul, serviciile, turismul şi agricultura.
Vom promova şi mai mult Zona Liberă Brăila şi Parcul Industrial Brăila, vom prezenta platformele industriale abandonate, clădirile în care unele afaceri nu s-au putut susţine dar vom identifica şi terenuri disponibile ale Municipiului Brăila care pot fi folosite pentru investiţii productive şi vom asigura utilităţi pentru companiile interesate să facă producţie şi să angajeze oameni. Portul Brăila trebuie să redevină un element important al comerţului cu cereale şi nu numai. Dunărea, trebuie să rămână o cale principală de transport a mărfurilor. Prioritatea mea va fi să asigur accesul cât mai facil către port a mijloacelor de transport marfă. Dezvoltarea portului şi a facilităţilor de depozitare, va asigura valorificarea superioară a produselor agricole din Judeţul Brăila. În acelaşi timp Brăila, oraş pe Dunăre, ca important spaţiu de dezvoltare a turismului, va fi integrat în circuitul marilor companii care prestează servicii turistice de-a lungul fluviului. Numărul vaselor care opresc azi la Brăila va creşte odată cu facilităţile turistice pe care Brăila le va oferi în perioada următoare.
Am avut mai multe discuţii cu organizaţii ale oamenilor de afaceri, Consiliul Naţional al întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, cu patronate şi sindicate şi consider că ideile mele încep să se completeze cu cele ale viitorilor parteneri.
Consider necesară propunerea de înfiinţare a unui Birou Local pentru atragere de investiţii de tipul One Stop Shop care să identifice oportunităţi de investire la nivel local, să acorde informare cu privire la facilităţile acordate investorilor, stabilirea de parteneriate cu instituţii finanţatoare la nivel european şi internaţional, camere de comerţ bilaterale, ambasade străine din România.
Primăria Brăila se poate implica împreună cu Inspectoratul şcolar Judeţean pentru creşterea calităţii şi competitivităţii resurselor umane. Este bine că Brăila are elevi olimpici, că este pe primul loc la nivel naţional la bacalaureat, dar de multe ori pentru meserii căutate nu mai putem oferi forţă de muncă. Vom susţine finanţarea necesară pentru şcolile profesionale şi recalificarea pentru meserii căutate pe piaţa muncii.
Voi propune în cea de a doua şedinţă a Consiliului Local aderarea la „Programul România HUB - România ţara tinerilor întreprinzători", iniţiat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de afaceri, un program ce asigură întreprinzătorilor informare, sprijin, asistenţă tehnică şi consiliere pentru dezvoltarea competitivităţii pe piaţa locală şi internaţională a întreprinderilor mici şi mijlocii.
Marian DRAGOMIR