Brăila şi Chiscaniul continuă să se bată pe miliardele din impozite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila şi Chiscaniul continuă să se bată pe miliardele din impozite

* niciuna dintre părţi n-a vrut, însă, să renunţe de bună voie la dreptul de a încasa impozite şi alte taxe de la firmele ce îşi desfăşoară activitatea pe platforma fostului combinat sau în staţiunea Lacu Sărat * în consecinţă, se va apela la medierea Bucureştiului, care va dura mult şi bine, iar investiţiile în staţiune şi pe platforma chimică vor stagna pe termen nelimitat

Reprezentanţii municipiului Brăila şi ai comunei Chiscani n-au reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa dreptului de a percepe impozite de la firmele care îşi desfăşoară activitatea pe platforma fostului combinat chimic şi în staţiunea Lacu Sărat. Reamintim că Primăria Brăila susţine că, atât staţiunea cât şi fostul combinat s-au ridicat pe investiţiile municipalităţii, în timp ce Primăria Chiscani spune că ambele obiective se află pe teritoriul comunei. Cele două părţi s-au întâlnit, ieri, pentru negocieri, după ce, timp de mai multe săptămâni, o comisie specială s-a străduit să pună ordine în documente. Mai exact, s-au căutat în arhive hărţi, titluri de proprietate, hotărâri judecătoreşti şi dosarele aflate încă pe rolul instanţelor de judecată. Având în faţă toate aceste hârtii, cele două Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT) au încercat să stabilească cine trebuie să încaseze impozitele. Miza este uriaşă: miliarde de lei vechi percepute din impozite pe teren şi diverse alte taxe administrative. Evident, ambele părţi susţin că dreptatea este de partea lor şi niciuna n-a fost dispusă să cedeze. La finalul întâlnirii, primarul Chiscaniului, Ion Crăciun, şi-a menţinut declaraţia dată anterior ziarului nostru. "Ne luptăm cu un sistem mafiot instalat la nivelul conducerii Primăriei Brăila şi a Consiliului Judeţean. Le-am pus la dispoziţie toate documentele care atestă că terenul este proprietatea comunei Chiscani, iar ei nu vor să ne recunoască dreptul de a încasa impozitele. Din cauza atitudinii lor, are de pierdut toată lumea. Noi avem, de exemplu, câteva miliarde de lei vechi alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru studii de fezabilitate şi proiecte destinate staţiunii Lacu Sărat, şi nu-i putem accesa din cauză că domnii de la Brăila nu vor să rezolvăm regimul juridic al staţiunii", ne-a declarat primarul Crăciun.
Reamintim că Primăria Chiscani dispune, în prezent, de o hotărâre judecătorească definitivă prin care i se recunoaşte dreptul de a aduna impozite de la firmele ce au puncte de lucru pe platforma fostului combinat chimic.

"Fără lege organică nu se poate!"

Din partea Primăriei Brăila a participat, la întâlnirea de ieri, viceprimarul Stănel Necula. Şi acesta ne-a confirmat faptul că nu s-a ajuns la un numitor comun explicându-ne că, la modul cum stau lucrurile, problema nu poate fi rezolvată decât prin intermediul unei legi emise de Parlament. "Punctele de vedere ale celor două UAT au fost consemnate într-un proces verbal. Acest document, împreună cu o hartă întocmită de Oficiul de Cadastru, trebuie să ajungă la Legislativ, care să emită o lege organică, pentru stabilirea clară a teritoriului municipiului Brăila şi a teritoriului comunei Chiscani. O astfel de delimitare administrativ-teritorială nu poate fi stabilită prin hotărâri judecătoreşti", ne-a declarat viceprimarul Necula. Acesta nu a putut să ne spună şi în cât timp ar putea fi emisă o astfel de lege organică, prin care să poată fi tranşată definitiv disputa dintre Brăila şi Chiscani. Cert este că putem vorbi nu doar de luni ci chiar de ani de zile, timp în care cele două UAT vor continua să se certe pe banii din impozite, dar niciuna nu va investi în staţiunea Lacu Sărat sau în potenţialul economic al fostei platforme chimice.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro