Brăila, înfrăţită cu Schumen din Bulgaria şi sectorul Beşiktaş din Istanbul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, înfrăţită cu Schumen din Bulgaria şi sectorul Beşiktaş din Istanbul

• consilierii municipali au aprobat, recent, semnarea unei înţelegeri între Brăila şi Municipiul Schumen din Bulgaria, precum şi una cu Sectorul Beşiktaş, oraşul Istanbul, Turcia • decizia vine ca urmare a unei vizite a viceprimarului Alexandru Jantea în Bulgaria şi a primarului Marian Dragomir şi a viceprimarului Doiniţa Ciocan în Turcia • consilierii liberali au solicitat conducerii administraţiei să îşi îndrepte atenţia şi spre colaborări cu oraşe din vestul Europei

 

Administraţia brăileană s-a înfrăţit, recent, cu cea a Municipiului Schumen din Bulgaria, dar şi cu cea a Sectorului Beşiktaş al oraşului Istanbul, Turcia. Mai exact, în şedinţa ordinară a CLM Brăila de la începutul săptămânii, consilierii municipali şi-au dat girul pentru începerea unei colaborări între Brăila şi cele două oraşe. Decizia vine ca urmare a vizitelor întreprinse în luna mai de viceprimarul Alexandru Jantea în Bulgaria, respectiv, de către primarul Marian Dragomir şi viceprimarul Doiniţa Ciocan în Turcia.

Potrivit raportului celor două proiecte de hotărâri, acordul “are drept scop iniţierea unei cooperări puternice şi de durată, de stabilire a unor puncte de interes comun între partenerii de proiecte viitoare de dezvoltare şi de strângere a relaţiilor economice şi culturale în scopul îmbunătăţirii bunăstării locuitorilor”.

Interesant de precizat este că, în ambele cazuri, înţelegerea de cooperare prevede 11 articole, care vizează în linii mari: sprijinirea dezvoltării relaţiilor bilaterale în administraţie pe mai multe domenii precum - comerţul, agricultura, educaţia etc; promovarea unor proiecte de dezvoltare economică şi socială în beneficiul comunităţilor implicate; crearea condiţiilor pentru desfăşurarea de activităţi economice ale oamenilor de afaceri; vizite reciproce ale reprezentanţilor administraţiei; cooperare pentru protecţia mediului înconjurător; schimburi culturale şi sportive; organizarea de festivaluri, expoziţii etc; schimburi de experienţă între cadrele sanitare, între cadrele didactice, dar şi între administraţii.

Înţelegerea de cooperare a fost încheiată pe durată nedeterminată şi produce efecte de la data semnării acesteia. De subliniat că fiecare parte poate denunţa Înţelegerea printr-o notificare scrisă, însă actul respectiv îşi va produce efectele abia după trei luni.

 

Liberalii vor colaborări şi cu oraşe din vestul Europei

Subiectul înfrăţirii municipiului Brăila cu cele două oraşe a stârnit câteva contre între consilierii PNL şi primarul Marian Dragomir. Liberalul Petrică Popa a atras atenţia că în trecut Brăila era înfrăţită cu oraşe din Franţa, astfel că ar fi bine ca municipalitatea să se concentreze pe refacerea acelor legături.

“Domnule primar, cu ani în urmă, în mileniul trecut, Municipiul Brăila era înfrăţit cu un oraş din Franţa şi nu ştiu dacă acum mai este. Se numea Antibes. Consideraţi că ar fi necesar pentru Municipiul Brăila să aibă legături economice, diplomatice chiar cu municipii, mari municipii sau cartiere ale Parisului sau ale altor capitale europene din vest? Dacă da, v-aş sugera să aveţi o legătură, poate mai apropiată, cu municipalitatea localităţii Angers. Este pe malul Loarei şi putem să învăţăm şi noi de la ei cum se amenajează un râu, mai ales că noi suntem lângă un fluviu”, a afirmat Popa.

Primarul Marian Dragomir nu a primit foarte bine sugestia consilierului, considerând că acesta discreditează cumva cetăţenii bulgari şi a ţinut să îi dea o replică.

“Nu am vizitat Angers-ul, dar noi mai suntem în discuţii şi cu alte capitale de regiuni europene pentru înfrăţire. Însă până nu perfectăm anumite documente nu putem să intrăm pe ordinea de zi, cum n-am putut nici în această situaţie. În concluzie, în momentul în care vom avea avizul Ministerului de Externe şi acordul acelor entităţi, cu siguranţă le demarăm. Cel mai important lucru este ca aceste asocieri să nu rămână unele pe hârtie, aşa cum sunt unele la care făceaţi dumneavoastră referire. Dar mai important ar fi să nu încerce cineva să sugereze că în Bulgaria ar fi cetăţeni de mâna a doua, pentru că avem o comunitate a bulgarilor foarte puternică în Brăila. Şi dacă se încearcă să se sugereze că bulgarii sunt nişte cetăţeni ai Uniunii Europene de mâna a doua, eu cred că Municipiul Brăila, cu atât de multe minorităţi care au trăit întotdeauna în înţelegere nu trebuie să intre într-un astfel de joc!”, a replicat Dragomir.

Popa a explicat că în niciun caz nu a dorit să spună aşa ceva, ci doar a dorit să atragă atenţia că şi în ţările din vestul Europei activează foarte mulţi români şi chiar brăileni.

În cele din urmă, ambele proiecte de hotărâri au fost aprobate în unanimitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro